Andrea Ghiţă: PAZA BUNĂ şi PRIMEJDIA REA

După masacrul de la Charlie Hebdo şi atacarea băcăniei kasher, din Paris, unde au fost ucişi patru ostatici evrei, autorităţile franceze au anunţat  că „şcolile, sinagogile şi instituţiile evreieşti vor fi protejate,  dacă e nevoie, chiar şi de armată”.  În acelaşi timp este limpede că au nevoie de protecţie şi instituţiile de stat, gările, staţiile de metrou, sediile instituţiilor culturale şi de presă, oamenii de pe stradă… Ar fi nevoie de efective uriaşe de poliţişti şi soldaţi, vigilenţi zi şi noapte, pentru a împiedica penetrarea mesagerilor criminali ai unei entităţi ucigaşe…

După masacrul de la Charlie Hebdo şi atacarea băcăniei kasher, din Paris, unde au fost ucişi patru ostatici evrei, autorităţile franceze au anunţat  că „şcolile, sinagogile şi instituţiile evreieşti vor fi protejate,  dacă e nevoie, chiar şi de armată”.  În acelaşi timp este limpede că au nevoie de protecţie şi instituţiile de stat, gările, staţiile de metrou, sediile instituţiilor culturale şi de presă, oamenii de pe stradă… Ar fi nevoie de efective uriaşe de poliţişti şi soldaţi, vigilenţi zi şi noapte, pentru a împiedica penetrarea mesagerilor criminali ai unei entităţi ucigaşe care trece prin foc şi sabie, făcând  zeci de mii de victime, Orientul Mijlociu o zonă prea îndepărtată pentru a ne nelinişti cu adevărat… Până acum.

Ne curenta vestea decapitării unor activişti umanitari sau jurnalişti temerari şi apoi ne spuneam „asta nu ni se poate întâmpla nouă, aici, în Europa civilizată!”.  Uciderea jurnaliştilor, poliţiştilor şi ostaticilor din magazinul evreiesc de la Paris  a dovedit că inima Europei e mult mai primejduită decât ne-am fi imaginat.

Milioane de oameni manifestând împotriva terorismului

Aproape două milioane de oameni au ieşit pe străzile Parisului într-o impresionantă demonstraţie de solidaritate interconfesională şi interetnică,  manifestând pentru unitatea poporului francez împotriva terorismului şi fanatismului, pentru libertatea de exprimare.  În fruntea uriaşei coloane de  manifestanţi se aflau şefi de stat şi de guvern din Europa şi nu numai (mai mult sau mai puţin democratice şi adepte ale presei libere), reuniţi – pentru câteva ore – sub stindardul apărării libertăţilor civilizaţiei europene şi luptei împotriva terorismul.  Pe mine m-a impresionat cel mai mult faptul că au pornit braţ la braţ, atingerea fiind în acelaşi timp un semn de apropiere şi de protecţie reciprocă. Când iei de braţ oamenii de lângă tine, nu mai ai cum să-i ţinteşti cu arma!

Preşedinţii şi şefi de guvern demonstrând împotriva terorismului

Acest şuvoi de energie pozitivă a reuşit – pentru câteva ore – să acopere contradicţiile, adversităţile, duşmăniile deschise sau latente…

În acelaşi timp Europa îşi consolidează mijloacele de combatere a terorismului, îşi fortifică sistemul de apărare împotriva atentatelor, sporindu-şi efectivele de trupe antitero şi agenţi ai sistemelor de informaţii, pentru a descoperi şi astupa breşele prin care se insinuează terorismul sub forme diversificate şi atomizate. Unii lideri europeni iau în considerare şi coborârea barierelor, înăsprirea controalelor din spaţiul de liberă circulaţie, iar alţii dau glas intenţiei de îngrădire a imigraţiei. Sunt măsuri locale şi pe termen scurt.

Deocamdată – poate e şi prea curând după şocul masacrelor de la Paris – nu întrezăresc viziunea pe termen lung.  Sper ca ea să se contureze cât mai curând având drept obiective: educaţia în spiritul cunoaşterii şi înţelegerii reciproce, investiţii în proiecte economice şi sociale de anvergură atât în Europa cât şi mult mai la est de ea şi, poate, identificarea realităţilor socio-culturale europene actuale şi a modelelor de comportament adecvat pentru aplanarea conflictelor, atenuarea contradicţiilor şi găsirea căilor pentru o coexistenţă armonioasă.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *