Churchill şi extratereștrii

Celebrul om politic britanic Winston Churchill care a condus guvernul englez în timpul celui de al doilea război mondial și din nou între 1951 și 1955 nu poate fi considerat un aiurit care credea că tot ce zboară se mânăncă. Pe lângă faptul că era un politician realist și pragmatic, Churchill era un pasionat amator de science fiction (SF) și în special credea în posibilitatea vieții pe alte planete ca și în existența unor alte civilizații. Într-un eseu necunoscut până acum, scris chiar atunci când preluase funcția de prim-ministru al Marii Britanii,proaspăt intrată în război Churchill trimitea unei edituri, la 16 octombrie 1939, un articol de 11 pagini în care discuta posibilitatea existenței vieții pe alte planete. (”Are we alone in Universe?). Articolul a fost publicat abia de curând în cunoscuta revistă de știință ”Nature”.Premierul britanic,în timp ce conducea Cabinetul de război, discuta în detaliu condițiile necesare ca viața să existe și apoi deducea  posibilitățile ca viața să existe în alte locuri din Univers.Interesul lui pentru știință începuse în anii când la începutul carierei sale, ca ofițer în India, îi cerea mamei sale  să îi trimtă lăzi cu cărți de știință,printre care ”Originea specilor ” a lui Darwin. Ceva mai tărziu, Churchill s-a împrietenit cu celebrul scriitor   HG Wells, al cărui roman   SF ”Războiul lumilor” , despre invadarea Angliei de către  marțieni, a  stat la baza unei fabuloase dramatizări la radio al lui Orson Welles în 1938. Churchill a spus odată că alt roman SF al lui Wells , ‘‘Mașina Timpului”,  este una din cărțile pe care le- ar lua cu el în Purgatoriu.

Manuscrisul articolului lui Churchill despre extratereştri

Churchill era convins că viața mai există în alte regiuni ale Universului. Articolul nu a fost publicat și a fost descoperit abia anul trecut dar Churchill l-a revizuit de mai multe ori în anii 50.În el premierul britanic scria ” Eu nu sunt suficient de convins că soarele meu e unicul care are o familie de planete .În ce mă privește, eu nu sunt grozav de impresionat de civilizația noastră pe care care am construit-o aici și sunt pregătit să cred că noi nu suntem singurul punct  în acest imens Univers care conține creaturi vii și inteligente sau că noi suntem cel mai înalt tip de dezvoltare mentală și fizică care a apărut vreodată în acest imens compas de spațiu și timp. Churchill a scris mult –  eseuri, memorii, o carte despre pictura în ulei..În total 30 de milioane de cuvinte, o operă pentru care a primit în 1953 Nobelul pentru literatură. El a fost primul premier care a angajat un consilier pentru știință, pe fizicianul Frederick Lindemann, și se întâlnea regulat cu oameni de știință, printre care Bernard Lovell, inițiatorul radioastronomiei și al telescopului ce îi poartă numele. În 1958 Churchill a fondat la Cambridge echivalentul britanic al prestigiosului MIT american,care a produs pînă acum 32 de laureați ai premiului Nobel.

Pe mine, un ziarist specializat pe probleme de șiință. mă puteți critica fiindcă  mă ocup de subiecte ”neserioase” cum ar fi extratereștrii dar eu nu pot decât să fiu mândru că printre neserioșii care cred în ființele inteligente din alte constelații s-a numărat și un strălucit om politic ca Winston Churchill.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Eugen commented on April 27, 2017 Reply

    Foarte interesant!
    Totusi mai trebuie editat/corectat textul, sunt multe spatii neconforme intre cuvinte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *