Martor la distrugerea Spitalului Brâncovenesc şi implicat în refacerea clinicii de ortopedie

Motto: Cine nu are trecut, nu are viitor”.

În decembrie 1984, Spitalul Clinic Brâncovenesc a început să fie demolat. Clinica de Ortopedie, care funcționase în clădirea principală, a fost mutată într-o clădire mai mica, în curte. în ziua de sâmbătă, 21 decembrie, în timp ce dr. Th. Ionescu, directorul spitalului, era în operație (pe vremea aceea se lucra şi sâmbăta) a fost chemat la telefon de direcția sanitară a capitalei. Deoarece el nu putea părăsi operatia, am mers eu şi am preluat dispoziția urgentă de a goli clinica în 3 zile, întrucât urma să fie demolată. Acest ordin a fost dat după ce primisem dispoziţia să se aprovizioneze corespunzător spitalul cu medicamente, materiale sanitare şi alimente, pentru perioada de iarnă.

Acțiunea a început repede, sub coordonarea doctorului Iacob de la Ministerul Sănătății care  a mobilizat  toate autosanitarele pentru transportul bolnavilor în alte unități spitaliceşti. Clinica de Ortopedie a fost transferată, de prof. dr. Ivașcu, șeful Direcției Sanitare a  capitalei, la Sanatoriul TBC OA Foișor. Nimeni nu se interesa de ce se întâmpla cu medicamentele şi alimentele pentru iarna şi nici de stația de sterilizare şi atelierele, garderobele noi din subsolul clădirii principale, care au rămas îngropate. În schimb, telefoanele de prin birouri aveau toate câte un lăcăţel ca să nu se efectueze convorbiri particulare!

În noul sediu, Clinica de Ortopedie a devenit o clinică exterioară a Spitalului Cantacuzino, astfel că medicii ATI efectuau gărzile în acest spital, deși efectuau anesteziile la pacienții ortopedici, pe care îi supravegheau postoperator benevol, iar dacă noaptea era ceva urgent de rezolvat, părăseau garda din spital.

Sală de operaţii la Spitalul Foişor

Această situație a durat până în 1993, când la conducerea Direcției Sanitare a capitalei a venit prof. dr. Andrei Firică cel care, la solicitarea clinicii, a aprobat înființarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi TBC OA, Foișor. Normalizarea completă s-a făcut după ce, la conducerea Direcției Sanitare a capitalei a venit prof. dr. Nicolae Angelescu care a aprobat înființarea secției ATI care trebuia să aibă cel puţin trei medici. Cum nu existau decat doi (dr.Roger Florescu, medic primar, şi dr. Ana-Maria Munteanu, medic specialist transferat de la Spitalul Cantacuzino) s-a organizat un concurs şi astfel a venit dr. Simona Cionac. Pentru acoperirea completă a garzilor, au fost solicitați colegi din fostul Spital Brâncovenesc şi din ale spitale:  dr. Radu Ghiga, dr. Aurelia Dragan, dr. Irina Rogin, dr. Dacia Tarcea, dr. Sorela Rădoi, dr.Mariana Bratu, dr.Marian Popescu.

La sărbătorirea unui an de existenţă a spitalului, la 7 noiembrie 1994, în amfiteatrul acestuia au fost prezente personalități ale vieții medicale şi oficialități: prof. dr.Aurel Denischi, prof.dr.George Litarczek, dr. Ion Dinulescu şi alții.

Dr. Roger Florescu                                                         martor nemijlocit al distrugerii unui mare spital într-o epoca şi

implicat profund în refacerea lui în epoca următoare.

Aprilie 2018.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • roger.florescu commented on May 14, 2018 Reply

    Multumesc pentru observatia domnului Ivan Klein, asa este: eu am cosiderat insa ca despre acest testament al Saftei Brancoveanu trebuie sa vorbeasca directorul de atunci al spitalului, care il si poseda.

  • klein ivan commented on May 14, 2018 Reply

    E bună menționarea lăcățelelor de la telefoane vs.
    ” lipsa de grijă pentru medicamentele şi alimentele pentru iarna şi nici de stația de sterilizare şi atelierele, garderobele noi din subsolul clădirii principale, care au rămas îngropate ” . Cred că trebuia menționat în articol și faptul că era o clădire istorică cu o istorie deosebită și că era scris pe hol ” de moarte nápraznicá, in zi de Cráciun sá moará cel care se va atinge de acest spital”.
    Așa scria, când urcai scara principală.

  • Mirjam Bercovici commented on May 4, 2018 Reply

    Al doilea stagiu de extern l-am făcut la spitalul Brâncovenesc, la medicală. Am amintiri deosebite și am suferit când a fost distrus. Mare păcat !!

  • Tiberiu Georgescu commented on May 3, 2018 Reply

    Felicitari colega.Mai scrie;ai talent;te stiu de o viata.Bafta.

  • gabriel ben meron commented on May 3, 2018 Reply

    Timp e un an am fost intern de anestezie la Brancovenesc. Pastrez vii amintiri din acea perioada, care mi-a pus in mana meseria pe care am practicat-o timp de 55 ani.
    Tragedia spitalului Brancovenesc nu poate fi descrisa in cuvinte. O rusine, inca una, a odiosului sistem.
    GBM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *