De 3 ori roșu: ghid de utilizare stilistică pentru toamna 2017

Conform stereotipurilor, femeile care se îmbracă în  roşu sunt mai „atragatoare sexual”. Don’t shoot the messenger, așa am citit pe Wikipedia. Se pare că are ceva de-a face cu „Efectul rochiei rosii”. Poate Chris de Burgh știa ceva, nu neapărat legat de modă…

Adevărul e că pe oricine aţi întreba, veţi descoperi că şansele sunt mari să asocieze roşul cu iubirea, seducția sau puterea. Roşul e o metaforă pentru pasiuni arzătoare, pentru personalităţi nestăpânite şi flamboiante, pentru senzualitate şi îndrăzneală. Tradus în  limbaj vestimentar (şi verificat în  realitate), roşul este rareori purtat de către femeile care preferă să treacă neobservate – sau puțin observate. O bluză roşie pe care o porți o dată pe an sau o minusculă pereche de cercei roșii nu „se pun”, îmi pare rău – vorbesc aici de a purta o haină roşie, o piesă uşor observabilă sau purtarea nuanței cu o anumita frecvenţă. Roşul ţipă „priveşte-mă!”, roşul cere stăpânire de sine şi energie, roşul subliniază.

#1 Câte femei, atâtea nuanţe de roşu

Îmi place enorm roşul şi il port cu plăcere, dar il dozez cu atenţie. Nu îl rezerv sezonului rece şi nu îl asociez doar ținutelor de Crăciun. E una din acele culori cu zeci de nuanţe posibile, căreia e necesar să îi identifici varianta cea mai bine armonizată cu carnaţia ta: roşu rubiniu, roşu tomată, roşu mac, roşu zmeuriu, roşu cărămiziu, roşu cireșiu, roşu carmin…

Îmi place roşul pentru că, în  ciuda asocierii lui cu fastul şi ținutele de ceremonie, este o culoare care poate fi integrată în  ţinute casual. Imaginaţi-vă, de pildă, cât de bine arată nişte pantaloni roşii largi asortaţi unui pulover simplu gri cu decolteu la baza gâtului, completați de teniși albi din piele. Iar un pulover roşu arată splendid cu denim de culoare închisă, cu o fustă petrecută cu un imprimeu dungat multicolor sau cu pantaloni masculini, în  carouri Prince de Gales. Bejul-camel, o nuanţă care cândva mi se părea plictisitoare şi ştearsă, este companionul ideal pentru tonurile de roşu cald. Alături de ele, animal print-ul clasic pare aproape… nobil! În  sfârșit, un mantou roşu de toamnă (sau un palton roşu pentru iarna) poate deveni acel singur element care face ca o ținută să fie remarcabilă.

#2 în  tendinţe: all red

În sezonul acesta, roşul ne este propus în  total look. Nu doar sub formă de accent, pată de culoare sau accesoriu, ci monocrom, full-on, head-to-toe, literalmente din cap până-n picioare… În  schimb, ținutele sunt ceva mai ușor digerabile pentru că sunt minimaliste, fluide, simplu de construit. În  ajutor ne vin nu doar ţinutele   de street style, ci mai ales styling-ul făcut de siteurile brandurilor de mass fashion.

O primă şi importantă recomandare, dată fiind nuanța forte, este construirea ținutei din piese în  același ton de roşu: rochie şi palton, sacou, top şi pantaloni, fustă, pulover, ciorapi şi botine… La fel ca în  cazul ținutelor all black, diferențele de temperatură sau luminozitate se vor observa uşor.

Cea de-a doua recomandare este alegerea unor piese cât mai simple. Roşul este deja magnetic şi ostentativ, așadar ţinuta nu mai are nevoie de franjuri, suprapuneri, suprafețe metalizate, volane şi volănaşe, ţinte, broderii, nasturi decorativi, inserţii din alte materiale. Easy does it, cum se spune…

A treia recomandare ţine de spațiul vostru stilistic personal. Dacă vă ştiţi precaute, iar ideea de a purta o ţinută all red vă sperie, probaţi măcar o rochie roşie  sau o bluză roşie ; fiți atente doar la cum vă simțiți, lăsaţi autocritica şi temerile deoparte, imaginaţi-vă purtând o zi întreagă haina respectivă. Dacă deja purtaţi roşul cu dezinvoltură sau în  combinații cromatice ultra-clasice (cu negru, alb, bej-nud, animal print clasic sau bleumarin), păşiti în  secolul XXI şi asortați roşul unor nuanțe surprinzătoare. Care? Vedeți mai jos.

#3 Roşu, în  color blocking

Alianţele cromatice îndrăznețe sunt indiciul unui anumit nivel de dexteritate stilistică. Sigur că roşul poate fi purtat alături de negru, sub forma unor tuşe, în  accesorii şi/ sau încălțăminte! Ştiu că voi fi criticată pentru opinia ce urmează dar, din perspectiva mea, o ţinută clasic împărţită între roşu şi negru (o cămaşă elegantă roşie  şi o fustă creion neagră) este bo-ring. Există şi excepţii, desigur, cum e cazul ţinutei de mai jos, iar excepţia e dată de proporţia dintre culori şi introducerea imprimeului, nu de cele două culori în  sine.

Lăsând deoparte polemicile stilistice, roşul arată splendid – în  color blocking sau în  imprimeuri – alături de rozuri intense (hot pink, roz Schiaparelli, fucsia, magenta), împreună cu violet (cardinal intens sau lavandă), susținut de vișiniu şi portocaliu, subliniat de maro tabac şi turcoaz întunecat.

Mai jos, am făcut o selecție sumară de piese roşii, pentru o viitoare tură de shopping în  Bucuresti Mall.

Topuri roşii

Pulovere roșii

Rochii roșii

Fuste roșii

Pantaloni roșii

Paltoane roșii

 

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on October 27, 2017 Reply

    Nu prea răsfoiesc jurnale de modă, nu-mi prea place să fac shopping, şi în nici un caz nu mă aliniez la ultimul răcnetal modei, însă articolele Irinei Markovits le citesc cu plăcere pentru ele însele. Pe blogul ei găsiţi multe alte texte, unele doar tangente cu vestimentaţia, care merită citite.

  • Eva galambos commented on October 26, 2017 Reply

    Irina dragă, nu am stiut că rosul e la moda dar cum mie intotdeauna mi-a plăcut, mi-am cumpărat acum vreo trei luni o rochie rosie. Este f. frumoasă dar nu am pantofi si ciorapi rosii. Sper ca se potrivește si cu altceva. Mătușa ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *