M-am născut la 5 decembrie 1951 în comuna Marghita, judetul Bihor, din părinți supraviețuitori ai holocaustului. De la o vârstă tânără mi-a placut istoria și geografia, dar am decis totuși să fac medicina, pe care am teminat-o la Timișoara în 1976.
Tot la Timișoara m-am căsătorit cu Elisabeta Feldman (actualmente Elisheva Ezri) și am emigrat împreună în Israel în 1978. Aici ne-am întemeiat și fortificat viața familială, având doi băieți, unul inginer de aeronautică și celălalt economist, precum și trei nepoți.
După ulpan de ebraică m-am specializat în anestezie la spitalul universitar Kaplan din Rehovot.
Apoi am făcut armata ca medic militar.
Ca specialist în anestezie am lucrat doi ani în Statele Unite ale Americii, după care am obținut postul de șef de secție de anestezie și reanimare, pe care îl dețin și astăzi.
Pe parcursul anilor am obținut diferite distincții și posturi importante pe plan profesional și acadedemic, care au culminat cu numirea ca Associate Professor la Facultatea de Medicină din Tel Aviv.
Cariera mea academică a constat în educarea tinerelor generații de medici și publicarea a peste 200 de lucrări științifice. “Publish or perish” este un slogan dedicat carieriștilor, dar care are ca efect secundar dorința de a scrie tot timpul. Și dacă scriu ceva ce nu este legat de medicină, atunci scriu în limba pe care o știu de la școală și scriu lucruri dedicate cititorilor care se trag din sfera culturală și etnică apropiată de mine.
Așa am ajuns să scriu la Baabel, deocamdată ca începător.
Tiberiu Ezri
8 Comments
Draga Tibi, dupa atatia ani am bucuria sa-ti transmit La multi ani, multa sanatate intregii familii, realizarea dorintelor si unan nou mai bun! Intotdeauna te-am admirat, pentru calitatile tale di farmrecul tau ca om. Am retinut mottoul de pe amintirea absolvirii liveului: Lessing “Nimic nu e mare daca nu e adevarat”. Te imbratisez cu drag NIcu Stanciu
Evreii din Transilvania erau de obicei mai atasați la limbajul şi la cultura maghiară, iar numele Tibor era (și încă este) foarte popular între unguri. Nu cred că este un tribut adus primului purtător cunoscut al acestui nume: împăratului Tiberius. Ca și Pompei, Titus sau Hadrian, și el a avut o relație ostilă cu evreii. Cumva această circumstanță nu era conștientă la părinții secolului XX care alegeau numele fiilor lor.
Multumesc Peter!
Am gasit explicatii foarte interesante pentru numele Tibor (nume unguresc) si Tiberiu (nume romanesc):
Practic, amandoua au origine asemanatoare si chiar comuna:
Tibor vine de la originalul maghiar Tiborc care se trage de la Tiburtius, o localitate apropiata de Roma si de raul Tiber – Tibru.
Tiberiu vine de la Tiberius, adica cel care traieste langa Tiber-Tibru.
Asa cum scria Peter, Tibor (Tibi, Tibike) este un nume raspandit la unguri iar Tiberiu (Tibi, Tibike) la evreii din Transilvania. In familia noastra a existat Tibi cel Mare (Nagy Tibi), raposatul tata a sotiei mele, un om minunat, Kis Tibi m-au chemat pe mine si mai este Tibike (diminutiv folosit la copii)care in curand va avea 95 de ani.
In ciuda tineretii dumneavoastra va puteti lauda cu un admirabil palmares familial si profesional.FELICITARI DOMNULE DOCTOR.
Observ un numar crescand de Tibi in revista !! Putem constitui un partid(fireste, am glumit;mi-e sila de asa ceva).
După cum observ- luând în considerare calitatea materialelor semnate de Tibi – s-ar putea crede că e o distincţie… baabeliană.
Multumesc Andrea
Mai am un drum lung de parcurs…
Anul acesta ma voi pensiona si am sa incerc sa-mi inbunatatesc stilul si sa-mi inbogatesc vocabularul.
Stimate D-le Tiberiu,
Multumesc pentru complimente. Nu sunt chiar tanar – anul acesta ma pensionez.
M-ar interesa sa stiu daca aveti cumva informatii, de ce numele Tiberiu este atat de frecvent printre evreii romani, mai ales cei din Transilvania si de ce este relativ rar printre romanii crestini.
Multumesc,
Tibi