CINCI ROCHII pentru TOAMNA 2015

Deşi vara şi zilele aurii, călduroase s-au încheiat, rochiile nu dispar din garderoba noastră zilnică. Este adevărat, li se schimbă silueta, lungimea, seriozitatea, textura, cromatică şi inspiraţia… Rochiile de inspiraţie retro – de cele mai multe ori cu o lungime mini, deasupra genunchiului – capătă un aspect nou, care le face potrivite şi pentru birou şi pentru timpul liber, iar denimul androgin se transformă în rochii demne de blitzul unui papparazzi, vânător de street style memorabil.

Am selectat pentru voi 5 rochii fără de care, pur şi simplu, nu văd cum aţi putea trece toamna 2015J)

IRINA1

Rochia din denim
Dacă se pune problema obsesiei pentru denim, în această toamnă ea depăşeşte norma recomandărilor: nu mai vorbim de a vă cumpara o simplă pereche de jeanşi, pentru că materialul acesta longeviv a fost reinterpretat, reevaluat şi retestat pentru toamnă. Mai mult ca niciodată, rochiile din denim devin parte esenţială a garderobei voastre pentru sezonul rece. Indiferent de croială, sunt o piesă cool, potrivită pentru o zi de vineri la birou, dar şi pentru o zi de weekend. Croielile din denim mai rigid au nevoie de eşarfe colorate în nuanţe autumnale sau de stratul călduros al unui cardigan supradimensionat, pentru a avea un plus de fluiditate.

IRINA2

Îi mai puteţi adăuga: un poncho în nuanţe neutre, o jachetă simplă din piele întoarsă, o pereche de botine scurte, o geantă de umăr cu formă geometrică.

Rochia trapezoidală, de inspiraţie retro

Este sezonul în care inspiraţia din moda anilor ’70 ajunge la apogeu, dar păstrează elemente din moda anilor ’60. Tivurile se scurtează, beteliile rochiilor dispar, iar silueta lor se evazează, semănând din ce în ce mai mult cu linia unui trapez sau a literei A.

Sunt extrem de comode şi, pentru că le puteți accesoriza în fel şi chip, vor deveni cheia dimineţilor în care vă ştiţi grăbite, lipsite de inspiraţie stilistică, vinovate de cât aţi mâncat cu o seară înainte. Not to worry, cum spun britanicii. Dacă sunteţi friguroase, îmbrăcaţi o bluză brodată sau helancă înainte de a trage pe voi rochia retro, apoi o geacă biker din piele.

IRINA3

Îi mai puteţi adăuga: o bluză de inspiraţie victoriană (cu un guler din dantelă sau cu mâneci ample din voal), o geacă biker din piele neagră, o pereche de ghete masculine.

Rochia babydoll

Industria modei nu e foarte lămurită dacă acest model de rochie este un revival a ceea ce se purta în anii ’90 sau e o direcţie tangenţială a tendinţei ’70s. Un lucru e sigur: rochii babydoll – largă, foarte evazată, cu un pieptar simplu şi deseori cu mâneci lungi şi ample – este una din piesele-cheie ale toamnei 2015.

Personal, v-aş recomanda o variantă într-o culoare închisă şi neutră (bleumarin, vişiniu poate?) cu lungime până deasupra genunchiului, pe care să o purtaţi luna aceasta cu sandale de culoarea lemnului de cireş sau a whiskey-ului îmbătrânit, iar din octombrie încolo cu cizme maro din piele întoarsă.

IRINA4

Îi mai puteţi adăuga: o pălărie boemă cu boruri largi, o geantă de umăr cu franjuri, o vestă îmblănită, o geacă cambrată din denim albastru, un cardigan lungi şi lejer.

Rochia tricotată

În perioada asta a zilelor când însorite, când ploioase avem nevoie de „ceva” care să ne pregătească pentru orice eventualitate meteorologică sau stilistică. Face un pas înainte rochia tricotată, un fel de passpartout al sezonului. Poate fi cool, elegantă şi lejeră când o purtăm cu un pantof din piele întoarsă sau din stofă (come on, măcar cât suntem încă bronzate!), dar şi călduroasă şi comodă, când dimineţile încep să fie ceţoase şi reci.

Veţi bifa două trenduri deodată cumpărându-vă o rochie tricotată cu guler înalt, de helancă şi da, este un model de rochie potrivită pentru birou, cu trei condiţii: lungimea să fie decentă, până în dreptul genunchiului; croiala să nu fie mulată, ci doar să respecte linia siluetei; să purtaţi lenjeria intimă potrivită (orice dantelărie, cusături vizibile, elastice şamd sunt excluse).

IRINA5

Îi puteţi adăuga: un furou din microfibră (obligatoriu!), un colier statement, un pantof frumos cu toc de 9-10 cm, o geantă de birou splendidă.

Rochia petrecută

Ultra-feminină, potrivita absolut tuturor siluetelor, indemodabilă (si inventata în 1973 – aşadar, încă o variantă a tendinţei ’70s!). Tricotul din bumbac cu ceva adaos de elastan/ lycra din orice astfel de model face ca rochia să drapeze frumos pe bust, să aibă fluiditate pe şolduri şi să sublinieze zona taliei într-un fel în care puţine rochii o pot face.

IRINA6Adăugaţi-vă în garderoba o rochie petrecuta cu mâneci lungi sau trei-sferturi, în nuanţe autumnale: galben muştar, ciocolatiu, oranj terracota, marsala, violet închis, gri antracit sau purtând un imprimeu în astfel de culori.

Am uitat să vă spun: este genul de rochie perfectă pentru birou, indiferent de codul vestimentar. „Working wardrobe” scrie pe ea!

Îi puteţi adăuga: o pereche de cizme înalte din piele întoarsă, o pereche de pantofi cu bareta în T, o vestă lungă, o geantă de umăr, o triadă de coliere delicate.

Fotografii: pinterest.com, lookbook.nu

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *