Cui i-e frica de bluzele hippie-boeme?

Se presupune că moda, stilul, vestimentația ar trebui să fie parte din cochetăria, frivolitatea și amuzamentul vieții – rareori o chestiune serioasă, de viață și de moarte. Cu toate astea, deseori uităm sa o tratăm ca atare, cu lejeritate, și ne interzicem să purtăm sau probăm diverse lucruri, pe motiv că ne fac să părem ridicole. Sau nu se mai potrivesc vârstei. Sau nu ne flatează.

Lista de articole pe care și le interzic femeile e lungă. Fustele-pantalon sunt în capul ei, urmate de salopete (incomode în caz de criza fizio), bikini (arată bine doar pe Fashion TV), pantaloni palazzo (picioare insuficient de lungi), orice fel de pantaloni care nu sunt negri sau bleumarin (greu de asortat), fuste midi (prea băbești!), fuste plisate (prea școlărești), rochii și bluze cu bretele subțiri (brațe prea groase), topuri care lasă umerii dezgoliți (obligă la achiziționarea unui sutien fără bretele), rochiile cu volumetrii (n-au talia marcată, sunt ca un sac)… Prin urmare, eliminând atât de multe posibilități vestimentare, garderobele multor femei ajung să fie ascetice, repetitive, ca sa nu spun plictisitoare.

Partea bună e ca, odată cu trecerea timpului, aceleași femei ajung sa fie mai înțelepte și mai relaxate. Ceea ce înseamnă că procesul de selecție al hainelor devine și el mai relaxat și începe să fie tratat cu acel amuzament despre care vorbeam mai sus. Ce se (mai) poate întâmpla, în cel mai rău caz? Îi trimiți unei prietene o fotografie de la cabina de probă, cu tine într-o catastrofală.

Bluzele boho – inspirate de ii din diverse geografii – sunt un alt articol vestimentar pe care femeile se grăbesc sa îl pună pe lista neagră. Dilemele sunt multiple („Se poarta și cu altceva, în afara de jeanși? Par că am sâni enormi în bluza asta! Le mai asortez cercei sau brătări? Pot purta așa ceva la birou?”), iar opțiunile din magazine se multiplica în egala măsură. Daca în urma cu 2 ani modelele rămâneau similare originalelor (pânză topită albă sau in alb, broderie monocromă), acum aceleași bluze sunt croite din pânze mai pline sau din denim, broderiile au devenit complexe și multicolore, li s-au adăugat pampoane, ciucuri și sfori împletite, iar bluzele se lungesc și se transformă în kaftane sau rochii.

bluza din denim brodată; bluza albă cu ajururi; bluză cu broderie multicoloră, toate Mango)

Înainte de a înșira câteva recomandări stilistice care vor face purtarea lor mai facilă, un sfat prietenesc pentru toate cele care își doresc să poarte bluze-ie, dar nu îndrăznesc: când vă priviți în oglinda, nu vă ațteptați să vedeți o versiune de Stevie Nicks combinată cu o Kate Moss pe la vreun Glastonbury, și nici să aveți viziunea unei franțuzoaice bronzate plimbându-se în Provence, îmbrăcată într-o bluză vaporoasă Isabel Marant. Rămâneți cu picioarele pe pământ. Imaginați-vă pe voi într-unul din ultimele weekenduri fierbinți ale verii sau într-o călduroasă sâmbătă de septembrie: poate vă plimbați în livada bunicilor, poate sunteți la o terasă în oraș, poate sunteți chiar la piață, alegând flori și mere (ce desuet, ce banal, ce frumos…)

Astea fiind spuse, iată ce vă recomand…

Purtați bluza în betelie

Mesajul va fi clar: sunteți încă în posesia unei talii! De încercat mai ales în cazul bluzelor foarte ample, îngreunate de fronseuri în zona umerilor și bustului. Arată minunat cu blugi și pantaloni cu talie înaltă. Încercați și deja-ultra-utilizatul fashion-truck: acea variantă în care introduceți în betelia pantalonilor (jeanși, pantaloni scurti, pantaloni din in etc) doar partea frontala a tivului bluzei, lăsând-o pe dinafară în spate. Dacă bluza nu este suficient de lunga sau nu vi se pare suficient de amplă, echilibrați-i volumul purtând pantaloni care urmeaza linia piciorului. De asortat cu saboți sau cu espadrile, cu sau fără talpă ortopedică.

O puteti purta „as is” doar când purtați pantaloni scurți sau jeanși skinny.

Căutați detaliile potrivite

Nu toate bluzele boho sunt create la fel. Fără să le studiați cu atentie, căutați modele care au acele detalii potrivite proporțiilor și stilului vostru. De exemplu, mânecile standard ultra-voluminoase arată cumplit când sunt îmbrăcate de femei mignone. în schimb, o bluza-ie, ale cărei maneci sunt croite clasic, cu o cusătură de-a lungul umărului și pe langa braț, evazându-se abia de la cot, este o cu totul alta poveste. Cu happy-ending.

(Bluza cu dungi și maneci clopot Massimo Dutti; bluza galben pastel H&M; bluza galbena și tunica alba Koton)

Dezveliți încheieturile

E bine să reamintiți celor din jur că sub acei mulți metri de bumbac sau in sau pânză topită se ascunde o femeie. Mânecile care se termină cu manșete elastice înseamnă că vă veți putea dezveli întregul braț, nu doar încheietura. Idem pentru modele cu mâneci trei-sferturi, cu linie evazată (trompetă). Șnururile terminate cu ciucuri sunt o șansă de a elibera decolteul bluzei, de a-i lărgi gulerul.

Less is sometimes more

Cu cât veți proba mai multe bluze de inspirație folk, cu atât veți observa că cele cu ornamentații minime și în culori uni sunt mult mai ușor de purtat – mai ales dacă nu vă petreceți 2 luni din vară, pe o plaja din Ibiza. Așadar, căutați modele ale căror broderii sa fie plasate doar pe piept sau doar pe mâneci (nu pe ambele zone) sau optați pentru o variantă uni, într-o culoare frumoasă. Albul e clasic și, în anumite contexte, poate înlocui o bluza smart casual pentru birou; roșu puternic, galben, portocaliu, albastru și bleu sunt patru direcții cromatice interesante, purtabile și ușor de integrat în ținute, pe care le puteți asorta cu cercei colorați.

(Bluza cu dungi și mâneci clopot Massimo Dutti; bluza galben pastel H&M; bluza galbena și tunica alba Koton)

Trișati, cu măsură

Cand o bluză boho nu mai e o bluza boho? Când devine jachetă. Sau rochie. O dată transformată în geacă, o puteți purta peste o ținută care vă conturează corpul (o rochie-furou, un tricou simpla și jeanși slim). Varianta rochie are nevoie doar de teniși albi din pânză sau sandale de culoarea pielii bronzate, plus o geantă din rafie.

(jacheta brodată Zara, rochii brodate H&M; jachetă galbenă Koton)

*Selectia de bluze este disponibila în magazinele brandurilor din Bucuresti Mall.

Fotografii: zara.com, hm.com, shop-mango.ro, massimodutti.com, koton.com/tr, marksandspencer.co.uk,

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *