Incendii la Haifa

De peste zece zile, în Israel avem o climă extrem de neplăcută. Deși suntem la sfârșitul lui noiembrie, nu am avut încă ploi, după vara care este în mod normal secetoasă. Ba mai mult, chiar în localitățile de pe malul mării, în loc de briză, avem un vânt uscat, din răsărit. Toamna avem astfel de fenomene climatice, așa numitele „hamsinuri de toamnă”, dar numai pentru câteva zile, după care urmează o ploaie. Anul acesta vântul uscat de răsărit durează. Mai mult, de peste o săptămână el s-a întețit, ajungând la peste 50 de km/oră, cu rafale de 80 km/oră. Umiditatea este redusă la valori de sub 10%. Totul este uscat, vegetația pârjolită, pământul crăpat. În aceste condiții, orice foc, din neglijență sau pus dinadins, se propagă cu o viteză de neînchipuit.

horodi-foto-1-incendiu

Un incendiu de proporții s-a produs marți 22 noiembrie în câteva cartiere din nordul localității Zichron Yakov, unde locuiește fiul nostru. S-au produs pagube materiale serioase, la casele învecinate cu păduricea. Noi intenționam să mergem la Ein Hod, la Muzeul Janco Dada, unde se organiza un „Cabaret Voltaire”, dedicat Centenarului Dada. Veștile proaste de la Zichron Yakov ne-au făcut să renunțăm, ne-am temut să mergem pe vânt puternic, într-un loc expus incendiilor. A doua zi am fost, totuși, la Tel Aviv, la o întâlnire organizată în casa jurnalistei Doina Meiseles, cu oaspetele din România, venit pentru Centenarul Dada, poetul și editorul Nicolae Țone, care ne-a citit din poeziile sale, din poetul avangardist Gherasim Luca și din poetul contemporan Ștefan Foarță. Când am ajuns acasă, soția care a șofat, mi-a povestit cât de dificil a fost drumul, trebuind să facă față rafalelor de vânt din răsărit, care tindeau s-o arunce de pe șoseaua paralelă cu marea.

Joi 24 noiembrie, pe la 10 dimineața, eram la cumpărături, în cartierul nostru, Neve Shanan, din Haifa. Când făceam plata, la ultimul magazin, am auzit la un radio că se vorbea despre un incendiu în cartierul Ramat Sapir, pe care îl vedem, peste o vale, din casa noastră. M-am grăbit să ajung acasă. Am deschis televizorul care transmitea deja, fără întrerupere, o ediție specială. Focul se extinsese deja în alte cartiere. Se vorbea mai ales de Romema dar și de zona Horev, cu strada Dizraeli, etc., etc. Eram înmărmuriți. Când m-am uitat pe fereastră, am văzut cum două flăcări mari mistuiau vegetația la poalele clădirilor din Ramat Sapir. Avioane speciale de stins incendiul făceau ocolul pe cer, lansând apă și substanțe care opresc arderea.

horodi-incendiu-3

Telefoanele sunau fără încetare, rude și cunoscuți, se interesau de soarta noastră. De la televizor aflam de zeci de străzi care erau evacuate. Printre ele și strada Hantke din Romema, unde locuiește cumnata mea. Din fericire, băiatul ei, se afla în Haifa, în interes de servici, și, părăsindu-și mașina, a ajuns la ea în ultimul moment și a luat-o în afara Haifei. Din fericire atât casa ei, cât și mașina nu au fost afectate de incendiu. Au fost evacuați, din cauza incendiilor, circa 75.000 de persoane din Haifa, întrucât autoritățile au hotărât să nu riște niciun pericol pentru populație. Au fost evacuați locuitori din cartierele Ramot Sapir, Ramat Hen, Ramat Ben Gurion, Ramat Eshkol, Ramat Beghin, Ramat Almoghi, Ramat Remez, Ramat Golda, Denia, Universitatea Haifa, Tehnionul.  Și, într-adevăr au fost pagube materiale mari, dar n-au fost victime.

Seara, transmisiile din zonele incendiate erau tot mai dramatice. Am văzut „în direct”, pe ecranul televizorului, lupta pompierilor (acum sunt denumiți „luptători cu focul”), pentru a opri incendiul care amenința stația de benzină Romema, cu restaurantul alăturat și Sala Sporturilor de vis-a-vis. După o luptă disperată, au reușit în această misiune. De asemenea a fost salvat Spitalul Fliman și Spitalul Carmel.

Bilanțul focului din Haifa, comunicat de primarul Yona Iahav, este 1847 locuințe avariate, din care 527 total distruse, pagube de peste un miliard de shekeli. Se pare că focul în Haifa și la Zichron Yakov a fost pus de teroriști. Guvernul a promis să-i despăgubească pe cei afectați de incendiu. Casele avariate vor fi refăcute. Și vegetația se va reface și Haifa va fi din nou un oraș verde.

Vineri și sâmbătă au fost incendii în toată țara. Mai ales în pădurile din preajma Ierusalimului, dar și în Nordul și Sudul țării. De abia ieri, 27 noiembrie, putem spune că toate incendiile au fost stinse. Vântul s-a mai potolit și acum așteptăm cu nerăbdare ca să-și schimbe direcția, umiditatea în aer să crească, doar suntem pe malul Mării Mediterane și chiar să vină în sfârșit… binecuvântata ploaie!

Haifa, 28 noiembrie 2016

Mirel HORODI

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Sulamita Socea commented on December 1, 2016 Reply

    Am fost martori oculari la aceasta urgie dezlantuita , noi (eu si sotul meu), aflandu-ne la momentul respectiv in Haifa , la copiii nostri. Nu ne-am imaginat nici o clipa , cu doua zile inainte , cand , in drum spre Ierusalim , pe dealurile de pe langa sosea am vazut ceva flacari ce pareau un foc starnit de uscaciunea excesiva pe un teren viran , ce tragedie poate sa urmeze. Cand limbile de foc s-au inaltat amenintatoare spre cerul Haifei ( in prea multe puncte diferite pentru a crede ca doar vantul a purtat scanteia), am parasit ,cu totii, in mare graba, casa , luand cu noi doar cateva lucruri considerate esentiale ( acte, s.a. ).Din fericire , eforturile conjugate ale pompierilor , politiei si autoritatilor dar si ale cetatenilor de rand , au stopat , in final totul . Zona locuintei copiilor nostri a fost ocolita de urgie , asadar noi am ramas doar cu amintirea situatiei de “refugiati”pentru doua zile si cu imaginea unui oras verde , plin de vegetatie , “patat” de zone intinse cenusii si cu copaci contorsionati si innegriti de fum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *