Pot să (mai) port dungile?

Lămuresc un lucru de la bun început: nu voi analiza simplul tricou cu dungi orizontale, marinărești. Toata lumea are cel puțin unul în șifonier; știm deja cum sa îl purtăm și asortăm.
Alte dungi, însă – verticale late și subțiri, verticale și orizontale bi-colore, diagonale multicolore în jocuri grafice – sunt ceva mai dificil de gestionat. Cu atât mai dificil, cu cât fiind imprimeul cel mai purtat al acestei veri, nu îl vrem banalizat. Vestea bună este că, indiferent de culori, de direcție sau de dimensiune, dungile nu sunt rezervate doar siluetelor subțiri sau femeilor înalte. Le puteți reinventa total prin styling și, cu minima atenție și maxima relaxare, le puteți găsi pe cele mai compatibile stilului și morfologiei voastre.
Mai jos, un scurt ghid de buna purtare.
#Pot purta pantaloni în dungi dacă am coapsele pline și bazinul lat?
Dacă nu ești împăcată cu corpul tău, îți va fi greu să îmbraci orice piesă vestimentară care prin culoare, croială sau imprimeu va pune accent pe zonele corpului care te deranjează. Totuși, dungile verticale au darul de a (a)lungi. Cu condiția ca pantalonul să aibă croiala potrivită siluetei tale, tăiat dintr-un material fluid, dungile sa fie subțiri, în nuanțe soft și (de preferat) pe un fundal de culoare închisă. Evită, așadar, pantalonii cu dungi late, croielile skinny, imprimeurile în culori contrastante, materialele. Pentru tine sunt ideali pantalonii palazzo cu talia ușor înaltă sau croielile, care îți descoperă glezna.
IRINA1
Fă-ți curaj și probează și o salopetă în dungi, cu pantalonul lejer, căruia îi poți răsuci manșeta de 1-2 ori.
#Dar fuste dungate pot avea în garderoba, daca am silueta pară? Dar rochii?
Da, pentru fustele evazate, plisate, ușor cloșate și foarte ample, pentru ambele tipuri de imprimeuri cu dungi (verticale și orizontale).
Nu, pentru fustele drepte și conice, indiferent de tipul de dungi. Cele orizontale vor „plimba” privirile de-a latul bazinului și coapselor, iar cele verticale se vor „ondula” în aceleași zone în loc de a rămâne drepte și paralele.

Rochiile în dungi sunt mai permisive. Îți poate sta la fel de bine o rochie petrecută, cu imprimeu în dungi verticale (late sau subțiri) și decolteu în V, dar și într-o rochie a cărei jumătate superioară are dungi orizontale, iar fusta poartă dungi verticale.
#Am burtica proeminentă; risc să arăt ca Obelix dacă îmbrac un pantalon în dungi?
Posibil, dacă alegi un pantalon cu dungi verticale late albe și albastre și cu talie înaltă. Dar există stil și în afara sătucului de gali din desenele animate, să știi! Chiar daca nu ai silueta Letitiei Casta, tot poți purta dungi.

Spre exemplu, o rochie maxi în dungi chevron (diagonale în V) sau o rochie cu croiala Empire, talia desenată (dar nu cusuta) și fusta lejeră. La fel de bine poți purta topuri lejere al căror tiv se oprește la nivelul șoldurilor, cu decolteu adânc sau care îți lasă umerii descoperiți: tricouri din bumbac suplu, bluze vaporoase din mătase și, de ce nu, chiar o cămașă „de pijama” asortată cu un jeans boyfriend sau o fusta dreaptă. în sfarsit, poți purta fuste ample, cu dungi late orizontale și croite dintr-un material semi-rigid, cu talia bine marcata.
#Sa renunt la dungile verticale, dacă inaltimea imi depaseste 1.75m?
Din contra! Dungile verticale, late și în culori contrastante pot fi aliatele stilului tău. Cine altcineva, daca nu o femeie cu picioare interminabile, poate purta cu ușurinta o pereche de pantaloni palazzo, cu un imprimeu atât de cool? Pe de altă parte, îți recomand să nu faci abuz de ele. De câte ori îmbraci o piesă cu dungi verticale, privește cu atenție efectul materialului, al contrastului de culori, al dimensiunii dungilor. Strecoară în garderoba și piese în dungi orizontale late. Încetul cu încetul, vei ajunge să asortezi cu ușurință – și îndrăzneală! – două sau chiar trei piese ce poartă dungi diferite; silueta ta longilină îți va mulțumi.

#Am un bust foarte generos; mă voi putea imbraca vreodata intr-un top cu dungi orizontale?
Daca vei avea vreodata chef sa folosești îmbrăcămintea în jocul seducției, îmbracă-te într-un top strâmt cu dungi orizontale late și o fustă amplă. Vei arata ca o adevărată pin-up girl!

Dacă preferi o notă de discreție, alege topuri fluide (din vâscoză, mătase, jerseu din bumbac) cu detalii feminine, care nu vor încărca zona decolteului. De exemplu, poarta mai curând un top asimetric decât unul cu volane sau fronseuri; mai curând un top semi-ajustat decât unul foarte larg; mai curând o bluză cu mâneci pe lângă braț decât una cu mâneci kimono sau raglan.
În sfârșit, poți purta o tunică boemă, lejeră, cu o cusătură imediat sub sâni și cu decolteu adânc, în loc de clasicul tricou la baza gatului.

#Cum voi arata într-o haină cu dungi late, dacă sunt micuță de statură?
Eh, nu la superlativ… Daca ești mignonă, scopul ținutelor tale este să te înalțe și, atunci când e posibil, sa îți devoaleze unele părți din corp. Asta înseamnă că poți încerca un top fără mâneci, o fustă plisată sau amplă care se oprește deasupra genunchiului, o rochie midi acoperită doar pe jumătate de dungi și cu talia bine marcată. Îți vor sta mult mai bine piesele vestimentare acoperite de dungi fine, pe oricare dintre cele 3 direcții. Te sfătuiesc sa eviți fustele și rochiile maxi și largi, acoperite de dungi late, orizontale sau late.

Oricine le poate îmbrăca, atât timp cât le poartă cu aplomb și le asortează creativ. Aici nu mai vorbim de corectitudine vestimentară, de a armoniza o croială și un imprimeu cu o morfologie, ci de transformarea unei ținute într-o expresie creativa, într-un mic act artistic.

Preluare de pe blogul autoarei (http://www.stylediary.ro)
Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *