5 idei salvatoare pentru ţinutele de birou

Ah, Monday!

Chintesenţa zilelor de muncă ce umple – pe majoritatea dintre noi! – de groază, stres şi lehamite. Iar dupa un weekend lenes sau aglomerat, când creierul funcţioneaza la doar 10% din capacitatea normală, ultimul lucru pentru care vrei să depui energie este alegerea unei ţinute faine, creative, atrăgătoare – şi, de preferat, pe care nu ai purtat-o în săptămâna anterioară.

Cât de fain ar fi dacă în fiecare luni dimineaţa la ora 7 lângă pat ţi-ar apărea o zână care ar împrăştia praf magic prin dormitor şi dulap, iar ca prin minune, hainele ţi-ar apărea aranjate pe umeraşe, asortate, accesorizate? Da, şi mie mi-ar plăcea. Not going to happen, though. În schimbul zânei şi prafului magic, îţi pot oferi 5 idei salvatoare care, sper eu, îţi vor oferi câteva minute în plus între aşternuturi. Iar cafeaua nici nu va apuca să ţi se răcească!

Astea fiind spuse…

Ideea #1: Alege 2 ţinute cu o seară înainte

Am vorbit despre abordarea aceasta – preventivă, organizată, planificată – chiar la workshopul Style Conversations de sâmbăta aceasta. Mie îmi aduce aminte de zilele de şcoală când, înainte de a merge la culcare, eu şi sora mea ne aranjam frumos uniformele pentru a doua zi şi ne verificam ghiozdanele.

Cu un minim efort poţi alege şi tu două ţinute din întregul tău dulap, chit că sunt basic. Ideea e să le ai pregătite pentru a doua zi, când cafeaua încă nu şi-a făcut efectul. Combină o helancă subţire cu o rochie-sarafan sau o cămaşă bleu cu o pereche de culottes bleumarin. Adaugă un dres colorat sau un cardigan cu dungi multicolore unei rochii simple gri. Rezervă-ţi 20 de minute duminică seara pentru această joacă stilistică – îţi garantez că te vei trezi mai liniştită.

Irina 1

Ideea #2: Organizează-ţi dulapul în ordinea ţinutelor

În mod obișnuit, atunci când îi fac unei cliente un detox de garderobă, îi recomand să-şi organizeze garderoba fie pe categorii vestimentare (fuste cu fuste, sacouri şi cămăşi împreună, rochiile separat şamd), fie în ordine cromatică.

Dacă dimineţile tale sunt haotice şi aglomerate, dacă știi că ești genul care se trezește mereu în întârziere sau dacă ai ajuns la concluzia că orice-ai face, te îmbraci mereu la fel din lipsă de timp, reorganizează-ţi garderoba pe ținute: fuste cu bluze, pantaloni cu topuri, jeanşi cu sacouri, rochii cu cardigane… Atârnă fiecare ținută pe cate un umeraș: le vei identifica vizual mult mai ușor. în plus, dimineața pe langa wash’n’go vei avea perspectiva grab’n’go. Efortul mental depus pentru creativitate va fi egal cu zero, vei fi corect şi drăguţ îmbrăcată, pregătită pentru a lua în piept o nouă săptămână. Ce fericire, câtă uşurare…

Ideea #3: Foloseşte ţinutele de doua ori

S-ar putea să ţi se pară o chestie evidentă, dar cine spune că nu poţi îmbrăca lunea la birou aceeaşi ţinută purtată duminica, la brunch? Cu mici ajustări, evident… Păstrează pantalonii imprimaţi şi schimbă puloverul şi încălţămintea. Păstrează rochia şi înlocuieşte cardiganul supradimensionat cu un sacou. Rămâi cu pantalonii scurţi din stofă, dar poartă un dres negru, gros şi opac în locul celui colorat, şi înlocuieşte bascheţii cu o pereche de oxforzi. Nu o să ştie nimeni că ieri ai fost îmbrăcată (aproape) la fel.

Irina 2

deea #4: Decide care sunt ţinutele tale cheie

Unul din subiectele pe care le discut la Style Masterclass sunt ţinutele-cheie: cele care se armonizează de minune unei anumite siluete (şi fiecare silueta va avea alte tipuri de ţinute). în plus, acestea sunt ţinutele pe care le consideram „de rezerva”: atunci când suntem în criza de timp sau în panica de inspiraţie, le folosim ştiind ca nu gresim. Ah, şi în timp, devin preferatele noastre! În cazul meu, de pildă, o cămaşă albă masculină, purtata peste un body negru din mătase, cu jeanşi boyfriend şi tocuri înalte sunt „my go-to-outfit”.

Găseşte-ti propriile ţinute-cheie şi pune-le deoparte pentru „zile negre stilistic”. Când următoarea zi de luni bate la uşă, întinzi mâna în dulap, scoţi umeraşul şi basta! Te-ai îmbrăcat în 2 timpi şi 3 mişcări.

Ideea #5: Îmbracă-te la final

Este „secretul” care mie îmi salvează 99% dintre dimineţi. Aproape tot ce fac dimineaţa, fac în (varianta mea de) pijama/ rochie de casă: pregătit micul dejun, facut patul, pieptănat, spălat pe dinţi, răspuns la 2-3 mailuri de pe telefon, udat florile, hrănit pisicile, plus un dans rapid în sufragerie ca să mă bine dispun! E un fel de ritual care mă relaxează şi îl găsesc eficient. Abia la final urmează duşul, machiatul, parfumatul şi îmbrăcatul. în ordinea asta, ca să nu murdăresc hainele cu fond de ten, fixativ sau parfum.

Bun, acum că vi le-am împărtăşit, pe care dintre ele le veţi pune în aplicare? Voi cum vă rezolvaţi crizele stilistice de dimineaţa, aveţi vreo soluţie salvatoare de împărtăşit?

Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *