Deci, nu ne tragem din maimuțe…

Reptilele sunt acoperite cu solzi, păsările care s-au dezvoltat din reptile sunt acoperite cu pene, iar oamenii care au evoluat din maimuţe au pierdut blana, dar au rămas totuşi cu păr pe corp. Multă vreme oamenii de ştiinţă au crezut că aceste acoperiri ale corpului au evoluat independent unele de altele. Un studiu apărut într-o revistă de specialitate, la jumătatea lunii iunie a.c., sugerează că aceste acoperăminte naturale ale corpurilor fiinţelor vii au apărut şi s-au dezvoltat dintr-un strămoş comun care a trăit acum 320.000.000 de ani.

Banc crocodil-640

Era după cum arată fosilele din vremea aceea o reptilă. Nu se ştie exact cum arăta, ceea ce a rămas până la noi e prea puţin pentru a-i reconstitui înfăţişarea, dar pe fragmentele de piele  ale embrionilor fosilizaţi se găsesc structuri numite placode, mici umflături de ţesut îngroşat din care se dezvoltau plăcile de solzi duri pe care le găsim şi azi la crocodili, de pildă. Zoologii au găsit la embrioni contemporani astfel de placode pe suprafaţa embrionilor, din ele formându-se fie pene, fie păr. Dar nu se găseau aceste placode şi la reptilele de azi. Studii recente au clarificat dilema fiindcă au fost găsite  placode şi la reptilele de toate felurile, şopârle, şerpi şi crocodili

placode

placode

Se pune întrebarea firească: de ce nu au fost descoperite aceste placode înainte ?

Unul din autorii descoperirii, dr . Milinkovici explică: aceste formaţiuni sunt ţesuturi care la reptile apar şi dispar în 12 ore şi dacă nu le observi în acest scurt timp le-ai pierdut. Ele reapar apoi în diferite locuri pe embrion şi este dificil să le mai prinzi. Dar ele există.

Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că păsările, mamiferele şi reptilele sunt toate urmaşele aceleiaşi linii de reptile care  primele au dezvoltat placode. Putem acepta că nu ne tragem din maimuţe, ci suntem doar veri cu ele. dar părul din zona inghinală, de sub braţ şi de pe picioare ne aduce aminte că avem în lumea animală un strămoş mai îndepărtat chiar şi că suntem rude şi cu găinile, crocodilii şi şopărlele.

Arborele vieţii are un trunchi unic.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • georgescustela commented on July 8, 2016 Reply

    Nici din șoareci (o teorie mai nouă)?

  • Tiberiu roth commented on July 7, 2016 Reply

    Mulțumesc domnule Andrei Banc M-ați liniștit.Acum că știu că nu ne tragem direct din maimuțe (doar ”colateral”:) văd lumea mult mai ”roză”:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *