Eva Galambos: ISRAELIENII AU VOTAT SECURITATEA

Eva netanyahu_86011100În pofida prognozelor care dădeau câștig de cauză Uniunii Sioniste de centru-stânga și așteptării unui număr mare de israelieni de a vedea schimbarea, Likud, partidul de centru-dreapta al premierului Netanyahu, a câștigat alegerile legislative din Israel, situându-se la mare distanță de ocupantul locului doi, formațiunea lui Isaac Herzog.După numărarea voturilor, Likud a obținut aproximativ 24 la sută, ceea ce înseamnă 30 de locuri în Knesset, iar coaliția lui Herzog – 18,76 la sută – 24 de locuri. Lista Arabă Unită, cu 11 la sută va avea 14 deputați. Urmează pe, rând Yesh Atid al lui Yair Lapid – cu 11 locuri, Kulanu – un partid nou înființat, cu 10 locuri, Beit Yehudi – 8 locuri, partidul religios Shass cu 7 locuri, Israel Beitenu al lui Avigdor Liberman – cu 6 locuri, Iudaismul Unit al Torei cu 6 locuri și Meretz – centru stânga – cu patru locuri. Potrivit analiștilor, răsturnarea de situație în favoarea Likud ar fi avut loc în ultimele zile de campanie electorală și chiar în ziua votului. Premierul Netanyahu a atras atenția de mai multe ori că victoria centrului În pofida prognozelor care dădeau câștig de cauză Uniunii Sioniste de centru-stânga și așteptării unui număr mare de israelieni de a vedea schimbarea, Likud, partidul de centru-dreapta al premierului Netanyahu, a câștigat alegerile legislative din Israel, situându-se la mare distanță de ocupantul locului doi, formațiunea lui Isaac Herzog. După numărarea voturilor, Likud a obținut aproximativ 24 la sută, ceea ce înseamnă 30 de locuri în Knesset, iar coaliția lui Herzog – 18,76 la sută – 24 de locuri. Lista Arabă Unită, cu 11 la sută va avea 14 deputați. Urmează pe, rând Yesh Atid al lui Yair Lapid – cu 11 locuri, Kulanu – un partid nou înființat, cu 10 locuri, Beit Yehudi – 8 locuri, partidul religios Shass cu 7 locuri, stânga va însemna concesii teritoriale pentru palestinieni, cedarea Cisiordaniei și instalarea unui al doilea Hamastan. Mai mult, într-un discurs ținut cu trei zile înaintea scrutinului, Netanyahu a declarat că renunță la ideea celor două state – un stat palestinian alături de Israel, chiar dacă, afirmă analiștii, aceasta nu va fi pe placul americanilor.

Eva miting al dreptei israeliene

Cea de a doua cauză a victoriei Likudului a fost îndemnul rostit de premier (chiar dacă unii au considerat un demers ilegal, în ziua alegerilor fiind interzisă propaganda electorală)l, de a se duce cât mai mulți la vot din cauza mobilizării masive a arabilor israelieni, acest fapt fiind apreciat de Netanyahu ca un pericol la adresa securității Israelului.

Netanyahu a contrazis și critica Uniunii Sioniste cu privire la problemele economice cu care se confruntă Israelul, unde 21 la sută din populație se află sub pragul sărăciei, iar tinerii se confruntă cu imposibilitatea de a-și achiziționa o locuință, venind cu cifre care atestă rata mare de creștere a economiei israeliene. Deși populația este nemulțumită de situația economică, problemă care a stat în centrul programului  Uniunii Sioniste – securitatea s-a dovedit prioritară pentru alegători care i-au asigurat lui Netanyahu un nou mandat.

Două aspecte interesante s-au înregistrat în cadrul alegerilor. Succesul partidului Kulanu despre care se spune că de acesta va depinde formarea unei noi coaliții – de stânga sau de dreapta – și situarea Listei Arabe pe locul trei. În ultimul deceniu, arabii israelieni au boicotat alegerile, abia trei la sută prezentându-se la urne, deși existau trei formațiuni arabe și una, cea a partidului comunist – arabo-israeliană. Formarea unei singure liste și succesul major obținut se datorează tocmai încercărilor de a elimina aceste partide, în general partidele mici din competiție, prin ridicarea, la propunerea lui Avigdor Liberman, ministru de externe și liderul unui partid de extremă dreapta – de la 2 la 3,25 la sută a pragului electoral. Din păcate, din cauza orientării radicale a unora dintre componentele acestei coaliții, nici Likud, nici Uniunea Sionistă nu pot să se folosească de mandatele obținute, deși înainte de alegeri, Yitzhak Herzog a încercat să negocieze cu ea un fel de înțelegere. Oricum, liderii Listei au declarat că nu vor accepta nici un fel de loc în noul guvern, dar dacă va câștiga Uniunea Sionistă, o vor sprijini în Parlament Autoritatea Palestiniană a fost dezamăgită de rezultate și a declarat că va trebui să-și intensifice acțiunile diplomatice, printre care denunțarea Israelului la Tribunalul de la Haga, Hamas i-a cerut președintelui palestinian Mahmud Abbas să întrerupă toate legăturile cu guvernul israelian.

Isaac Herzog dând mâna cu NetanyahuCum în Israel nu este obligatoriu ca președintele să însărcineze cu formarea guvernului partidul care se plasează pe locul întâi, ci pe cel care, după părerea lui, ar putea forma un guvern de coaliție, pe hârtie ar putea fi invitat și Herzog, dar probabil că nu va fi cazul. Președintele Rivlin și-a exprimat dorința pentru un guvern de coaliție, dar Netanyahu a respins din start ideea, ca de-altfel și Herzog. Premierul știe că are toate șansele să poată forma un guvern cu partidele de dreapta și cele religioase, făcând concesii, unele dintre ele majore, să adune 61 de deputați, poate chiar mai mulți, care să sprijine politica lui în Knessetul de 120 de locuri .

Care va fi această politică, este marele semn de întrebare. La ora actuală, Israelul se confruntă cu probleme interne și de securitate. Sunt două amenințări majore-Iranul și palestinienii radicali. Cu Statele Unite, principalul aliat al Israelului, relațiile sunt proaste, deși analiștii apreciază că alianța dintre cele două țări nu va avea de suferit, fiind la fel de importantă pentru ambele părți. Totuși, Israelul ar trebui să facă niște gesturi, măcar simbolice față de Washington, pentru a atenua situația. Problema este dacă, după această victorie, Netanyahu va dori să le facă.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *