FRUMUSEŢEA FRIGULUI

Urăsc iarna și frigul. Mă calcă pe nervi să mă înfofolesc în haîne groase, mi-e groază să nu alunec și să cad pe gheață, nu-mi place să îmi înghețe nasul, urechile, degetele. Motive pentru care îniţial am fost reticentă la a încerca orice tratament în a cărui descriere apar frig, șoc termic, înghețare, -180 grade… Cu toate astea, într-o foarte fierbinte zi de august, am testat două metode diferite de estetică corporală care necesitau temperaturi extrem de joase.

Pauză pentru o scurtă lecție în medicină, terapie și estetică. Am descoperit de curând că frigul se folosește în mai multe domenii decâtîimi imaginam. Criosondele sunt folosite pe post de bisturiu în chirurgie; în dermatologie, zăpada carbonică distruge dermatozele (negi, alunițe); crioscleroza tratează venele în flebologie, iar criosaunele fac parte din procedurile recomandate atleților de performanță pentru recuperare musculară și creșterea capacității la efort fizic, dar și ca tratament kinetoterapeutic celor care suferă de reumatism, dureri cronice ale articulațiilor, coloanei vertebrale ș.a.m.d.. Practic, temperaturile scăzute au virtuți terapeutice cât se poate de diverse: de la înfrumusețare la sănătate.

Primul tratament testat la Noblezza, după scurta evaluare fizică și măsurătorile de rigoare, a fost Crio CoolTech.

Este un tip de criolipoliză, o procedură non-invazivă și localizată care „îngheață” și distruge celulele de grăsime, corpul eliminându-le apoi în mod natural după câteva săptămâni. Mi-am putut alege zonele pe care le doream tratate și m-am hotărât rapid: „abdomen plat și talie de viespe”! Asa că, timp de două ședințe de câte 70 de minute, am lăsat aparatul de criolipoliză să mă înghețe la -8 grade, dar să ne înțelegem: nu am intrat într-un congelator, aparatul are un sistem de vacuum-uri (ventuze) localizate, care literalmente îngheață doar zona pe care sunt aplicate! Sunt femei care optează pentru zona genunchilor, interiorul coapselor, pulpe, brațe sau orice alte părți unde apare celulita sau unde există straturi adipoase care nu cedează la sport, dietă, masaj etc.

IRINA 1Avantajele criolipolizei sunt multiple: nu vorbim de chirurgie învazivă, nu este nevoie de anestezie, prețul nici nu se compară cu cel al unei liposucții (deși rezultatele sunt aceleași!), perioada de recuperare este imediată (corpul iși revîne în câteva minute la temperatură normală, rămâi doar cu o desensibilizare temporară a zonei).

Teoretic, efectele unei serii de ședințe cu Crio CoolTech se pot vedea chiar și după prima ședință, dar în general rezultatele sunt vizibile dupa 3-4 săptămâni. În cazul meu, am observat imediat că abdomenul pare mai aplatizat, iar circumferința taliei a scăzut deja cu 1 cm. Bonus: 70 de mînute pe săptămână m-am relaxat într-un spațiu luminos și cu muzică în surdină, recuperând lectura unor pagini dîntr-o revistă pe care o car după mine de mai bine de o lună… Aștept măsuratorile de săpămâma următoare pentru ca săa am imaginea corectă, finală, de ansamblu J)

Al doilea tratament-experiment căruia m-am supus a fost criosauna de la Noblezza.

Prîncipiul e șimplu: îți petreci între 90 de secunde și 3 mînute într-un cilindru capitonat, învaluită în aburi răcoroși de azot lichid. Sună foarte science-fiction, știu, dar nu e deloc o chestie venitț dîn viitor. Au contraire: în alte țări procedura e folosită cu succes de mulți ani, iar francezii chiar au la ÎNSEP (Înstitutul Nțtional de Sport) o astfel de cameră frigorifică, a cărei temperatură coboară până la -180°.

Bref, ce se întâmplă? Nimic periculos. E ca o saună uscată, doar că învers.

IRINA 2

În costum de baie sau lenjerie intimă, echipată cu o pereche simpatică de cizmulițe îmblănite (deloc sexy!), intri în acest cilîndru și aștepți aburii de azot lichid. Imaginați-vă un fel de fum inodor, uscat și foarte rece, care te învăluie dîn toate părțile. Pe un mic ecran apar cifre luminoase roșii, care îndică temperatura în scădere: +4C°,-8C°, -27°C, -63°C, -130°C… Ai putea crede că nu poți rezista dezbrăcată la temperaturi sub 0°C, însă frigul e uscat iar senzația de rece nu este atât de extremă pe cât te-ai aștepta, pentru că extremiățile îți sunt protejate, corpul îți este în mișcare (ți se spune să îți rotești corpul și să îți miști brațele, picioarele în acele trei mînute) și creierul ți se concentrează pe mișcare și pe activarea procesului de termoreglare. La câteva mînute după ieșirea dîn criosaună, corpul iși revîne la temperatura normală, nu există nici cel mai mic risc de degerături sau hipotermie.

Scopul criosaunei e simplu: se generează un șoc termic, care declanșează arderea a 1000-3000 kilocalorii/ ședință, pe lângă un proces vaso-constrictor. Este stimulată regenerarea celulară, crește imunitatea corpului, metabolismul se modifică pozitiv, circulația sangvînă și limfatică este ameliorată (de aceea criosauna este recomandată celor cărora li se umflă picioarele), mușchii și epiderma sunt oxigenate (aviz celor avide de sport, dar cu predispoziție la cârcei și crampe musculare), iar creierul eliberează un șuvoi de endorfine.

Verdictul meu fînal? Mi se par absolut extraordinare aceste tratamente cu frig, vă spun sincer. Dacă Crio Cooltech-ul m-a entuziasmat pentru că este o alternativă excepțională la liposucție sau la tratamentele chinuitoare de slăbire localizată, după criosaună m-am simtit revigorată, ușoară, cu un tonus excelent, iar în seara respectivă am dormit ca un bebeluș. Mi-am promis că le mai încerc, indiferent de anotimp.

Irîna Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

Fotografii: noblezza.ro

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *