Cum ne văd alţii

Deși ai dori să fii obiectiv, această atitudine este greu de realizat astăzi cu încrâncenarea de pe scena politică românească, cu măsurile care s-au votat pe bandă rulantă și care au afectat imaginea României, străduințele ei de a face parte din democrațiile europene. Până la urmă trebuie să-ți alegi tabăra și să încerci ca ea să iasă învingătoare, în pofida unor acuzații care te etichetează, în cel mai bun caz ”sorosist”, în cel mai rău caz ”vândut” sau ”trădător de țară”. De aceea, m-am gândit să nu-mi exprim părerea față de ce se întâmplă acum la noi (mi-am exprimat-o altă dată) și să las pe alții să vorbească, de această dată prestigiosul cotidian liberal american The Washington Post care, în editorialul său din 7 iulie abordează situația actuală din Europa centrală și de est. În continuare reproduc textul acestuia.

 

Democrația dispare treptat în Europa centrală (Traducerea îmi aparține).

Paralel cu prezentarea agendelor partidelor politice populiste din Polonia, Ungaria și România, are loc o subminare a normelor pluraliste democratice, iar alunecarea spre autoritarism face loc autoritarismului incipient. Asaltul țintește statul de drept și garantul său: o justiție independentă.

În Polonia, Partidul ”Lege și Justiție” – aflat  la putere –, care a reușit de-acum să-și impună controlul asupra Curții Constituționale și tribunalelor inferioare, a început epurarea Curții Supreme, ultimul arbitru al cazurilor civile și penale, ca și al rezultatelor alegerilor. O nouă legislație care a redus vârsta de pensionare va impune retragerea a 27 dintre cei 72 de judecători, deși unii dintre ei, cum ar fi președintele Curții, Małgorzata Gersdorf, refuză să o accepte.

Subminarea justiției independente din Polonia este ultima măsură care reflectă disprețul deschis al partidului față de principiile occidentale ale democrației liberale. Uniunea Europeană a reacționat demarând un proces disciplinar, însă Polonia – apărată de regimul autocratic asemănător, din Ungaria – nu  va fi supusă unor sancțiuni reale.

Proteste în Polonia

În România, unde liderul Partidului Social Democrat aflat la guvernare a fost de două ori condamnat pentru abuz în serviciu, partidul a reacționat încercând să îmblânzească legile anticorupție. Este o lovitură puternică dată unui deceniu de procese severe împotriva mitei care a proliferat timp de două decenii, după prăbușirea comunismului.

Liviu Dragnea, liderul partidului, condamnat pentru fraudă electorală și abuz în serviciu – în cel de-al doilea caz deoarece, timp de șapte ani, a plătit din bani publici doi membri de partid, deși aceștia nu au muncit nici o zi acolo unde figurau ca angajați, s-a apărat de scandal cu metodele folosite adesea de ticăloși, prezentându-se ca victimă.

Atacând justiția pe care a etichetat-o drept ”statul paralel”, el susține că forțe întunecate au conspirat împotriva lui; aliații lui, inspirați de președintele Trump, compară presupusele persecuții împotriva domnului Dragnea cu investigațiile privind rolul Rusiei în victoria domnului Trump.

Forțele antidemocratice din ambele țări sunt stimulate de Ungaria care, deși este considerabil mai mică decât ele, dă cu tifla Uniunii Europene, cu toate că se îndepărtează de democrație. Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a eliminat presa independentă, îi atacă pe oponenți, îi defăimează pe imigranți și persecută instituțiile care nu îl elogiază. Până acum UE nu a reușit să aibă o reacție eficientă față de aceste desconsiderări ale valorilor ei, cu toate că banii europeni susțin economia Ungariei, ca de-altfel și a Poloniei și României.

Forțele democratice din cele trei țări reacționează, refuzând să accepte reînvierea autoritarismului într-o regiune în care a trecut prea puțin timp de când fusese înlăturat. Curajul lor este demn de laudă, dar ar merita mai mult decât indiferența Washingtonului și impotența Bruxelles-ului.

 Eva Galombos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Andrei commented on July 18, 2018 Reply

    Multumim, Eva Galambos!

  • Alex Schneider commented on July 15, 2018 Reply

    In primul rand felicitari D-nei Eva Galambos pentru prezentarea concisa si relevanta a problemei politice de baza a trei tari din Europa de Est.

    Ca sa tragem concluzia corecta din articol e necesar totusi de clarificat ” ce este democratia” !( scuzati tonul didactic ) :

    Articolul din” The Washington Post ” se refera la democratie in sensul acceptat in
    tarile occidentale si S.U.A. adica un regim in care Autoritatea Legislativa ( Parlamentul ),Autoritatea Judiciara ( Tribunalele ) si Autoritatea Executiva( Guvernul ) se bucura de independenta dar
    functioneaza practic in umbra a o serie
    intreaga de “Checks and Balances” adica ” Controluri si Balante” : Constitutia, Opozitia parlamentara ,Presa libera , Controlul de stat, Sistemul de justitie, etc .
    O astfel de democratie respecta in special drepturile Minoritatii parlamentare
    si Legea existeta.
    Pe de alta parte in “democratia” lipsita de elementele acestea si in special de Sistem Judiciar independent , e posibil, asa cum a scris Winston Churchill , ca 51 la suta din parlamentari sa voteze o lege sa-i spanzure pe cei 49 la suta de oponenti .
    Asta pe baza ca au fost alesi si ei sunt
    “Majoritatea” care exprima “Vointa poporului ” .

    Pentru binele popoarelor in tarile in cauza
    sa speram sa nu se ajunga acolo .

  • Tiberiu Georgescu commented on July 14, 2018 Reply

    Pana una-alta avem de-a face cu un personaj care a actionat exact ca pe vremea pcr; a acaparat toate structurile tarii prin bani;i-a ramas justitia pe care vrea s-o rontzaie.
    Este genul tipic de om ipocrit, care nu te privestete in fata,;fara sa fi medic iti dai seama ca “delirul de grandoare ” este suferinta lui.
    Asa cum se intampla de regula ii va veni de hac nu cineva din tara, nici dinafara, ci unul din partidul, mai bine zis monstrul acesta de partid.Totul e chestie de rabdare.E inteligent ? Nici vorba;este viclean ceea ce nu-i totuna cu inteligenta.

  • Paula Craciun commented on July 13, 2018 Reply

    Un articol care si-a propus sa prezinte in mod “delicat” situatia mai ales cea din Romania.
    Romanii au asteptat timp de 30 de ani sa vina americanii, iar acum ca au venir…… I-as multumi Dlui. Rudi Zimand, daca ne-ar informa cu privire la cele doua inaxectitati.

    • rudi zimand commented on July 14, 2018 Reply

      Execut dorinta
      1) In primul paragraf se mentioneaza ca Dragnea a fost de doua ori condamnat pentru abuz in serviciu. In realitate a fost condamnat odata pentru frauda electorala si a doua oara pentru abuz in serviciu. E adevarat, in al doilea paragraf autorul revine si catalogheaza corect cele doua condamnari.
      2)In al doilea paragraf se mentioneaza o durata de sapte ani de plata incorecta acelor doua functionare. In realitate a fost o durata de cateva luni.
      Sunt doua inexactitati superficiale, in acord cu structura superficiala a intregului articol, pe care prestigiul ziarului The Washington Post in care a aparut nu-l salveaza dela derizoriu.

  • Gabriel Farkas commented on July 12, 2018 Reply

    Trebuie demisionat poporul …

  • George Apostol commented on July 12, 2018 Reply

    Textul parafrazat din presa Rom: Liviu Dragnea a fost condamnat pe fond la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu iar in dosarul „referendum” s-a facut vinovat de folosirea influentei sau a autoritatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite (validarea referendumului prin presiuni pentru a face oamenii să iasă la vot).

  • rudi zimand commented on July 12, 2018 Reply

    Articolul din The Washington Post citat este de doi lei.
    Pe lângă două inexactități, se încearcă analiza regimului legislativ din România exclusiv prin reacțiile lui Dragnea exprimate în câteva interviuri.

  • George Konig commented on July 12, 2018 Reply

    Asta-i democratia.Poporul a ales partidul la putere si nu Justitia. Partidul poate sa abroge legi si sa vina cu legi noi. Dupa patru ani, sunt alegeri noi si daca este pe placul multimii, vor fi realesi (vezi cazul partidului Fides-Orban Viktor) Ceea ce numesti “forte antidemocratice” sunt de fapt democratice si invers. Acest lucru se vede astazi in alegerile din Europa apuseana. Si in UE- Bruxelles vor fi schimbari.

  • Andrea Ghiţă commented on July 12, 2018 Reply

    Un articol care confirmă proverbul “Spune-mi cu cine te asemeni ca să-ţi spun cine eşti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *