Andrei Banc: CÂT VALOREAZĂ un MANAGER ca ANDREW GROVE?

Andy Grove s-a născut în 1936 în Ungaria, sub numele de András István Grof, într-o familie de evrei. La patru ani a suferit de scarlatină și puțin a lipsit să moară atunci. A rămas în viaţă dar a surzit. În timpul ocupaţiei germane o familie creştină i-a ascuns pe András şi pe mama lui,  le-a procurat acte false, în timp ce era în detaşamentul de muncă forţată, dar cei trei au supravieţuit şi familia s-a reunit după război. În 1956 Andras a fost unul din cei 200.000 de maghiari care au trecut frontiera austriacă, fugind din calea tancurilor lui Hruşciov. În 1957 a ajuns la New York, unde avea un unchi şi o mătuşă.

Intel Corporation este o companie americană, cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de microprocesoare x86, procesoare aflate în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată în 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul în Santa Clara, California, SUA, Intel mai produce și așa-numitele chipset-uri pentru plăci de bază, plăci de rețea NIC, memorii flash, plăci grafice și alte componente legate de comunicații și computere. Înfiinţată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf.  În anii 1990 Intel introduce campania “Intel Inside” și produce celebrele procesoare Pentium.

Intel a fost primul producător al memorilor de tip SRAM și DRAM, acestea reprezentând majoritatea afacerilor până în anii 1980. Intel a creat primul microprocesor comercial în 1971, dar l-a produs numai până la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primară. În anii 1990, sub conducerea lui Grove și mai târziu, Intel investește foarte mult în noi microprocesoare și în industria PC-urilor, care se dezvoltă rapid. În această perioadă Intel devine furnizorul principal de microprocesoare pentru PC-uri, fiind cunoscută şi pentru tacticile agresive în apărarea poziției pe piață. De pildă, s-a aliat cu compania Microsoft și mai târziu și cu Apple, pentru a controla industria IT (tehnologia informației). Care e rolul lui Andy Grove în acest progres continuu al unei companii care a ajuns să domine un sector industrial de vârf, sa aibă un capital de 200 miliarde de dolari și să asigure locuri de muncă pentru 120.000 de salariați?

 

Andy Grove s-a născut în 1936 în Ungaria, sub numele de András István Grof, într-o familie de evrei. La patru ani a suferit de scarlatină și puțin a lipsit să moară atunci. A rămas în viaţă dar a surzit. În timpul ocupaţiei germane o familie creştină i-a ascuns pe András şi pe mama lui,  le-a procurat acte false, în timp ce era în detaşamentul de muncă forţată, dar cei trei au supravieţuit şi familia s-a reunit după război.

În 1956 Andras a fost unul din cei 200.000 de maghiari care au trecut frontiera austriacă, fugind din calea tancurilor lui Hruşciov. În 1957 a ajuns la New York, unde avea un unchi şi o mătuşă.

Şi-a schimbat numele în Andrew Stephen Grove, a intrat la facultatea de chimie industrială şi după trei ani obţinea licenţa, apoi după alţi trei ani lua doctoratul la Berkeley. Între 1963 şi 1968 a lucrat la Fairchild Semiconductors unde i-a cunoscut pe Robert Noyce şi Gordon Moore. Când au înfiinţat Intel, cei doi geniali inventatori ai microprocesorului l-au angajat imediat pe Andrew Grove, care a devenit preşedinte şi CEO al INTEL.

Cât valorează un manager ? Calculul e simplu: Grove a preluat Intel de la zero iar când s-a pensionat, în 2004 compania valora 197 de miliarde. Grove a fost cel ce a luat decizia strategică de a trece de la fabricarea de cipuri de memorie,  la microprocesoare şi tot el  este cel care a negociat cu IBM .în 1980, ca acest uriaş din sectorul computerelor să introducă în calculatoarele sale exclusiv microprocesoarele Intel. Modest, lucrând intr-un cubiclu la fel ca toţi salariaţii săi, deschis la orice confuntare profesională, Grove a fost diagnosticat in 1955 ca având cancer la prostată. S-a dedicat studiului acestei boli şi…s-a vindecat !!! Cinci ani mai târziu a aflat că e susceptibil să facă Parkinson. A fondat un centru de studii asupra aceste boli restructurând cercetarea asupra cauzelor şi tratmentului.

Toată viaţa Andrew Grove a fost preocupat în tot ce întreprindea de sprijinirea inovării, de diversificarea cercetării. Trebuie să mai spunem că Intel are cea mai importantă filială de cercetări în Israel, dar are un centru şi în ţara noastră.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *