Andrei Banc: COPILUL cu TREI PARINȚI

La 3 februarie anul acesta Camera Comunelor din Parlamentul britanic a votat o lege care permite aplicarea ingineriei genetice la intervenții pe embrionul uman în cazul fertilizării în vitro. Astfel, s-a legalizat pentru prima oară în lume intervenția unui al treilea părinte în fecundarea ovulului uman. Trebuie precizat că această intervenție modifică numai 1% din genomul ovulului, dar permite corectarea unor greșeli genetice ale naturii care  pot da naștere, la propriu, unui copil handicapat…

La 3 februarie anul acesta Camera Comunelor din Parlamentul britanic a votat o lege care permite aplicarea ingineriei genetice la intervenții pe embrionul uman în cazul fertilizării în vitro. Astfel, s-a legalizat pentru prima oară în lume intervenția unui al treilea părinte în fecundarea ovulului uman. Trebuie precizat că această intervenție modifică numai 1% din genomul ovulului, dar permite corectarea unor greșeli genetice ale naturii care pot da naștere, la propriu, unui copil handicapat. Din diferite cauze, fie ADN-ul tatălui, fie cel al mamei are o defecțiune moștenită, ereditară, ce poate determina o boală genetică gravă afectând întreaga viaţă copilului pe cale de a se naşte.

Bolile genetice nu se pot trata cu nici un medicament, singura șansa de evitare a lor fiind intervenția pe ADN-ul părintelui defect. Se ia deci din ADN-ul unui om sănătos (cel de al treilea părinte !) un mic fragment cu care se înlocuiește veriga defectă din ADN-ul unuia dintre părinţi. Recent am citit o știre  difuzată de BBC care  menționa că în Anglia o femeie a dat naștere, succesiv, la șapte copii cu malformații genetice. O adevărată tragedie care, cel puțin în aceasta țară, va putea fi evitată pe viitor. Donatorul ADN-ului sănătos devine  astfel al treilea părinte al viitorului bebeluș.Tehnica aceasta există de câțiva ani dar legal nu era permisă decât pentru experiențe pe șoareci. Pasul următor ar putea fi crearea de copii cu calități predestinate, prin inserția unor anumite gene în lanțul lor de ADN. 

 

Trebuie remarcată deschiderea pentru nou a parlamentarilor britanici care au votat această lege în premieră mondială – au fost 382 de voturi pentru și numai 128 contra. Ziariștii britanici observă că așa numitele boli mitocondriale provocate de ADN-ul mitocondrial, adică cel al mamei, afectează circa 200 de copii anual în Anglia și 6.500 în lume. E cazul unor boli ca distrofia musculară, epilepsia, boli de inimă și, cel mai grav, retardul mental. Multe din afecțiunile mitocondriale sunt atât de grave încât provoacă decesul copiiilor în primii ani de viață. De la această tehnologie genetică mai sunt doar câțiva pași de făcut până la fabrica de bebeluși perfecți din ”Minunata lume nouă”, romanul SF al lui Aldous Huxley.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *