Eva Galambos: ADIO, DOREL DORIAN!

De curând, comunitatea evreilor din România a suferit o mare pierdere. Ne-a părăsit, după o lungă suferinţă, Dorel Dorian, unul dintre cei mai prestigioşi intelectuali evreo-români. Scriitor, eseist, autor dramatic şi om de presă, personalitatea lui Dorel Dorian şi-a pus amprenta pe cel puţin jumătate de secol de cultură. Inginer, profesie pe care a şi practicat-o şi care a servit ca inspiraţie pentru primele sale povestiri şi piese de teatru, Dorel Dorian a abordat în scrierile sale diferite genuri, printre care şi literatura SF, specialiştii afirmând că a fost cel mai bun scriitor român din acest domeniu…

De curând, comunitatea evreilor din România a suferit o mare pierdere. Ne-a părăsit, după o lungă suferinţă, Dorel Dorian, unul dintre cei mai prestigioşi intelectuali evreo-români. Scriitor, eseist, autor dramatic şi om de presă, personalitatea lui Dorel Dorian şi-a pus amprenta pe cel puţin jumătate de secol de cultură. Inginer, profesie pe care a şi practicat-o şi care a servit ca inspiraţie pentru primele sale povestiri şi piese de teatru, Dorel Dorian a abordat în scrierile sale diferite genuri, printre care şi literatura SF, specialiştii afirmând că a fost cel mai bun scriitor român din acest domeniu. Piesele lui de teatru au fost jucate pe scenele româneşti, la posturi de radio şi televiziune.

 

Dorel Dorian a fost unul dintre cei mai talentaţi şi de succes om de presă. Cu o mică excepţie, publicaţiile pe care le-a editat, mai ales cele dinainte de 1989 (Magazin, Tehnium) au atins tiraje de aproape 100.000 de exemplare. Paradoxal. excepţia s-a dovedit a fi propria-i revistă, „Ideea”, editată pe banii lui, imediat după 1990. De un înalt nivel intelectual, cu subiecte de mare interes, revista a apărut într-un moment în care lumea nu era pregătită sau interesată de o publicaţie de acest nivel.

Invitat de academician profesor dr.Nicolae Cajal, preşedintele FCER, să preia publicaţia Federaţiei, pe atunci intitulată „Revista Cultului Mozaic”, scriitorul a reuşit să realizeze o transformare radicală a ei. „Realitatea Evreiască” a devenit o voce modernă şi ascultată a comunităţii evreieşti din România şi a cititorilor români, interesaţi să cunoacă viaţa evreilor, cu o paletă largă de subiecte. Dorel Dorian a promovat în paginile revistei pe scriitorii evrei români, daţi uitării din cauza politicii duse de stat înainte de 1989, dedicându-le numeroase articole în „Realitatea Evreiască”  şi în „Caietele culturale”. Interesul public din ce în ce mai mare faţă de scriitorul Mihail Sebastian s-a datorat iniţiativei lui Dorel Dorian care, împreună cu istoricul literar Geo Şerban, a realizat, cu prilejul centenarului Sebastian, o serie de ediţii speciale despre opera scriitorului.

Dorel Dorian şi-a slujit şi altfel etnia. Avea puternice sentimente evreieşti, o solidă cultură iudaică şi cunoştea istoria evreilor din România. Toate acestea l-au ajutat în activitatea sa de deputat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România în parlamentul ţării. În cele două mandate, el a reuşit să obţină o serie de drepturi pentru evreii prigoniţi în timpul celui de-al doilea război mondial. S-a bucurat de un mare prestigiu în rândul colegilor parlamentari care i-au oferit sprijinul pentru realizarea iniţiativelor sale.

Familia, prietenii, colegii  au recunoscut toate aceste calităţi în cuvântările de rămas bun rostite la înmormântarea lui de la Cimitirul Giurgiuluişi chiar dacă a plecat dintre noi, el nu va fi uitat de comunitate.

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *