Borseta: din nou la modă

Știți care e partea care îmi place cel mai mult când încep Săptămânile Modei? Fotografiile de street style, cele autentice.

Mă fascinează orice persoană total angajată în crearea unui anume look: punkeri, personaje flamboaiante  şi exotice, Teddy Boys retro… Ador, la fel de mult, să studiez fotografiile acelor femei care, de două ori pe an, apar pe străzile din Londra, Milano, New York  şi Paris, etalând cu dezinvoltură  şi credința nestrămutată cele mai neobișnuite lungimi de pantaloni, stratificări de blănuri, neopren  şi dantelă, pulovere maxi purtate peste rochii purtate peste pantaloni, kitten heels combinate cu șosete groase colorate, sacouri destructurate şi, mai ales, cu eterna expresie încântat-surprinsă de „What? Chestia asta? O am de ani de zile, am scos-o la repurtat în sezonul asta…!” Pentru că, daca nu acum, atunci când? Pe lângă obișnuitele șmecherii stilistice tipice sezonului, de data asta am mai remarcat o chestie: borsetele.

Primavara 2018 este departe de a fi primul sezon în care își fac apariția. Anul trecut a văzut un prim val, nu foarte timid, al acestui reviriment: mai toate fashionistele care se respectă au etalat câte o geantă-portofel Gucci aninată de curea, iar pe Asos toate modelele par să fie best-sellere. Istoria borsetei e însă mult mai veche.

În Franța secolului al XV-lea, femeile purtau o „châteleine”, ornament similar unui săculeţ din catifea sau mătase prins de betelia rochiei, iar bărbații îşi legau de mijloc pungi din piele în care țineau bani, documente  şi chiar gloanțe sau pumnale. Borseta zilelor noastre aduce  şi cu tolbele indienilor nativi, coloniștilor  şi cowboyilor din Vestul Salbatic, asa-numitele buffalo pouches, pe care bărbații le purtau de-a latul pieptului.

Borseta modernă – un mister semiotic al modei, pentru că i se spune  şi „fanny pack”, „hip pack” sau „money belt” (in US), „bauchtasche” (în Elveția), „bum bag” (în UK), dar  şi „le banane” (în Franța) – a fost de fapt inventată în 1962, de către Melba Stone, o australiancă care le-a creat inițial pentru alpiniști, salvamontiști, schiori, cicliști  şi iubitori ai echitației. Primele astfel de borsete, din materiale sintetice, în nuanțe fluorescente, ascundeau trusele lor de prim ajutor.

A mai fost nevoie de alți douăzeci de ani pentru ca accesoriul să intre în arsenalul modei. Anii ’80-’90 rămân etern asociați stilistic acest gen de accesoriu: AdWeek declara borseta „produsul cel mai cool al anului 1988”, iar în septembrie 1990 Vogue US îi dedica chiar un pictorial. În aceeași perioadă, borsetele devin singurul tip de geantă purtat de raveri în cluburi, Carrie Bradshaw poartă un model (tot Gucci!) într-un episod din Sex and the City, Seinfeld îl şicanează la greu pe George pe seama borsetei, Mathieu Kassovitz o integrează în outfiturile golanilor din suburbiile pariziene. În 2011, până  şi Diane von Furstenberg lansează o linie de astfel de genți-borsete-truse, cel mai probabil umplute cu rujuri, mini-parfumuri  şi gume de mestecat.

Revenind la sezonul în curs, borsetele nu mai sunt ce au fost, nu mai arată ca „pe vremuri”  şi nu se mai poartă ca acum 30 de ani. Ba mai mult, borsetele par să fie purtătoarele unui mesaj despre feminism  şi femeia modernă. N-ati fi zis, nu-i așa? Dar să vă explic…

Cum mă uitam eu la sus-menționatele fotografii de street style  şi notam styling-ul ținutelor – borsete purtate în jurul unor talii minuscule, deasupra unor rochii din mătase, sau în diagonala pieptului, peste sacouri masculine oversize -, m-am întrebat daca nu cumva acesta e trendul cu cea mai mare (si neintenționată) încărcătură feministă?

Pentru că, amuzant sau nu, feminismul nu stă în tricouri cu mesaje, într-un hashtag sau într-un meme. Feminismul înseamnă, în esență, a face viața femeilor mai bună, mai ușoară, mai despovărată. Din punct de vedere stilistic, o borseta e un semn de progres. Gândiți-vă la cât de pline  şi grele vă sunt genţile în fiecare dimineață. Gândiţi-vă, în timp ce realizați că v-au amorțit umerii  şi gâtul, că în geanta de birou cărați un laptop, o trusa de machiaj, o revistă, telefonul  şi încărcătorul, portofelul, o eșarfă, o umbrelă, posibil o revistă sau o carte, eventual niște șervetele umede, o pereche de dresuri de schimb, foarte probabil o gustare sau o mică sticlă cu apă… În același timp, uitaţi-vă la dezinvoltura cu care merg bărbații! Ei nu cară mare lucru sau, când o fac, pasul le este mai usor  şi mai săltat (nu merg pe tocuri, da!), mâinile le sunt libere, brațele li se mişcă în voie, umerii lor sunt mai drepți.

Da, știu că toată lumea se așteaptă să avem un pachet de șervetele în geanta sau o aspirină sau un tampon în plus. Genţile noastre sunt ecoul realității noastre, în care e nevoie să fim mereu pregătite, să venim cu soluții, să fim pragmatice… Ce metaforă! În plus, ca să fie pusă sare pe rană, genţile mari  şi frumoase pe care le alegem vin cu un preţ pe măsură.

Divaghez… Revin, a treia oară, la fotografiile acestor femei, eliberate de greutatea inutilităților dintr-o geantă mare. Ce încântare, ce deliciu! Imaginați-vă cum va fi ca, peste câteva săptămâni, când începeți să purtați rochii subțiri  şi trenciuri lejere  şi botine decupate, să decideți că plecați de acasă cu mâinile goale? Să luați cu voi doar strictul necesar? Să plecați în flanare, la propriu fluierând  şi cu mâinile în buzunare?

Borsetele acestei primăveri sunt chiar mai faine decât gentile miniaturale din 2017. Sunt de fapt o încrucișare dintre o mini geantă messenger (tolbă sau cross-body)  şi un uber-portofel, sunt mai putin „umflate”  şi mult mai puțin stridente; sunt minimalizate, eficientizate, stilizate. Borsetele sunt suficient de încăpătoare pentru chestiile esențiale, dar nu vă vor obliga sa țineți mana forţat-îndoită din cot, ca o geantă clasica,  şi nici unul din umeri puțin ridicat, ca un rucsac. Borsetele nu vă vor cauza dureri de spate, nu vor lăsa urme roșii pe umeri, nu se vor agăţa de tivurile rochiilor, nu vă vor încurca la bar. în schimb, vă vor elibera brațele pentru un buchet de flori, a ridica un copil, a îmbrățișa o prietenă, a face un castel de nisip, a sări peste un zid, a dansa cu brațele în aer…

După cum spuneam, moda uneori funcționează pe cai misterioase: uneori e minunata, alteori e idioată. în cazul de faţă, moda funcționează în avantajul femeilor  şi le oferă un strop de libertate. Stilistică  şi nu numai.

Iată 4 variante de purtare.

1. Pe talie ca pe o curea

Peste un sacou oversized, în locul cordonului unui trenci sau mantou, cu „buzunarul” așezat frontal sau lateral.

2. Lejeră, drept un ornament

Aruncată pe un umăr.

 

  1. Ca pe o cartuşieră

Varianta faină care nu face trimitere la borsetele de acum 20 de ani, asortate treningurilor de fâş.

  1. Drept „amortizor” stilistic

… la vară, între un cropped top  şi betelie. Dacă topul e prea scurt, banda borsetei compensează  şi acoperă câțiva centimetri din zona dezgolită. O solutie sexy  şi pragmatică. Evident, nu e necesar ca borseta sa fie Chanel.

  1. O mini-geantă, în loc de borsetă

Nu va încântă borsetele? Atunci scurtați breteaua genții  şi purtați-o pe şolduri!

 

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Tiberiu Georgescu commented on March 2, 2018 Reply

    pentru excursii merge;pe strada, la munca nu mai sunt elegante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *