Rasism şi negaţionism sub „egida” libertăţii de expresie

(Târgul de Carte, Göteborg, sept.2016)

Din punctul meu de vedere şi al altor câţiva, ediţia recentă a Târgului de Carte de la Göteborg s-a transformat, într-un mod bizar,  din eveniment cultural de amploare pe care îl aştept cu nerăbdare an de an, într-o farsă scandaloasă.

În lunile premergătoare evenimentului, prestigios festival al cuvântului tipărit, organizatorii s-au răzgândit de câteva ori în privinţa prezenţei la Târg a publicaţiei Nya Tider (Timpuri Noi), una dintre cele mai acerbe purtătoare de cuvânt ale organizaţiilor rasiste şi neonaziste din Suedia, opuse în cel mai categoric mod principiilor respectării drepturilor omului şi corectitudinii politice.

După o serie de hotărâri retrase la scurtă vreme de la luarea lor, comisia de organizare a decis în final aprobarea unui stand redacţiei Nya Tider, ba chiar şi lansarea unei invitaţii, ca oaspete al conducerii publicaţiei, pentru scriitorul Lars Ulwencreutz, susţinător înfierbântat al grupării Democraţilor Suedezi, în ciuda faptului că în ultimul timp îi consideră pe membrii acesteia, puţin cam prea liberali”. (În realitate este vorba de un partid de extrema dreaptă, care se bucură de o popularitate crescândă în actuala perioadă confuză în ceea ce priveşte recepţia valurilor de refugiaţi.)

Ulwencreutz şi-a câştigat o mare parte din autoritate prin publicarea unei colecţii considerabile de lucrări rasiste, în general, şi antisemite, în special. Printre cele mai proaspete exemple ale activităţii sale se numără o ediţie reînnoită a Protocolului Înţelepţilor Sionului, document de bază al propagandei naziste. În plus, acest  „ilustru” oaspete la Târgul Cărţii a contribuit într-un mod cât se poate de activ şi la redactarea şi publicarea volumului intitulat „Revizionism istoric – ce înseamnă? Un cuvânt urât sau o necesitate?” (trad.din suedeză), o carte plină de numeroase citate din concluziile „experţilor”care neagă existenţa Holocaustului.

farkas-targ-de-carte

Unul dintre cei mai reputaţi specialişti în problemele antisemitismului, istoricul suedez Henrik Bachner, este convins că activitatea lui Lars Ulwencreutz purtată cu scopul justificării unor indivizi care neagă  cu încăpăţânare Holocaustul, denotă în mod cât se poate de categoric faptul că avem de-a face cu un adevărat propagandist antisemit. Într-un interviu acordat publicaţiei Expo, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea Târgului de Carte ediţia 2016, Ulwencreutz a avut grijă să-şi clarifice poziţia, în caz că cineva ar mai fi avut dubii cu privire la subiect: „Mă îndoiesc că ar fi existat camere de gazare. Am ajuns la această concluzie citind mărturii ale unor persoane aflate în tabere opuse. Există  martori care neagă versiunea conform căreia ar fi existat camere de gazare”.

Ulwencreutz are îndoieli şi în privinţa numărului victimelor: „Nu se poate vorbi nicidecum despre şase milioane. Această cifră a fost revizuită în repetate rânduri. Mă deranjează  nespus faptul că cei care ar dori să spună adevărul sunt supuşi unor puternice presiuni, o situaţie care mă face să mă întreb: De ce încearcă oare lumea să le astupe gura cu orice preţ?”

Am mai avut ocazia să auzim argumente de acest gen, despre care istoricul Henrik Bachman afirmă că fac parte din repertoriul standard al revizionismului şi propagandei rasiste, bazate pe zvonuri-şi nu pe rezultatele unor cercetări ştiinţifice.

Printr-o ironie a sorţii, tema centrală  a ediţiei recente a Târgului de Carte a fost… libertatea de expresie, principiu fundamental al existenţei unei societăţi care se mândreşte cu respectarea drepturilor democratice ale membrilor săi.

Se prea poate ca acest statut să  fi stat la baza argumentului deciziei  de a permite participarea unor elemente opuse acestor coduri. Printre criticii atitudinii inconsecvente a comisiei se află şi Alice Teodorescu, una dintre figurile reprezentative ale elitei jurnalisticii suedeze, actualmente redactor politic la cotidianul Göteborg-Posten. Născută la Bucureşti şi educată în universităţi suedeze, Teodorescu este de părere că intenţia organizatorilor de a împiedica participarea la Târg a celor de la Nya Tider ar fi fost total greşită: „O astfel de decizie nu ar fi făcut altceva decât să servească interesele redacţiei Nya Tider, care ar fi avut astfel suficiente argumente pentru a protesta contra cenzurii şi presiunilor din partea unei elite atotputernice.”

„Libertatea de expresie există numai dacă îndrăznim să profităm de ea. Ea există tocmai pentru a apăra ideile incomode şi provocative.”, adaugă Alice Teodorescu.

La ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg a luat parte un număr de 836 edituri din 28 de ţări, în cadrul evenimentului fiind organizate 1.176 seminarii pe diferite teme.

„Am învăţat multe în acest an”, a declarat una dintre membrele comisiei de organizare. Iar la întrebarea dacă la  ediţia următoare a Târgului va fi permisă participarea reprezentanţilor presei şi literaturii de extremă dreapta, răspunsul a fost „categoric”: „Nu ştim încă”.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Lia Thal commented on October 9, 2016 Reply

    Am citit articolul. Bine scris; tristă realitate…

    În aceeaşi ordine de idei, poate cititorii vor fi interesaţi de prezentarea de mai jos:

    The Mutating Virus – Understanding Antisemitism

    Published on Sep 28, 2016
    “The hate that begins with Jews never ends with Jews.” On 27th September 2016, Rabbi Sacks delivered a keynote address entitled ‘The Mutating Virus: Understanding Antisemitism’ in the European Parliament. The speech opened a conference on the future of Jewish communities in Europe hosted by Martin Schulz, President of the European Parliament.

  • Plugaru Valer commented on October 7, 2016 Reply

    Este destul de greu, in momentul de fata, sa ne dam seama incotro a luat-o civilizatia moderna. Raspunsul unor organizatori de actiuni de mare amploare rezumat cu “nu stim inca” trebue sa fie un important semnal pentru intensificarea luptei de a opri parasirea unei ordini publice civilizate.Un astfel de semnal am desprins din ceeace am citit.

    Cu urari de bine, V. Plugaru.

  • Tomi Anca commented on October 6, 2016 Reply

    Nu cunosc activitatea revistei(si e mai bine asa),dar sunt totalmente de acord cu hotararea de a le da voie sa-si aduca parerile,chiar daca sunt anti-Semite.Daca in Suedia nu sunt legi care sa limiteze negarea holocaustului si atrocitatile lui,pacat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *