Andrea Ghiţă: SUFLEU de CONOPIDĂ

La început Mama nu era cine ştie ce gospodină. Mai exact, în timpul copilăriei mele, Ea era foarte ocupată şi nu prea bucătărea. Dar au trecut anii şi Mama a început să gătească acasă. Nu se dădea în vânt după această îndeletnicire, dar o stimulau laudele pe care Tata şi cu mine le împărţeam cu dărnicie, orice ar fi gătit. Fără doar şi poate, noi eram părtinitori, însă Mama avea o specialitate pe care i-o lăudase însuşi preşedintele Academiei Române…

La început Mama nu era cine ştie ce gospodină. Mai exact, în timpul copilăriei mele, Ea era foarte ocupată şi nu prea bucătărea. Erau anii când se mânca la cantină şi – drept să spun – îmi plăcea să mă duc cu ea în sala mare de mese şi să mănânc „supă din ceaşcă de inox ” în mijlocul larmei generale, să sporovăiesc cu vecinii de masă. Uneori mâncam în oraş la Restaurantul Ursus (unde Tata şi Mama beau şi câte o bere la ţap şi îmi dădeau voie să gust spuma) sau la Lacto-vegetarian unde aveau cea mai delicioasă spumă de zmeură. Dar au trecut anii şi Mama a început să gătească acasă. Nu se dădea în vânt după această îndeletnicire, dar o stimulau laudele pe care Tata şi cu mine le împărţeam cu dărnicie, orice ar fi gătit. Fără doar şi poate, noi eram părtinitori, însă Mama avea o specialitate pe care i-o lăudase însuşi profesorul Radu Voinea, preşedintele Academiei Române, care fusese de mai multe ori în vizită la noi. El îi spusese Mamei că nicăieri nu mai mâncase un sufleu de conopidă atât de gustos.

Într-adevăr, Mamei îi reuşea foarte bine sufleu de conopidă, pe care l-am învăţat şi eu de la ea. Realmente îmi place să gătesc acest fel de mâncare, începând de la alegerea căpăţânii de conopidă – de mărime mijlocie, albă şi îndesată, a mărarului şi pătrunjelului  – toate cumpărate la piaţă de la vestiţii hoştezeni din Cluj (atâţia care au mai rămas) – şi până la scoaterea din cuptor a sufleului cu miros îmbietor. Iată reţeta pe care o propun cititorilor din Baabel:

Ingrediente pentru 4 persoane

O conopidă mijlocie – 1 – 1,2 kg.

50 g. unt

3 ouă

o lingură de făină

1 pahar de lapte călduţ

o legătură mare de mărar

o legătură de pătrunjel

eventual câteva fire de şnidling

sare, piper, după gust

smântână, pesmet

Mod de preparare

Conopida se curăţă de frunze şi se desface în flori (nu prea mari) apoi se fierbe în apă cu sare (se introduce în apa clocotită)

Între timp din unt, făină şi lapte se face un sos Béchamel (se topeşte untul, se introduce făina, se amestecă şi se toarnă laptele călduţ peste el) cu consistenţa unei smântâni mai groase. Se pune sosul la răcit.

Se sparg cele trei ouă şi se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, iar gălbenuşurile se adaugă în sosul Béchamel răcit. La compoziţia obţinută se adaugă mărarul, pătrunjelul şi şnidlingul tocate mărunt, sarea şi piperul. Se amestecă bine. La sfârşit se adaugă şi spuma de albuş.

Între timp s-a fiert şi conopida (nu trebuie fiartă prea tare) care se strecoară.

Se ia un vas de Jena care se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet. Apoi se aşează în el, frumos, florile de conopidă, peste care se toarnă compoziţia din ouă, până se acoperă. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se lasă până se rumeneşte deasupra. Se serveşte cu smântână. Se poate mânca şi rece.

Poftă bună!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *