Ai învățat să porți rochia peste pantaloni?

Nu mai port ciorapi lungi de câteva săptămâni. Nu „forțez” vara, cum mi-a spus cineva, ci pur şi simplu nu mai suportam să mă știu acoperită atât de mult, îmbrăcată literalmente din cap până-n picioare. Am avut parte inițial de câteva zile cu soare, lumina de miere şi căldură, apoi vremea ne-a cadorisit cu un nou şir de dimineți întunecate, gri, răcoroase. Oricât de mult declar că nu mă deranjează capriciile vremii şi temperaturile scăzute, respectivele zile gri nu erau potrivite pentru haine subțiri, fuste vaporoase şi sandale. Drept urmare, mi-am făcut curaj şi am făcut, pentru a doua oara – prima a avut loc în primăvara trecută -, o manevra stilistică ce stă la limita zonei mele de confort. Am îmbrăcat o rochie peste pantaloni, mai concret o rochie cu buline peste o pereche de jeanşi slim țigareta, la care am adăugat o pereche nouă de sandale.

M-am simțit fantastic. Rochia flutura în jurul meu, dar nu mi se făcea frig. Simțeam că betelia jeanşilor s-a aşezat cu 2 cm mai jos decât îmi place, dar totul era acoperit de rochie; fără rochie, m-aş fi străduit să combin jeanşii cu nenumărate topuri până  il găseam pe cel cu lungimea potrivită. Întreaga ţinută   era atât de comodă, încât am purtat-o şi seara, când am iesit la o degustare de vinuri. Prietena cu care ieșisem m-a complimentat, deși mi-a spus ca nu s-ar fi gândit să facă o astfel de suprapunere, iar puțin mai tarziu o necunoscută, de la o alta masă, a venit să mă întrebe care este „ecuatia stilistica” a ţinutei: ce rochii merg cu ce fel de pantaloni? Acest outfit reușește doar cu jeanşi sau funcționează şi cu pantaloni?

Well, well, well, Harvey Keitel”, cum spun cei din Community… Nu îmi pusesem problema unei ecuații, dar fiind vorba de unul dintre trendurile ușor de reprodus, ușor de multiplicat/ diversificat şi ușor de purtat, am studiat sute de fotografii şi am ajuns la următoarele concluzii.

Recomandarea #1: Rochiile midi sunt cele mai potrivite

Perioada anilor ’90 nu a fost deloc blândă cu noi, din punct de vedere stilistic şi estetic. A fost o perioadă când pictorialele promovau jeanşii bootcut purtați cu rochii care se opreau deasupra genunchiului, la care adăugau pantofii cu bombeul lung şi ascuțit; sincer, rezultatul era deplorabil. Drept urmare, vă rog nu reproduceți astfel ţinuta .

Alegeți o rochie midi mai lungă, care acopera bine genunchiul şi coboară cu cel putin 2 palme (20-25 cm) sub rotulă. Combinați-o cu jeanşi drepți sau pantaloni cropped, drepți sau țigareta. Ideea e sa urmăriți un look final modern, cu proporții non-clasice.

Recomandarea #2: Pentru că am adus vorba, mare atenție la volumul şi proportiile ţinutei

In cazul în care alegeți o pereche de pantaloni sau jeanşi care au orice altă croială decât skinny, slim sau dreaptă, împreună cu o rochie voluminoasă veți avea aspectul unei bezele umblătoare: o silueta infoiată, acoperită de multe straturi şi volane în mișcare. Asadar, o rochie voluminoasă, larga sau cu multe volane se va asorta de minune cu pantaloni pe lângă picior (lungi, deasupra gleznei, ultra-cropped).

În mod similar, o rochie pe lângă corp va fi greu de purtat peste pantaloni largi. şi nu doar pentru că materialul rochiei va reliefa betelia şi cusăturile pantalonilor… Rochiile petrecute sunt o opțiune splendidă, la fel cum sunt şi rochiile-cămaşă, cu nasturi pe întreaga lor lungime (de la guler până  la poale). Acestea din urma arata bine încheiate de la decolteu până  în talie, lăsate descheiate din talie până  la tiv, şi neapărat cu un cordon sau curea în talie.

Recomandarea #3: Alegerea pantalonilor potriviți este crucială

… nu doar pentru proporțiile ţinutei, ci pentru întreaga sa estetică. Opțiunile cele mai purtabile şi versatile sunt jeanşii slim sau drepţi. Chiar dacă îi purtați sub o rochie vaporoasă, cu volane, asimetrii sau imprimeuri dificile, jeanşii vor reduce din aspectul încărcat al ținute i. Alternativa semi-elegantă la jeanşi sunt pantalonii țigareta, cat mai simpli. Aceștia se potrivesc extraordinar cu o rochie-cămașă (ceea ce face ca ţinuta să poată fi purtată la birou), dar şi cu o rochie largă, supradimensionată, deconstruită. Atenție însă că vor avea nevoie de încălțăminte la fel de modernă: balerini cu bombeul ascuțit, mocasini, saboți cu toc gros, pantofi cu toc kitten.

 

Dacă preferați pantalonii cropped şi evazați (kick flares), asociați-i cu o rochie ceva mai scurtă (cu un tiv care se oprește imediat sub genunchi). E o chestie de logică vizuală: cu cât se scurtează pantalonii, cu atât se scurtează şi tivul rochiei. Proporțiile acestor pantaloni se armonizează cu silueta unei rochii simple: o rochie tunica sau o rochie-tricou, din tricot.

Recomandarea #4: Experimentează cromatic

Jeanşii, indiferent de nuanța albastrului lor, sunt cea mai simpla varianta: pot sta alături de orice culoare şi orice imprimeu. La fel de facili se vor dovedi pantalonii negri, bleumarin sau bleu (aceștia din urma vor arăta aproape ca un jeans prespălat).

Daca vreți să profitați de ocazie şi să experimentați cromatic, genul acesta de ţinută  cu suprapuneri e o ocazie bună să testați câteva combinații curajoase. O rochie petrecută roz peste pantaloni roșii, de pildă. O rochie-tunică roz cu imprimeu floral peste pantaloni verde crud. O rochie-cămașă galbenă peste o pereche de pantaloni țigareta cu animal print.

Dacă optați pentru o ţinută   all-black  (rochie neagră, pantaloni negri), plusaţi cu cercei supradimensionați şi colorați sau cu încălțăminte metalizată.

Recomandarea #5: Rochiile dificile vor fi salvate, şi nu doar ele…

Cele prea transparente. Cele cu lungimi care nu vă convin. Cele cu şliţuri laterale mult prea generoase. Cele foarte subțiri, de vară, pe care abia așteptați să le purtați. Cele cu nasturi în faţă, care altfel arată împrumutate din garderoba serialului „Friends”.  Învățând să purtați acest trend, le veți reintroduce în circulație, în garderoba voastră activă.

Idem pentru jeanşii skinny, pe care ar fi trebuit sa îi îngropați de cel putin 2 ani dar de care nu vă îndurați să vă despărțiți. Sau, la polul opus, daca v-aţi dorit să purtaţi jeanşi mulaţi dar silueta nu v-a permis. Ei bine, acesta e trendul cu care puteţi păcăli „poliţia modei…”

Recomandarea #6: Ce porti deasupra ţinutei e „cheia” finala

Testați cât mai multe variante de haine, până  ajungeți la un look final care vă place. Însă sfatul meu este sa fiți receptive şi flexibile: nu vă aşteptaţi la un aspect clasic şi nu vă chinuiți să respectați reguli învechite, de tipul „tivul rochiei trebuie sa aibă aceeași lungime cu cel al hainei care o acoperă”… Dacă se nimeresc să aibă aceeaşi lungime, bravo. Daca nu, nu e o tragedie.

Astea fiind spuse, un trenci mai lung da bine în aceasta formulă, iar ţinuta   capătă o nota rafinată, modernă, longilină. O abordare mai casual înseamnă asortarea cu o geaca biker, dar nu foarte scurtă (silueta va fi fragmentata şi „porţionată”). Un blazer masculin este o opțiune la fel de buna, mai ales când ținuta   este completată de o încălțăminte cu tocuri înalte.

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *