AU AUZIT că AR FI ROMÂNI, dar NU ȘTIU UNDE ESTE ROMÂNIA

”Gazeta de Maramureş” a făcut o descoperire extraordinară. La doar 200 km de Sighet, dincolo de graniță există 1.600 de oameni care vorbesc o limbă asemănătoare limbii române din Evul Mediu. Li se spune “volohi”. Prin anii ’90, au aflat că, nu foarte departe de ei, existăm noi, alți oameni care vorbesc aceeași limbă.În această epocă de comunicare globală și instantanee, știrea le-a parvenit de la un bărbat intors din armată, care le-a dat volohilor un radio cu tranzistori, acordat pe Radio București.
Volohii s-au refugiat în cursul istoriei, la marginea pădurii, lângă satul ucrainean Poroscovo.

Andrei Banc poroscovo Nu știe nimeni cum au ajuns acolo, nici măcar bătrânii. Ucrainenii îi numesc “țigani albi” și profită de ignoranța lor pentru a le pune în cârcă orice nelegiuire doresc. Dacă îi întrebi, volohii din Poroscovo răspund că sunt români, pentru că, pe când mergeau cu toții la muncă în Kazahstan, până la destrămarea URSS, au aflat că există un popor întreg care vorbește ca ei. Volohii nu numai că vorbesc o română de Ev Mediu, dar și trăiesc ca în acele vremuri. Andrei Banc poroscovo1

Neștiutori de carte, într-o sărăcie cruntă, cu foarte mulți copii și cu o speranță de viață foarte mică. În casele de pământ trăiesc chiar și 30 de suflete. Mai-marele lor e “Laci Birăul”, care spune că, din tată-n fiu, familia lui s-a declarat ca fiind una de români. Dar până acum nu a văzut niciodată un român, o hartă a țării noastre, nu a auzit de București si nici de Ceaușescu. Cum nu au biserică și școală in limba română, el spune că toți copiii învață româna din familie. Toți sunt Ion, Vasile, Ileana, Iancu.

Andrei poroscovo-locul-in-care-saracia-e-la-ea-acasaNumele de familie al tuturor e Voloșin, de la valah. Cei care i-au descoperit pe acești români uitați de toți, invocă niște documente istorice, conform cărora prin 1364, in zona Munkacevo (Transcarpatia) au fost aduși mai mulți militari volohi. Tot pe atunci, în zona Poroscovo, s-ar fi înființat șapte puncte de grăniceri,
unde lucrau tot volohi. Conform unui alt scenariu, românii de la baza Carpaților Păduroși ar fi urmași ai ciobanilor volohi veniți in zonă.

(surse: http://www.gazetademaramures.ro/la-romanii-din-poroscovo-16250, http://www.gazetademaramures.ro/primii-volohi-in-maramures-2166)

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *