Ce porţi la plajă în vara asta ?

Iubitoare ale soarelui, grăbiţi-vă! Majoritatea magazinelor au început deja sezonul de reduceri (iar Bucureşti Mall va derula o campanie specială, începând cu 20 iulie: la fiecare 100 lei cumpărați, primiți un voucher  în valoare de 50 lei!) Chiar dacă nu plecaţi „maîine”  în concediu, acum e momentul să bifaţi ce puneţi pe lista de shopping pentru plajă şi să vă gândiţi dacă şi cât contează ce luați  în bagaj. Veți fi surprinse de concluzia la care am ajuns…

Nu-mi place să recunosc asta public,  însă  în ultima vreme m-am gândit cam prea mult la ce voi purta vara asta pe plajă. Nu știu cum sunt alte femei, dar eu fac un efort considerabil ca  în vacante să arăt aproape perfect (cu ghilimelele de rigoare, desigur). Sunt mai curând genul care îşi face bagajul  în ultimul moment, pleacă de fiecare dată la drum cu sentimentul că a uitat ceva acasă şi, odată puse genţile  în portbagaj sau cală, hopes for the best, vorba cântecului…

Am  încercat, de-a lungul timpului, mai multe look-uri de plajă.

IRINA 1Aşa am avut, de pildă, vara în care pozam  în Văduva Siciliană/ Sofia Loren. Vă pot confirma că purtatul culorii negre, din cap până-n picioare, la peste 35 de grade Celsius mă făcea să mă simt ca  într-un cuptor cu microunde.

A urmat anul  în care mă  inspirase Brigitte Bardot.  Înţelegeti voi, un top cu dungi marinăresti, pantaloni albi evazaţi, ochelari de soare mari. S-a dovedit a fi un look prea conservator pentru mine.

În sfârşit,  în ultimii ani am ajuns la o soluţie fericită, care implică diverse rochii boho sau caftane cu printuri exotice, cărora li se adaugă multe piese albe lejere, espadrile şi sandale aurii, eşarfe multicolore şi obligatorii ochelari de soare, uneori totul supraîncărcat seara cu accesorii la fel de exotice. Nu chiar Marianne Faithfull sau Tabitha Getty  în Maroc, dar  în fine…

Zilele trecute,  într-o discutie cu o prietena, căutam – mai  în gluma, mai  în serios – dovezi de ce  înseamnă a te comporta ca un om matur. Una dintre concluziile noastre a fost şi asta: relaxarea când vine vorba de vacanţe şi făcut bagaje, renunţarea la a te îmbrăca pentru „buna impresie” şi doar purtarea unor haine plăcute, comode, care te fac sa te simţi bine şi să te bucuri de locul unde eşti. Mi-am dat seama cât de des mi s-a  întâmplat ca, cu o zi-doua  înaintea plecărilor  în vacanţă, să-mi cumpăr lucruri pe care le aveam deja în bagaj:  încă un costum de baie,  încă o rochie de plaja,  încă o pereche de şlapi,  încă un pareo… Ba chiar mi-am amintit, cu jenă, de momentul  în care am fost pe punctul de a anula o vacanţă pentru că nu găseam costumul de baie perfect.

IRINA 2

Adevărul e că  indiferent ce vom purta la plajă – sau  în concediu – nimeni nu se uită la noi, nici cei mai plictisiţi turişti nu ne vor studia nouă ţinutele! Serios. Vă spun asta acum, în speranţa că vă salvez măcar o vacanţă, cea de anul acesta, de o criză de paranoia vestimentară.

Nimănui nu-i pasă de cum vi se aşează slipul pe fund, cât de evidentă este celulita sau cât de subţiri sunt bretelele rochiei comparativ cu cât de groase vă sunt braţele. Nimeni nu observă că abdomenul a făcut 2 cute sau 3 falduri cand v-aţi aplecat peste şezlong. Nimeni nu acordă atenţie felului graţios  în care mergeţi spre valuri, unduitoare ca o sirenă,  în speranţa că nu vi se văd aripioarele sau gleznele groase.

Nimeni nu se uită. Totul e  în capul vostru! Ceea ce  înseamnă că vă puteţi relaxa total. Chiar nu contează ce veţi pune în bagaje pentru vara asta…

în realitate, nu e chiar asa. Dacă lucrurile ar sta chiar aşa, eu nu as mai avea de lucru

Contează ce îmbrăcăm – la plajă şi  în general -, dar nu atât de mult pe cat aţi crede. Contează când slipul cu talie  înaltă şi croiala slimming are elasticul chiar în zona cea mai lata a abdomenului tău: pentru că bucata aceea de Lycra ranforsată îţi ridică un fald de grăsime  în zona coastelor, care arată ca un mic raft pe care iti poti sprijini paharul de limonada rece la amiaza (când acolo ţi se vor strânge şiroaie de transpiraţie). Contează când sutienul e ales cu o mărime prea mică, astfel că sânii sunt ridicaţi ca doi pepeni frumoşi, iar spatele, care îţi este strangulat de breteaua orizontala prea strâmtă, capătă alte falduri de grăsime.

IRINA 3

Dar astăzi nu vă bat la cap cu siluetele şi croielile, ci cu stilul: asta merită studiat şi planificat, asa  încât la plajă sa fii o apariţie cochetă şi relaxată. Gândiţi-vă la combinaţii frumoase de culori (o pereche de sandale galbene şi o rochie de in bleu, de pilda?), ţineţi cont de materiale, luaţi aminte la cum vă simţiţi  în hainele respective, treceţi dincolo de banalii pantaloni scurţi din jeanşi şi tricourile roz cu flamingo sau ananaşi. Lăsaţi-vă  inspirate de exotic, de bucuria vacanţei, de alte femei stilate..

Mai jos puteţi citi recomandările mele de shopping, toate sunt disponibile  în magazinele din Bucureşti Mall. Nu vă promit că vă vor transforma  într-un style icon al plajei, dar sunt sigură ca vă veţi simti bine  în ele. Sau nu le citiţi, who cares? Dar veţi regreta că nu aţi făcut-o, data urmatoare când săriţi  în piscina şi vă  întrebaţi: „Oare s-a uitat c îneva?”

Rochii de plajă: Stefanel, H&M, Massimo Dutti

IRINA 4

Cămăşi şi topuri: Massimo Dutti, Marks&Spencer, Zara

IRINA 5

Pantaloni şi culottes din  in: Marks&Spencer, Mango, LC Waikiki

IRINA 6

Costume de baie bikini: Debenhams, Marks&Spencer

IRINA 7

Accesorii: geantă pentru plaja H&M; palarie de paie H&M; ochelari de soare Escada  în magazinul Optiplaza; prosop de plaja Debenhams; sandale impletite din piele Accessorize; loţiune de plaja SPF 30 Sephora.

IRINA 8

 

Fotografii: pinterest.com, accessorize.co.uk; debenhams.co.uk, mango.com, massimoddutti.ro, hm.com, stefanel.com, marksandspencer.eu, zara.com

Irina Markovits

(http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *