O fișă personală și câteva cuvinte despre Baabel
Deși m-am născut la Brașov, mă consider clujeancă get-beget. Acolo, pe malurile Someșului, mi-am petrecut copilăria și tinereƫea la Liceul Eminescu – sau, cum mai era cunoscut, Liceul Principesa Ileana, acolo mi-am completat cultura generală. Eram o fată căreia îi plăcea grozav să citească și să asculte muzică. Mult timp mi-am petrecut la “Cantină”, unde se întâlneau studenƫii și elevii evrei și unde se desfășura și o activitate culturală care mi-a îmbogăƫit viaƫa.
Ȋncă nu ajunsesem la cursurile de psihiatrie ale Prof. Sîrbu și Rîndașu, dar eram deja hotărâtă că vreau să devin psihiatră.
Ştiam cât de greu este să tratezi bolile sufletești, mai greu decât cele ale corpului.
La scurt timp după ce am “aliat”, am devenit stagiară la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim, unde a trebuit să învăƫ un alt gen de medicină decât cea pe care o știam din Cluj.
Cu toate acestea, bazele medicinei, învăƫate la Cluj, m-au ajutat mult. Specializarea făcută la Spitaliul Psihiatric “Talbie” – Ierusalim, a fost grea, dar am fost entuziasmată să pot ajuta pe primii bolnavi pe care i-am tratat. Am urcat treptele profesionale, azi fiind medicul primar psihiatru adjunct pe regiunea Ierusalim și împrejurimi, funcƫie de mare răspundere medicală și juridică.
Ȋmpreună cu soƫul meu, Johanan (Janos), avem trei copii adulƫi și trei nepoƫi… și jumătate.
Amândoi suntem a doua generaƫie de supravieƫuitori ai Holocaustului. Avem multe preocupări și gusturi comune: ne plac călătoriile și împreună am colindat prin lume.
Soƫul meu a fost primul care a început să scrie la Baabel despre subiecte care îl interesează.
Citind fiecare articol care apare în Baabel, am observat că nu este niciun psihiatru care să abordeze problemele complexe și actuale ale sufletului. Atunci am hotărât să scriu primul meu articol.
Baabel este o revistă on-line, citită de foarte mulƫi aici în Israel și știu că și în România și în multe alte locuri îndepărtate.
Cu trecerea vremii, amintirile și senzaƫiile din trecut devin mai puternice. Baabel este o ocazie excepƫională de “catharsis”. Ceea ce-mi place la Baabel este dinamica scrisului, comentariile și discuƫiile contradictorii, spiritul ei democratic.
La Mulƫi Ani, Baabel!
Agnes Vass
One Comment
Îmi amintesc cu nostalgie de puținele noastre întâlniri din tinerețe. Cred că suntem și rude, dar nu-mi amintesc conexiunea.
Succes la scris și-ți promit că te voi citi mereu. 😃