Dialog pe marginea „rusofobiei”. Eva Galambos către Ivan Sipos

Dragă Ivan,

Ar trebui să scriu o întreagă carte de istorie, ca să răspund la argumentele pe care mi le-ai prezentat. Cunosc foarte  bine istoria acestor regiuni, poate cea a României mai bine ca tine, dar știi cum e: toate depind de punctul de vedere, de unghiul din care se văd problemele. De aceea nu vreau să mă leg de fiecare dintre ele, ci doar la câteva.

Am scris că te-ai referit la Rusofobia ”occidentală” în sensul că aici în România teama de Rusia nu este provocată de atacurile cibernetice sau amestecul în campaniile electorale (în care eu personal nu cred), ci de apropiere, de ceea ce se întâmplă în Ucraina, situația din Transnistria etc. Rusia este foarte aproape de noi și nu-i place ce se întâmplăî în România, apropierea noastră de NATO, Deveselu etc.. Personal, am scris în mai multe articole și am scos în evidență în ceea ce a spus Goșu că în nici un caz Rusia nu va ataca România, nu se pune probema unui război efectiv. Dar că Rusia, și ca să nu generalizez, regimul Putin lucrează prin alte mijloace, prin propagandă, prin influență și prin agenți de influență – cu mai mult sau mai puțin succes – nimeni nu poate nega.

Te rog să fii atent la ceea ce a spus Goșu, respectiv că regimul Putin va profita de slăbiciunile sistemului nostru politic – şi,  din păcate, sunt multe – și  eu cred că este adevărat. Iar aici nu Rusia este de vină, ci conducerea noastră politică.

În pofida tuturor greșelilor înregistrate de Uniunea Europeană și democrația occidentală, eu mă declar în favoarea acestora , a superiorității sistemului occidental. Să nu crezi că nu-mi dau seama de numeroasele erori dintre care multe le-ai enumerat şi tu, dar una peste alta, avantajele sunt mai mari decât erorile, știi și tu raportul dintre assets and liabilities.

În altă ordine de idei, care are legătură indirectă cu articolul, țin minte tramvaiul din Odesa, de la Arad, am călătorit și eu cu el și știam că s-a dat înapoi fiindcă a fost furat de-acolo. În ciuda diferențelor noastre de păreri, aștept, împreună cu Andrea, cât mai multe articole de-ale tale în Baabel.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Stern Petru commented on July 11, 2017 Reply

    Troleibusele din Odesa au fost furate si duse la Craiova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *