DE CE ŢĂRILE ARABE NU PRIMESC REFUGIAŢI?

La ora actuală, trebuie să recunoaştem, chestiunea refugiaţilor este cea mai arzătoare problemă a Europei și a lumii. Mulți analiști consideră că Europa se confruntă cu cea mai mare criză de la cel de-al doilea război mondial, situație care, de la eșecul ”primăverii arabe” și a consecințelor ei, putea fi previzibilă, dar care, din cauza miopiei politice a unor factori de răspundere din Uniunea Europeană și a liderilor politici occidentali, a fost neglijată.

Refugiaţi din Bangladesh la graniţa Tunisiei, 2011

Acum ne-am trezit cu o situație, deocamdată fără perspective de soluționare, și totuși trebuie găsit ceva pentru ca Europa, dar nu numai, să nu fie cuprinsă de haos. Și aș vrea să precizez: nu este vorba despre pericolul cuceririi islamiste a continentului nostru, acești refugiați nu au venit având obiective religioase, nu doresc să-i convertească pe europeni la islam, dimpotrivă, așa cum am mai scris într-un articol, mulți dintre ei trec la creștinism, este adevărat mai degrabă din motive pragmatic decât de credință. Oricum, nu se întrevede, deocamdată, o cucerire de teren a militantismului islamic. După cât mi-am dat seama, urmărind la televiziune interviuri cu refugiații sirieni, deoarece ei reprezintă majoritatea, aproape toți vorbesc engleza, mulți sunt absolvenți de universitate, au sau au avut ceva bani și toți doresc să trăiască în Occident, în afara faptului că fug din țara lor să-și salveze viața lor și a familiilor, vor să aibă o viață mai bună, un viitor pentru ei și pentru copiii lor deci am putea presupune că nu vor să schimbe mediul social și politic în care doresc să se integreze. Și poate, Occidentul, având experiența trecutului cu imigranții musulmani, va aborda altfel această problemă, nu-i vor ghetoiza pe refugiați, ci îi vor instala în grupuri mai mici, printre „băștinașii” europeni.

Ceea ce aș încerca să prezint aici se datorează unei întrebări puse de un coleg autor în Baabel, pe marginea articolului meu anterior despre refugiați. Întrebare firească, pusă și de mulți alții din lume. De ce nu se îndreaptă refugiații, în mare parte musulmani (din păcate, comunitatea creștină din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai puțin numeroasă, a fugit din aceste țări din cauza prigoanei declanșate împotriva ei), către statele arabe, mult mai apropiate geografic de zonele din care se refugiază, state cu care au multe în comun, în primul rând religia dar și obiceiurile. Răspunsul este complex și este compus din mai multe elemente.

Eva harta arabi

Cu excepția Yemenului bântuit de război, Arabia Saudită și statele arabe din Golf – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar și Emiratele Arabe Unite – sunt țări foarte bogate, poate chiar mai bogate decât Europa. Au și spații nelocuite unde s-ar putea adăposti refugiați. Sigur, condițiile climatice nu sunt dintre cele mai bune, dar cu fondurile pe care le au la dispoziție ar putea să creeze un mediu adecvat. Răspunsul este simplu: pur și simplu nu vor. O hartă publicată de curând și reprodusă în cotidianul american ”The Wall Street Journal”, ne dă o imagine fidelă a situației. Nici una dintre aceste țări nu a primit nici un singur refugiat. Acestea în condițiile în care este vorba de state care dispun de cele mai mari bugete militare din lumea arabă, cele mai înalte niveluri de trai și care anterior, cum a fost cazul cu Arabia Saudită, au primit imigranți din lumea arabă şi le-au acordat cetăţenia. Riadul are și experiență în a administra un număr mare de persoane, dovadă pelerinajul anual la Mecca unde vin milioane de pelerini, pentru care s-a creat o infrastructură modernă. Dar nici una dintre aceste țări nu este semnatara Convenției ONU pentru Refugiați din 1951 care prevede drepturile și obligațiile unor state față de această categorie de persoane. De pildă, scrie cotidianul american, pentru ca un sirian să intre într-o țară din Golf, trebuie să ceară viză care de obicei nu îi este acordată. Singurele țări unde pot călători fără viză sunt Algeria, Mauritania, Sudan și Yemen și este limpede de ce refugiații nu le vor alege. De menționat aici și că statele arabe din Golf, inclusiv Arabia Saudită, s-au implicat direct sau indirect în războiul din Siria, de o parte sau cealaltă a fracțiunilor care se confruntă, deci au contribuit la declanșarea valului de refugiați.

Ele apelează la diferite scuze. În primul rând că ajută cu fonduri serioase refugiații, oferind donații statelor din zonă care i-au acceptat (Iordania sau Liban). Se pare însă că aceste fonduri nu sunt chiar atât de mari pe cât ar avea posibilitatea de a da, sub un miliard de dolari, cât timp Statele Unite au furnizat de patru ori mai mult. În plus, intervenția militară a Arabiei Saudite în Yemen a necesitat un buget mult mai substanțial. Există și temeri demografice și de securitate. În statele din Golf, la ora actuală, numărul imigranților îl depășește pe cel al localnicilor. În lipsa forței de muncă, state bogate ca de pildă Dubai sau Abu Dhabi unde s-au lansat construcții de mare anvergură „importă” forță de muncă din Asia (India, Pakistan Filipine). Ca să se poată angaja, acești oameni trebuie să plătească în avans mii de euro pentru care în primul an muncesc aproape gratis, în condiții care se apropie de sclavie. Nici un străin, indiferent de funcția pe care o îndeplinește – sunt și foarte mulți așa zis ”expați” occidentali – nu a primi niciodată cetățenie, nici prin căsătorie și nu poate profita de avantajele sociale substanțiale de care se bucură cetățenii țării. Aceste regimuri mai spun că se tem ca printre refugiați să nu se strecoare militanți islamici radicali care doresc să răstoarne regimurile actuale. Această ipoteză a fost confirmată în Arabia Saudită unde au fost capturați membri ai unor celule militante islamice care vroiau demiterea familiei regale saudite. De altfel, ele susțin că, în ultimii ani, au primit pe teritoriul lor sirieni, numai că nu i-au calificat drept refugiați ci – studenți.

Pe de altă parte, nici refugiații nu și-a exprimat opţiunea pentru aceste destinații, mai ales Arabia Saudită unde există un regim autocratic asemănător cu cel din țara lor de care au fugit și atunci, de ce să se ducă acolo și să ajungă din lac în puț? Așa că, până când statele arabe din Golf vor conștientiza că au obligații față de frații lor întru credință, tot Europa va fi asediată de victimele războiului din Orientul Mijlociu. Poate că democrația occidentală, mult hulită de islamiștii din regiune, este un magnet mai puternic decât credința oarbă în niște doctrine, depășite în secolul nostru.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • CORNELIU MANDAL commented on September 27, 2015 Reply

    Germania a vrut sa TRAGA presul de sub picioarele U.E.,dar s-a pacalit singura si atunci,sub presiuni si nu numai….,a impus COTE restului de tari din U.E..Poate ca Romania ar fi trebuit( SIGUR,DUPA PAREREA MEA) sa procedeze ca in 1916,pe vremea regelui FERDINAND I.

  • Dr. Alex Berca-SUA commented on September 26, 2015 Reply

    Stimată Doamnă Eva Galambos,
    Absolut adevărat și bine gândite observațiile Dvs.
    Situația este însă mult mai complicată decât la prima vedere. Cred că totul a pornit de la o necesitate imanentă a economiei Germaniei de forță de muncă ieftină și în loc să trimită peste granițe produsele să fie manufacturate în diverse locuri, Președintele industriilor germane a solicitat tuturor conducătorilor de industri să-i comunice numărul de oameni necesari pentru a menține industria respectivă înfloritoare și competitivă. Așa s-a ajuns la circa 800.000 și chiar peste această cifră. Acest Domn, Ulrich Grillo, i-a prezentat Dnei Merkel un raport amplu pe care Dns Cancelar și l-a însușit și a început propaganda de aducere a forței de muncă străină și ieftină, în Germania.
    Observând că beneficiile oferite au fost un adevărat magnet pentru mult mai mulți decât s-a crezut că vor aplica pentru azil, a început campania de sprijinire a acceptării acestor migranți și de către alte țări (inclusiv România).
    După ce acești migranți vor fi primiți (și s-ar putea ca odată cu venirea timpului rece, numărul lor să scadă), de către diversele țări și vor fi triați, acomodați și calificați pe diverse domenii de activitate (fapt ce se va putea petrece în câțiva ani), s-ar putea ca Germania să lanseze un nou apel anunțând beneficiile pe care le oferă celor cu anumite calificări de care au nevoie. Nu va mai fi nevoie de trieri (care deja au fost făcute), nu vor mai avea nevoie de programe de calificare( care și ele au fost deja efectuate) și vor obține forța de muncă necesară ca să-și asigure menținerea la cote ridicate a economiei Germaniei și în plină competiție cu restul țărilor europene și din alte continente.
    În Romînia situația forței de muncă este ”puțin” mai diferită; aici nu se punecu prioritate necesarul de forță de muncă ci de locuri de muncă, întrucât economia românească a fost într-m mare parte distrusă, lichidată sau vândută în exterior. În România trebuie refăcută economia (cu principalele ei ramuri) și apoi să se discuter de un necesar al forței de muncă. Dacă există o bază și o remunerare corespunzătoare a forței de muncă mai mult ca sigur că se va găsi pe plan național și forța de muncă necesară.
    S-ar putea ca acest scenariu să nu fie așa cum
    l-am descris, dar s-ar putea să se dovedească ca fiind unul real.
    Timpul (care nu cred că va fi prea lung) îl va confirma sau din contra îl va infirma.
    Oricum cele scrtise Dvs. sunt bine venite și oferă o imagine reală a actualei situații.
    Vă felicit din nou pentru articolul Dvs.

  • Tomi Anca commented on September 25, 2015 Reply

    Cata naivitate!!!.Totul este dictat “de sus”.Ma gandesc la Obama si zelitii lui…Totul e un calcul rece si premeditat.In acest fel Europa va deveni economic mai slaba,preocupata de a integra sute de mii de musulmani.Putini se vor asimila cei mai multi vor fi “noua forta islamizanta”a europei.Cu consecintele nefaste ale acestei “asimilari”.

  • Theodor Toivi commented on September 24, 2015 Reply

    Dece refugiatii abordeaza tari ca Sebia,Croatia sau Slovenia si evita Bosnia sau Kosovo din aceiasi zona?
    Un raspuns posibil ar fi ca acasta parte a Europei a fost deja islamizata si acolo scopul plolitic al invaziei a fost deja atins!

  • Hida George commented on September 24, 2015 Reply

    Aveti dreptate, Arabia Saudita nu accepta nici refugiati temporri la fel ca si paestinienii care si-au gasit refugiu in taberele de refugiati din Liban si Iorania, unde s-au radicalizat si au devenit teroristii de astazi.
    Dar nici sa-i implantam in Europa, riscand sa devina teroristii asa numiti domestici, nu estye o solutie viabila, mai ales ca noi veniti sunt ghetto-izati iar statele europene accepta construirea de madrasas si moschei intru slava lui Allah.
    Asimilarea celor din Israel (etiopienii) sau a celor de ginta latina din Statele Unite ar pute fi un exemplu demn de urmat desi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *