Numai oamenii sunt mai inteligenţi decât ciorile

Ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Mult mai inteligente decât bufnițele si păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii. Singura vietuitoare care are proporția creier-volum corporal mai mare decât a ciorii, este insuși omul!,.Un studiu de mare anvergură, efectuat în anul 2004, a scos la iveală că banalele ciori sunt la fel de inteligente ca cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente făpturi de pe planetă după oameni, ocupând locul doi, la egalitate cu cimpanzeii și delfinii! Ciorile sunt singurele viețuitoare, cu excepția omului și maimuțelor, care sunt capabile să se folosească de unelte în căutarea hranei.

Primele ciori au apărut în Miocen, în urmă cu circa 17 milioane ani, în zona Australiei și Oceaniei. Și oricât ar părea de bizar, cele mai apropiate rude ale ciorilor sunt frumoasele păsări ale paradisului.

Ciorile sunt sedentare de felul lor. Dacă însă mâncarea se împuținează, sau condițiile meteo se înrăutațesc, migrează in masă. Ciorile sunt păsări foarte sociabile, deseori clocind în colonii care pot atinge mii de exemplare. In Scoția a fost indentificată o colonie de ciori unde trăiau peste 65.000 de exemplare.

Andrei colonie de ciori

Ciorile sunt omnivore. Mânăncă orice, fără mofturi, inclusiv hoituri și gunoaie.

Croncănitul corbilor semnifică tandrețea, fericirea, surpriza, emoțiile sau furia. Corbii sunt cele mai inteligente corvide.   Corbii pot fi învățați ușor să numere până la 30.  .

Carnea de cioara este comestibilă, fiind pe lista a numeroase restaurante exclusiviste din Occident.  Credeți sau nu, dar carnea de cioară este mai sănătoasă decât carnea de porc. Conform unui studiu efectuat în anul 2005 de o echipă de cercetători germani, carnea de cioară are mult mai puține toxine și compuși reziduali decât carnea de porc. Carnea de cioară se consuma în trecut în rândul multor comunități tigănești sărace din România

Toate corvidele se imperechează pe viață un cu un singur partener. Fidelitatea ciorilor și a corbilor este atât de mare, incât nu își caută alt partener decât dacă cel actual a fost ucis sau capturat. Aici  sunt probabil mai inteligente decât oamenii…

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *