Yael

Marƫi 24 aprilie 2018, ora nouă dimineaƫa.

Ȋn sala de așteptare a cabinetului stomatologic așteaptă o fată pe care o cunosc de mulți ani.  O cheamă Yael.

Asistenta o poftește înăuntru. Ȋnainte de a începe tratamentul, facem câteva glume. Ȋmi poveșteste că a amânat serviciul militar cu un an pentru a se înscrie la un Colegiu premilitar la Tel-Aviv, care îi pregătește pe cei mai buni pentru serviciul militar și că joi, adică peste două zile, vor face o excursie, chiar dacă condiƫiile meteorologice vor fi nefavorabile. așa cum s-a anunƫat. Ȋmi arată pe IPhone poza prietenului ei – e foarte fericită și are planuri mari de viitor. Yael are 19 ani, e o fată entuziastă, plină de umor și foarte politicoasă. A absolvit nu demult Liceul de Arte, secƫia Dans și Coreografie. Visează să fie coreografă. Eu o cunosc de când avea șase ani.

Colegiul premilitar “B’nei Zion” din Tel-Aviv îi învaƫă pe elevi, viitorii soldaƫi, iubirea de ƫară, geografia și istoria și cum să fie mai rezistenƫi fizic și psihic în timpul serviciului militar.

După ce termin tratamentul și secretara îi face o nouă programare, Yael îmi spune “mulƫumesc și la revedere”. Atunci nu bănuiam că nu o voi mai vedea niciodată – revederea nu va mai avea loc.

Joi 26 aprilie 2018, știrile anunƫă că s-a întâmplat o nenorocire în sudul Mării Moarte, în cadrul unei excursii a unui Colegiu premilitar și că sunt morƫi și răniƫi.

Noaptea de joi spre vineri, într-o oră de insomnie, deschid internetul și văd pozele celor care au pierit. Nu-mi vine să-mi cred ochilor. Printre cei zece morƫi, nouă fete și un băiat, e și poza ei. Rămân înmărmurit și nu mai pot închide ochii. Ȋntre timp ni s-a cerut să transmitem radiografiile dentare Institutului de Medicină Legală, pentru identificare definitivă.

Excursia acestor tineri de 18-19 ani a fost programată cu mult timp înainte, dar cu toate avertismentele Institutului Meteorologic, că în zona de sud a Mării Moarte vor fi inundaƫii, conducătorii Colegiului au hotărât că excursia va avea loc.

Tinerii au coborât într-o zonă denumită Nahal Tzafit și au fost împărƫiƫi în trei grupe. Când s-a anunƫat că vine torentul, era prea târziu. Cei care nu au apucat să se agaƫe de vreo piatră sau să se ridice la suprafaƫă, au pierit duși de valul puternic de  apă.

Ȋn Israel este o vorbă: “O să fie bine”. De data aceasta nu a fost bine.

Ȋn așteptarea unor vești

Aprecierea greșită a celor care răspundeau de viaƫa tinerilor a avut rezultate fatale. Atât directorul colegiului cât și instructorul care  răspundea de excursie se află acum în cercetare penală, așteptând hotărârile justiƫiei.

Dar pe Yael și prietenii ei, nimeni nu-i va readuce la viaƫă. Profesoara de coregorafie a lui Yael a declarat presei: “Yael a fost o fată entuziastă, plină de umor, o dansatoare și o coreografă talentată. A fost întotdeauna o plăcere să te afli în preajma ei”.

 

Johanan Vass

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • ‪michal Kessler‬‏ commented on May 22, 2018 Reply

    כתבה מקסימה מלאת רגש!

  • Dona&Valentin commented on May 22, 2018 Reply

    O tragedie de proportii care a zguduit toata natiunea noastra este reprezentata de tine prin Yael, o tanara valoroasa cu un frumos viitor pe care ai cunoscut-o de copila. Nu e de mirare ca trecerea ei in nefiinta te-a impresionat in mod deosebit si te-a determinat sa scrii acest articol plin de sensibilitate.

  • Roni commented on May 19, 2018 Reply

    Very touching article!

  • klein ivan commented on May 18, 2018 Reply

    Cumplit m-a deranjat în Israel folosirea expresiei amintite , echivalentul romînescului ” Merge și așa ” – doar că era folosită mult mai des .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *