EVREII AMERICANI

Revista Baabel nu se adresează în mod special unui public evreiesc , dar cred ca atât cititorii evrei cât și ceilalți pot fi interesați de datele de mai jos, rezultate în urma unei anchete. În fond America este a doua țară din lume cu populație evreiască, după Israel, iar New York are de multă vreme renumele de a avea o populație de acestă etnie mai mare decât Tel Aviv.

O populație educată. Sunt mai mulți evrei americani cu două licențe decât cu o licență! Procentul celor ce au o licență este de 31% iar 29% au doar liceul. În total populația evreiască cu bacalaureat reperezintă 59 % din total (rata medie in SUA fiind numai 27 %) fiind depășită numai de hinduși, cu 77%.

Iudaismul este a doua religie după creștinism in SUA. Dintre ei 44% sunt reformați, 22% conservatori, 14% ortodocși.

evrei americani buni

Poate credeți că evreii sunt toți albi. Ei bine, nu. 2% sunt negri! Mulți evrei când devin adolescenți sau adulți renunță la religia lor. Este de altfel un fenomen general în populația americană. Numai 75% din evreii americani rămân în religia mozaică. Acest procenraj nu e atât de grav întrucât membrii altor confesiuni își părăsesc religia în proporții mult mai mari. Numai hindușii și mahomedanii rămân la confesiunea lor în proporții de 80%, respectiv 77 %.

Andrei evreu american negruCăsătoriile mixte din punct de vedere religios au rate de creștere destul de importante. Astfel 65 % din evreii americani se căsătoresc cu persoane de altă religie. În funcție de confesiunea mamei aceste căsătorii scad treptat numărul evreilor din această țară. Dar este interesant că a crescut simțitor numărul celor necăsătoriți – el era de 19 % în 2007, acum fiind de 28 %. Dintre evreii americani 66% sunt născuți din părinți americani iar bunicii lor sunt tot americani. Rolul imigrației în creșterea populației evreiești din SUA (12%) este redus. Iar ferilitatea acestui segment al populației americane este de 2 % deci nu asigură creșterea lui. Rata fertilității americane, în ansamblu e de 2,1 % , exact la limita asigurării sporului demografic.

Sunt bogați evreii americani? Asta este o legendă. E drept că 44% au un venit mai mult decât dublul celui mediu american, adică au peste 100.000 de dolari, numai 15% au venituri cuprinse între 30.000 și 50.000 de dolari anual, iar 16% dintre evreii adulți au venituri anuale per familie de numai 30.000 de dolari.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 17, 2015 Reply

    Stimate Domnule Stephen Benedict, aveti dreptate, fotografia nu era reprezentativa penru articol. A fost inlocuita. Va multumim.

  • Stephan Benedict commented on July 16, 2015 Reply

    Stimat Domn Banc, Dvs. ati inclus o fotografie a evreilor religiosi de secta Satmars (Naturei Charta), care sunt impotriva statului Israel si care militeaza in public, la fiecare parada desfasurata in onoarea independentei statului Israel, impotriva Israelului, pentru formarea statului Palestinian, evidentiat de drapelul lor national. Intrucat acestia nu reprezinta decat un procent neglijabil din masa de evrei americani, eu n-as fi inclus-o ca fotografie, in articolul dvs. Cred ca faceti un deserviciu, mai ales ca n-ati comentat fotografia si ati trecut-o cu vederea, confuzand cititorii.

  • Maria Roth commented on July 16, 2015 Reply

    Am o intrebare la afirmatia ca evreii americani sunt o populație educată. Care este procentul pe genuri? Cifrele arata la fel de bine si pentru femei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *