NU AŞTEPTAŢI SĂ SLĂBIŢI CA SĂ…

De curând, mi-am dat seama care este scuza Nr.1 a femeilor care, deși interesate de stilul şi feminitatea lor, amână să vina la cursurile mele sau să se întâlnească cu mine pentru sesiuni de personal styling. Vor, înainte de orice, să scape de nişte kilograme.

“Când voi slăbi, îmi voi cumpăra o nouă garderobă – până atunci, mă descurc cu ce am!” sau “N-are rost să învăţ ce mi se potriveşte, oricum parcă nu mă încape nimic!” sau, şi mai des, “Ce sens are să mă uit după haine frumoase şi culori plăcute? Abia suport să mă uit în oglinda, cu toate kilogramele mele…”

IRINA1

E refrenul pe care îl aud permanent.

E un pretext, nu un argument real. Nu are de-a face nici cu trăsături de caracter (voinţa sau puterea de decizie), nici cu chestiuni strict fizice (silueta propriu-zisă), nici măcar cu stilul de viaţă (dorinţa sau obişnuinţa de a face sport, alimentaţia sănătoasă sau deficitară, programul dezordonat de lucru). Dacă ar fi vorba doar de kilograme, lucrurile ar fi simple, iar când se pune problema de a alege între corpul tău şi hainele care îl îmbracă, dilema de fapt nu există. Întotdeauna, forever and ever, a avea grijă de propriul corp, a ţi-l respecta şi a-l aprecia sunt chestiuni mult mai importante decât o haină.

IRINA 2

Însă…

Tortura mentală, frustrările şi auto-sabotarea care se perpetuează de fiecare dată când aceste femei deschid uşile dulapului şi descoperă că nu au ce îmbrăca sunt periculoase. Ştiti ce mai este la fel de periculos? să nu trăiască micile – sau marile! – bucurii ale vieţii, din simplul motiv că se simt grase, ca văd în oglindă un corp de care le e ruşine, că nu mai ştiu cum e să primească un compliment. Într-un fel, trăiesc mai puţin pentru că imaginea lor (interioară şi exterioară) suferă.

Care e soluţia?

Pe termen lung, ştiu şi sunt convinsă ca ţine de vindecarea interioară (sună pompos, dar e adevărat). Fiecare dintre aceste femei se insufleţeşte abia în momentul în care inţelege că, indiferent de felul în care arată, merită să se simta frumoasă şi iubită, să aibă o profesie şi o slujbă care s-o încânte în fiecare dimineaţă, să iubească nebuneste şi să fie adorată ca o regină. Într-o buna zi, “happy is the new thin” va deveni motto-ul lor, dacă printre altele se împacă şi cu oglinda şi cu cântarul.

Pe termen scurt, soluţia stilistică înseamnă a cumpăra vestimentatie, a compune ţinute şi a învăţa cum să imbraci silueta de acum, corpul din prezent!

Aşadar, pana una-alta, dacă sunteti în situaţia în care va refuzaţi un stil care să vă bucure sau vă încăpăţânaţi să credeţi ca nu exista haine pentru voi, exista următoarele…

IRINA3

1.Varianta “fast fashion”

Dacă v-aţi hotărât cu adevărat să pierdeţi din greutate (în paralel sau nu cu “lucrul pe interior”, actualizaţi-vă garderoba cu piese de calitate, al căror preţ se încadrează într-un buget rezonabil. Debenhams se redeschide în câteva zile iar acolo veţi găsi masuri pana la 18-22 UK (echivalentul unor 50-52 romanesti); măsurile de la Marks & Spencer merg tot pana la 20-22 UK (de la jeansi şi fuste, la orice bluză sau piesă de lenjerie intima); H&M are, în unele magazine, o secâiune Plus-Size care începe de la marimea 44, iar majoritatea colecţiilor din C&A au marimi XXL şi XXXL. Încercaţi “marea cu degetul” online, puteţi comanda fara griji de pe Evans, ASOS, Kiyonna sau Igigi.

Când veti ajunge la greutatea dorită, nu veţi avea regrete că vă despărţiţi de hainele “de tranziţie”.

  1. Imprieteniţi-vă cu o croitoreasă

Probabil m-aţi mai auzit spunand asta: o croitoreasă bună e o mină de aur. Absolut orice haina poate fi lărgită (în funcţie de rezervele de la cusături, între 3 – 10 cm) sau strâmtată! Nu vă aşteptati ca o haină cumpărată în magazin să vă vină ca turnată. Iar dacă nu găsiţi absolut nimic pe placul vostru sau pe măsura voastră în mall, mergeţi la o croitoreasă. Come on, cât de comode sunteţi? Preferaţi să vă plângeţi de milă pe canapea, sau să faceţi un drum pana la un atelier de croitorie..?

  1. Vintage şi second-hand

Zilele trecute scriam despre reputatia “patata” a hainelor vintage, second-hand şi din outleturi, dar nu le întoarceți spatele. În multe cazuri, veţi găsi haine nepurtate, cu etichete încă agăţate pe ele. În altele, veţi descoperi haine de calitate foarte buna în mărimi mari sau apropiate de a voastră – dar care pot fi duse la croitoreasa, vedeți varianta #2! Prin iarnă am cumpărat o fusta de stofă roşie de prin anii ’40: pocnea pe mine, mărimea 8, dar rezervele erau atât de generoase încât azi o port cu le-je-ri-ta-te! Evident, mâna croitoresei. Şi a Providenţei…

  1. Inspirația e mama creativitatii

Să nu credeți că sunteți singurele care suferă şi se frământă din cauza kilogramelor sau a modificărilor de siluetă.

Intrati pe blogul scris de Sarah Jenks, al cărei motto – Live More, Weight Less – spune totul. Cuvintele şi autenticitatea articolelor ei sunt un pansament pentru suflet, iar programele şi trainingurile Sarei sunt făcute pentru a le ajuta pe femei să îşi descopere frumuseţea şi fericirea, fără a le condiţiona de pierderea kilogramelor. Există şi în Romania un program similar, Anna Ghica este health coach-ul cu cel mai mult suflet pe care l-am întâlnit.

Citiţi-o pe Tanesha Awasthi, bloggeriţa plus-size care ţine Girl with Curves. Este extraordinară, frumoasă, creativă, iar ţinutele ei demonstrează ca nu trebuie să fii o “stick-figure Barbie doll”, vorba cântecului, pentru a avea stil.

Fredonati în fiecare dimineata “All about that Bass” şi învăţaţi versurile lui Meghan Trainor pe de rost. Vă promit ca, după câteva ascultări, vă veţi mângâia şoldurile, fundul, coapsele, veţi zâmbi larg şi vă veţi spune: “happy is the new thin”, “happy is the new thin”, “happy is the new thin”

În sfârşit, mai e nevoie să vă spun că, indiferent de siluetă, kilograme sau vârstă, a va îmbrăca frumos e o chestiune de educaţie stilistica? You know what I mean: vă aştept la Style Masterclass, pe 25 aprilie. Pentru ca #stylehasnosize.

Irina Markovits

Fotografii: pinterest.com

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *