Singuri

În lumea modernă singurătatea, mai ales cea a bătrânilor, a devenit un fenomen de masă. Speranța de viață  a femeilor este mai mare decât a bărbaților și lumea este plină de femei singure. Desigur și de bărbați singuri dar mai puțini. Englezii, care sunt preocupați de acest fenomen, vorbesc de o epidemie de singurătate. Adică singurătatea se răspândește ca o epidemie. Și ea este o cauză de suferință psihică, dar și fizică Oamenii singuri, mai cu seamă barbații, trăiesc, în medie, mai puțin cu cinci ani, decât cei care au o pereche care îi urmează în viață.

andrei-loneliness-istock_650x400_61448340313 În Anglia și în Statele Unite o treime din populația de peste 65 de ani este alcătuită din oameni singuri. Iar printre cei trecuți de 85 de ani, jumătate sunt singuri. Este interesant că în Anglia pompierii au fost instruiți să inspecteze casele pentru a vedea dacă există elemente de izolare socială. După cum remarcă Paul Cann, șeful executiv al organizației  „The Campaning to End Lonelines” , înființată acum cinci ani  la Londra, există o „explozie” de interes pentru singurătatea bătrânilor, atât din partea publicului cât și a autorităților locale. Paul Cann spune că lupta contra singurătății trebuie să devină o preocupare a tuturor. Si asta fiindcă cercetările au arătat că singurătatea este cauza unor boli și a declinului funcțional și psihic. Ca predictor al unei morți timpuri ea este mai periculoasă decât obezitatea. S-a constatat că oamenii singuri sună des la telefon numărul care dă ora exactă, pur și simplu ca să audă o altă voce. Pornind de la acest fenomen englezii au inființat aşa numita „Silver Line”, (linia de argint), aluzie la părul alb al celor  cărora le este destinată, unde voluntari stau de vorbă cu persoanele singure. Bătrânii povestesc de obicei întâmplări din viața lor  activă și stau la telefon 20-30 de minute. Centrul de  apel primește 1500 de apeluri zilnic.  La rândul său  el inițiază comunicarea cu cei singuri: săptămânal sună el persoanele singure sau dacă acestea solicită le scrie scrisori.

andrei-woman-alone-staring-out-of-window-554224

Cercetări medicale efectuate la Oxford au arătat ca singurătatea este asociată cu  suprastimularea eliberării hormonilor de stres  şi creșterea tensiunii arteriale. O organizatie caritabilă numită ”Open Age” organizează saptămânal, în centrul Londrei circa 400 de activități care permit persoanelor singure să se intâlnească și să converseze. S-a observat că bărbații și femeile reacționează diferit la singurătate – dintre apelurile la Silver Line 70% sunt de la femei.

Sigurătatea este o boală a societății moderne și ea trebuie luată în serios de forurile medicale fiindcă în toată lumea  și nu mai puțin în România ea se răspândește lent dar sigur. Epidemia de singurătate  bântuie și  în țara noastră, dar nu o tratează mai nimeni. Suntem încă insensibili la această suferință a bătrânilor.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Maria Roth commented on September 22, 2016 Reply

    Singuratatea e mai complexa. Nu e neaprat sursa de stres. Da, trebuie sa ai capacitatea de a iesi din singuratate – de a suna la telefon un prieten, de a cere ajutor cind ai nevoie, de a te distra cu ceea ce iti place – carti, sport, arta – pe toate le poti face singur/a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *