Cimitirul evreiesc din Reghin a fost vandalizat

Comunicat de presă

Federația Comunităților Evreiești din România  – Cultul Mozaic (F.C.E.R.) protestează cu vehemență și mâhnire față de comiterea unui nou act de vandalism împotriva unui cimitir evreiesc din România.

Conform informațiilor transmise în cursul zilei de azi, 16 octombrie,  de  președintele Comunității Evreilor din Târgu Mureș, dl Vasile Dub, cimitirul evreiesc din localitatea Reghin a fost ținta unui act de vandalism, produs în acest sfârșit de săptămână.

Poarta secundară de acces în cimitir a fost distrusă, ceea ce a permis răufăcătorilor sau răufăcătorului să intre în incintă și să răstoarne zece pietre tombale.

Ancheta poliției este în curs de desfășurare, până în prezent neexistând alte informații.

Conducerea F.C.E.R. își exprimă și pe această cale revolta față de acest nou act antisemit și huliganic și speră că vinovații vor fi descoperiți cât mai rapid și deferiți justiției, iar legile statului român vor fi respectate și aplicate.

Subliniem că astfel de manifestări se cer a fi anchetate cu seriozitate și sancționate cu severitate, conform prevederilor legale în vigoare, pentru că tratarea lor cu lejeritate deschide o poartă către alte încălcări ale democrației, din ce în ce mai grave.

Considerăm că nu este o simplă coincidență faptul că acest incident revoltător a avut loc la numai o săptămână după comemorarea la nivel național a victimelor Holocaustului din România.

 

Comitetul Director al F.C.E.R.

                                                                               Președinte

                                                                                         Dr. Aurel Vainer

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Kassovitz Toma commented on October 17, 2017 Reply

    Sunt foarte curios, cati preoti ai altor confesiuni din Reghin au luat pozitie? Profanatorii de morminte sunt condamnati in general. Este trist ,ca apar oamneni fara curaj, care se razboiesc cu mortii si nu cu cei vii.
    La Ploiesti, in cimitirul soldatilor sovietici, sunt plimbati cainii si se joaca copii, trecand nestingeriti peste morminte si cand le faci obsevatie, se iau de tine. Este nevoie de mai mult decat un protest formal, este nevoie de educatie.

    • Lucian-Zeev Herscovici commented on October 17, 2017 Reply

      Sunt întru totul de acord cu domnul Toma Kassovitz. ”Este nevoie de mai mult decât un protest formal, este nevoie de educație”. Mai ales acum, când trebuie să învățăm să vorbim unul cu celălalt, nu să luptăm unul împotriva celuilalt. Educația este cea care duce la cunoaștere reciprocă și implicit la respect reciproc, mai ales respect față de memoria decedaților.

  • Mirjam Bercovici commented on October 17, 2017 Reply

    Sunt o supraviețuitoare a Holocaustului și poate mai mult decât pe alții mă doare direct acest act de vandalism.
    Cer autorităților să se implice în mod serios în găsirea și pedepsirea celor vinovați.
    Sunt sigură că nu e din nou vorba de niște copii obraznici

  • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on October 16, 2017 Reply

    Ader neconditionat la punctul de vedere exprimat in protest si ma altur acestui document din toate punctele de vedere exprimate.

    V. Plgaru – C.E. Brasov

  • Lucian-Zeev Herscovici commented on October 16, 2017 Reply

    Fapt regretabil. Un cuvant pios in amintirea decedatilor ale caror morminte au fost profanate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *