Preambul
Anul acesta Sala Polivalentă din Cluj va găzdui Campionatul European de Juniori/ Cadeți la tenis de masă. Între 15 -24 iulie, peste 800 de tineri europeni își vor disputa trofeele la 7 probe (echipe, individual, dublu) .Ultima (și singura) oară când s-a desfășurat un campionat european de juniori la noi în țară, a fost în august 1959. A trebuit să treacă aproape șase decenii ca României să i se atribue organizarea unui nou campionat, aceasta în ciuda faptului că tinerii sportivi ai țării noastre au cucerit zeci de medalii de diferite culori la toate edițiile care se desfășoară regulat, începând din anul 1957. De Campionatul European din 1959 de la Constanța mă leagă și câteva amintiri personale.
În vara acelui an eram proaspăt absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Cluj, cu repartiția în buzunar (pentru uzinele Tehnofrig) și era ultima mea vacanță de student. Eram la mare (Mamaia) și într-o zi m-am hotărât să fac o vizită lotului de juniori care se pregătea la Sala Sporturilor din Constanța în vederea participării la campionatul care începea peste o săptămână. Văzându-mă, antrenorul loturilor, renumitul Farkas Paneth, al cărui elev eram, m-a solicitat să vin diminețile la sală pentru a fi partener de antrenament al lotului de fete.
Așa s-a și întâmplat și am avut o mare satisfacție când echipa de junioare a României, în frunte cu Mariana Barasch (descoperită și pregătită de cunoscutul antrenor Nicu Naumescu, astăzi stabilită în Israel) a cucerit toate cele patru medalii de aur. Aceleași excelente rezultate le-a obținut și echipa de băieți din care făceau parte Radu Negulescu și Adalbert Réthi, cu care eram colegi de club la Progresul Cluj. La scurt timp după angajare, am început să lucrez în schimburi (prima dată în două apoi în trei schimburi) așa că participarea mea la antrenamente și deplasări în țară devenise problematică (mai ales “scoaterile din producție” cu ocazia deplasărilor erau un calvar) .Astfel foarte curând a trebuit să abandonez activitatea sportivă de performanță (mediocră de altfel) și am mai jucat o perioadă, fără să mă antrenez, în echipa întreprinderii, care participa la campionatul orășenesc.
Revenind la Campionatul European ce se va desfășura în această vară, trebuie amintit că un grup de prieteni ai tenisului de masă (foști jucători și ziariști sportivi) au elaborat o carte despre tenisul de masă clujean care de-a lungul timpului a obţinut rezultate naţionale și internaţionale excepţionale. Monografia tenisului de masă clujean 1930 -2017” – Performanțe șI performeri , va fi lansată, după toate probabilităţile, cu ocazia campionatului din iulie. Volumul va cuprinde palmaresul detaliat al sportivilor clujeni la: campionate mondiale, europene (seniori și juniori/cadeți) , cupe europene, campionate balcanice, competiții sportive de la Festivalurile Mondiale ale Tineretului, campionate naționale (7 probe la seniori și 2 probe la juniori). Vor fi prezentate o cronologie a principalelor evenimente, biografiile a 15 figuri legendare ale tenisului de masă din Cluj, sportivii paralimpici și o listă cu aproximativ 200 de jucători clujeni din toate timpurile.
Fac parte din inițiatorii proiectului și în lunile care au trecut am răsfoit, la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, presa sportivă (“Gazeta Sporturilor”, ”Sportul Popular” și apoi” Sportul”) pe o perioadă de aproximativ 50 de ani. Parcurgând acest vast material documentar, pe lângă rezultatele sportivilor clujeni (obiectul documentării) am reținut și aportul a trei cluburi de sorginte evreiască: HAKOAH Arad, HAGGIBOR CLUJ și MACABI București care au dominat tenisul de masă românesc în diferite perioade (1932-1940, 1945 -1948) .
Clubul sportiv HAKOAH Arad.
A câștigat campionatul României la masculin pe echipe, în anii 1932 și 1933 având în formație jucătorii : Albert, Ponta (campion la simplu în 1934) , Victor Pop (campion la simplu în 1933) , Edmond Szántó (campion la dublu, viitor antrenor secund al lotului național după 1953) .
Clubul sportiv HAGGIBOR Cluj. S-a înființat în anul 1920 și primul ei președinte a fost József
Fischer, președintele Comunității Evreieşti de Rit Neolog din Cluj. La început a activat doar o echipă de fotbal cu rezultate meritorii în liga națională. Peste câțiva ani, grație inițiativelor doctorului Wilhelm Erős s-a trecut la organizarea mai multor secții pentru angrenarea tineretului evreu în activitatea de sport de performanță și practicarea educației fizice. Astfel clubul a avut secţii puternice de: scrimă, tenis de masă, tenis de câmp, înot, patinaj, gimnastică, schi, turism ș. a. S-a proiectat și construcția unui stadion (în actualul cartier Grigorescu) , dar până la urmă nu s-a realizat.
În septembrie 1940, după al Doilea Arbitraj de la Viena, la intrarea trupelor maghiare în Cluj, funcționarea instituțiilor și organizațiilor evreiești a fost interzisă și clubul HAGGIBOR a suferit aceeași interdicție. După Holocaust, puținii supraviețuitori sportivi au reînființat clubul care a mai funcționat doar un an. În 1946 a fost desființat. După crearea statului Israel, în 1948, foștii sportivi și descendenții lor, au reînființat cluburi Haggibor în Isarael și Statele Unite (New –York, numai cu secție de fotbal) .
Cele mai bune rezultate le-au obținut secțiile de scrimă și tenis de masă.Sportivii importanți ai secției de scrimă au fost Tivadar Herczeg (floretă) și Árpád Zádor (unchiul meu) care au participat la una din primele Macabiade din interbelic de la Tel –Aviv (Palestina) . Alți scrimeri cunoscuți au fost : Géza (Csibi) Erős, Lászlo Erős, Endre Altmann, Endre Sámson, Ferenc Spitzer, dr. Endre Klein ș.a.
Fără îndoială că cele mai remarcabile rezultate le-a obținut secția de tenis de masă. Numele jucătorilor fruntași Farkaș Paneth, Marin Vasile Goldberger și Erwin Diamanstein au fost indisolubil legate de extraordinara performanță a echipei României (formată numai din clujeni) la Campionatul Mondial de la Praga din 1936 când aceasta a cucerit medalia de argint, pierzând după o luptă dramatică finala cu echipa Austriei (scor 4-5) .Cu ocazia acestui campionat Farkas Paneth a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai lung schimb de mingi (2 ore şi 15 minute) cu adversarul său A. Ehrlich (în semifinale).
Cam acestea erau informațiile cunoscute publicului larg și menționate în toate volumele despre istoria evreimii clujene, dar cu ocazia documentării au mai reieșit o serie de informații puțin cunoscute despre rezultatele deosebite ale secției de tenis de masă de la Haggibor. Astfel în perioada 1934 -1936 echipa masculină a cucerit de trei ori titlul de campioană a României.
Formația de bază era alcătuită din Géza Erős, Farkas Paneth, Marin V. Goldberger (care în anul 1935 devine primul clujean campion național al României la simplu masculin) și Erwin Diamanstein. Apoi unii jucători de bază s-au legitimat la alte cluburi (Goldberger, la UEC Cluj și Erős, mai întâi la Sporting, apoi Macabi București) și Clujul a pierdut titlul.
O veritabilă surpriză a avut loc în anul 1940 (cu câteva luni înainte de Al Doilea Arbitraj de la Viena) când formația feminină de la Haggibor Cluj, având în echipă pe Kató Havas, Eva Weisz și Goldstein, a cucerit titlul de campioană a României înaintea puternicelor echipe bucureștene unde evoluau Angelica Rozeanu sau Magda Rurac. În același an, Kató Havas a câștigat titlul și la dublu femei alături de viitoarea campioană mondială Sári Kolozsvári.
Doamna Kató Havas a fost distinsa soție a profesorului universitar şi filozofului Nicolae Kallos, mulți ani președintele Comunității Evreilor din Cluj. A supravieţuit Holocaustului şi a revenit la Cluj, dar n-a mai practicat tenisul de masă la nivel de performanță și toată istoria câștigării titlului am aflat-o, inițial, din interviul dat fundației CENTROPA și publicat pe site-ul respectiv (apoi informațiile s-au confirmat și din alte surse) .
O adevărată vedetă a clubului Haggibor și a sportului clujean a fost Géza (Csibi) Erős, care a avut excelente rezultate la tenis de masă, tenis de câmp și scrimă. A fost unul din fiii doctorului Wilhelm Erős cunoscut animator al sportului din Cluj, publicist și corespondent oficial al Agenției Rador.
Se pare că la tenis de masă a realizat cele mai mari succese. Astfel în 1936 participă la Campionatul Mondial de la Praga, probele individuale, ca membru al delegației României, apoi în 1937 la Baden –Baden (Austria) cucerește prima medalie românească la probele individuale, câștigând medalia de bronz la dublu mixt alături de Angelica Adelștein –Rozeanu (care atunci avea 16 ani) .
Pe plan intern a cucerit 13 titluri de campion național : trei la simplu masculin (1937, 1938, 1946) , trei la dublu masculin, unul la dublu mixt și șase la echipe. Interesant e că după ce, în 1946, a câştigat campionatul României, în 1947 s-a stabilit în Ungaria, fiind selecționat, de îndată, în echipa națională. A participat cu echipa Ungariei (alături de viitorii mari campioni mondiali F. Sidó, J. Kóczián, și F. Várkonyi) la Campionatul Mondial din 1947 de la Paris (primul de după război, la care România nu a participat) , clasându-se pe locul V.
Apoi mulți ani a fost un apreciat antrenor în Ungaria astfel că în amintirea sa Federația Maghiară de Tenis de Masă organiza periodic „Campionatul veteranilor dr. Erős Géza “. În viața particulară a fost un apreciat specialist în comerț exterior cunoscând 6-7 limbi străine. La Cluj şi în România personalitatea sa complexă este quasi-necunoscută.
Fruntașii tenisului de masă de la Clubul Haggibor nu au scăpat de urgiile legilor rasiale și deportarea evreimii din Ungaria horthyistă. Astfel Paneth F. A fost trimis la detașamente de muncă forțată apoi deportat, de unde a scăpat miraculos după mai multe tentative de evadare, K. Havas a fost deportată iar E. Diamanstein, G. Erős și V. Goldberger Marin au supraviețuit în condiții neelucidate de mine (încă)..
La finalul relatărilor despre clubul Haggibor Cluj trebuie menționat că, totuși, figura legendară, intrată în conștiința opiniei publice, a fost antrenorul emerit Paneth Farkaș (1917 – 2009). După numirea sa ca antrenor echipelor României, în 1950, s-a ocupat de zeci de viitori campioni mondiali, europeni (seniori și juniori) , balcanici și naționali, iar la Cluj a fost întemeietorul “echipei de aur “ a C. S. M. Cluj, cea care a câştigat de 5 ori Cupa Campionilor Europeni. Este singurul antrenor român distins cu diploma de merit și medalia ITTF ”Merit Award “ a forului international de specialitate.
Clubul sportiv MACABI București.
S-a înființat în anul 1919 și a avut secții de atletism, baschet, handball, gimnastică, box, volei, schi și tenis de masă.
Secția de tenis de masă a avut în componență doi mari campioni : Nicu Naumescu la băieți Angelica Adelștein –Rozeanu la fete. Naumescu a fost de șase ori campion național la simplu și a dominat plutonul masculin în perioada anilor 1939, 1940 și după război până în anul 1951, apoi a devenit un apreciat antrenor.
Angelica Rozeanu a dominat tenisul de masă feminin din România în perioada anilor 1936 -1960 (cu excepția anilor 1941 -1944 , din cauza legislației antievreiești). A câștigat de 6 ori consecutiv titlul de campioană mondială la simplu și de 16 ori titlul național la aceeași probă. După stabilirea în Israel, în anul 1960, a fost de 3 ori campioana țării și a participat la Macabiada din anul 1961 (din Israel). În primii ani de după război echipele Macabi București au câștigat titlurile naționale de mai multe ori. Echipa masculină era formată din Nicu Naunescu, Géza Erős, Negreanu, Lucian și apoi Vasile Goldberger Marin iar cea feminină din Angelica Rozeanu și Schimmel.
Odată cu aplicarea aberantului Decret nr. 589/1949, elaborat de Ministerul Justiției (nepublicat niciodată în Monitorul Oficial) prin care s-a înființat Federația Comunităților Evreiești din România, dar s-au desființat toate organizațiile, societățile și fundațiile evreiești care desfășurau activități de cult, sociale, de sănătate, culturale, sportive, filantropice, sioniste și de înmormântări (la o populație de aproximativ 400. 000 de evrei),Clubul Macabi București și-a încetat activitatea.
- 04. 2018
Andrei Zador
2 Comments
E distractiv tenisul de masa. Am un strabunic evreu despre care au disparut acte oficiale. Cum pot sa gasesc totusi informatii despre el. Astept sugestii.
EXCELENTA CERCETARE ISTORICA,.
mai ales pentru cei ca mine, care am trait evenimentele.
Multumiri D-lui Zador