Se întâmplă la Alba Iulia

Nu este o poveste….este realitate ! Maria și Nicolae Bolea din Alba Iulia și-au transformat casa într-un centru pentru copiii cu autism. Reîntorși din Germania unde lucraseră, deși aveau propria fiică, au adoptat o pereche de gemeni orfani, o fetiță și un băiat – Cristina și Cristian –  fiica adoptivă fiind  nevăzătoare și diagnosticată  cu autism  atipic. Familia Bodea a devenit îngerul păzitor al multor copii suferinzi de tulburări de spectru autist ADHD (Attention Deficit of Hyperactivity Disorder).  Cristina a învățat să facă masaj, iar Cristi este elev la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia, pasionat de canto și chitară. Cu dragostea și priceperea soților Bodea, cei doi au reușit să învețe să vorbească, să mănânce singuri, să se integreze pe cât posibil în societate, să devină independenți.

Nepăsarea, indiferența, neînțelegerea din partea autorităților i-a făcut ca cei doi soți să renunțe de a mai solicita sprijin din partea acestora și să încerce să se descurce singuri. Au apelat și obținut  ajutor din partea unor organizații din Germania, dar și a unor asociații umanitare din țară, de exemplu al asociației Ping și Pong. Aceasta i-a ajutat la amenajarea unui spațiu în aer liber de 1200 m.p. cu copaci, obiecte de  abilității motrice și senzoriale a copiilor cu dizabilități. În prezent se încearcă închirierea unor spații pentru petreceri private ale copiilor. Nevoia cea mai mare ar fi instruirea respectiv  găsirea unor voluntari care să se implice în diferite activități de sprijinire a inițiativei legate de copiii cu autism. Parcul pentru copii a fost realizat cu sprijinul Fundației Comunitare Alba care a obținut o donație de 5.000 lei, sumă din care parcul a fost dotat cu tobogan, un pod mișcător, leagăne, cuști pentru  animăluțe  – toate acestea având darul  să-i bucure pe micuți dar să și-i ajute la terapiile aplicate.

Există și un mic grup muzical care îi impresionează, îi bucură  pe  micii spectatori. Zece copii participă zilnic la programul Centrului, de la ora opt la patru, alți patru fiind aduși pentru  terapie după masă. Șase cadre specializate lucrează cu copiii diagnosticați cu autism și ADHD.

Cine din celelalte județe le-ar urma exemplul celor din Alba ? Omenia cere efort, dăruire. Recompensa – recunoștința celor salvați din cumplitul întuneric al singurătății, din neputința la care i-a condamnat, fără nicio vină, soarta.

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Paula Craciun commented on September 11, 2017 Reply

    Impresionant dar plin de speranta!Am tot respectul pentru cei ce se pot ocupa de acesti copii, mai ales atunci cand o fac in mod voluntar. Multumesc pt ca ati avut puterea sa scrieti despre aceste cazuri!

  • Roza Arsene Brumfeld commented on September 7, 2017 Reply

    Emotionant!
    Este mereu un inceput in toate lucrurile.
    Poate cei care v-au citit randurile, isi vor dori sa ajute pe cei in suferinta din jurul lor.
    Va multumesc,

    Roza-Arsene Brumfeld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *