Laszlo Alexandru: DEMAGOGIE MAGHIARĂ

Sezonul de vară aduce cu sine dezbaterile din secuime, un loc deja consacrat pentru declaraţiile politice incendiare. Anul trecut s-a remarcat la Bálványos liderul extremist Vona Gábor, care a susţinut că pentru el “principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea naţiunii maghiare. (…) Dacă apărarea maghiarilor din România înseamnă un conflict cu România, Jobbik îşi va asuma această responsabilitate”. Apărătorul cu forţa al minorităţilor din afara graniţelor Ungariei şi-a stabilit un obiectiv prioritar în agresarea minorităţilor din interiorul Ungariei.

Sezonul de vară aduce cu sine dezbaterile din secuime, un loc deja consacrat pentru declaraţiile politice incendiare. Anul trecut s-a remarcat la Bálványos liderul extremist Vona Gábor, care a susţinut că pentru el “principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea naţiunii maghiare. (…) Dacă apărarea maghiarilor din România înseamnă un conflict cu România, Jobbik îşi va asuma această responsabilitate”. Apărătorul cu forţa al minorităţilor din afara graniţelor Ungariei şi-a stabilit un obiectiv prioritar în agresarea minorităţilor din interiorul Ungariei. De la tirurile de mitralieră şi cocteilurile Molotov, lansate împotriva satelor cu romi, acum cîţiva ani, s-a trecut la rescrierea trecutului istoric şi insultarea evreilor, printr-un monument scandalos abia construit în centrul Budapestei.

Vicepremierul Semjén Zsolt (acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat) a vorbit în vara asta la Tîrgu Secuiesc despre libertăţile sacre din Uniunea Europeană şi despre dreptul neîngrădit de folosire a steagurilor şi însemnelor comunităţilor etnice. În aceeaşi zi, la Băile Tuşnad, şeful său, premierul Orbán Viktor, a declarat că “epoca democraţiilor liberale s-a încheiat” şi-a atacat vehement organizaţiile non-guvernamentale din Ungaria, care sînt instrumente ale intereselor şi finanţelor străine. El a anunţat înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru supravegherea permanentă şi anchetarea influenţelor nocive din străinătate.

Contradicţia demagogilor care urlă după toleranţă peste hotare, dar sînt de-o arogantă intoleranţă la ei acasă, care clamează drepturile minoritare la alţii, dar le încalcă şi le insultă în patria lor, e în măsură să-i discrediteze pe planul dezbaterilor de idei. Eu unul, ca minoritar maghiar în România, mă simt mai aproape de minoritarii evrei şi romi din Ungaria, decît de politicienii unguri care îi discriminează.

(preluare de pe blogul autorului: http://laszloal.wordpress.com/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *