Alerta de cod vestimentar: zile fierbinți la birou

It’s that time of the year again. Nu, nu Crăciunul – ci perioada în care ne sufocăm şi înroșim din cauza caniculei, facem nevralgii din cauza aerului condiționat, ne văicărim din cauza aglomerației din trafic şi de pe plajă şi, peste toate astea, habar nu mai avem cum să ne îmbrăcam la birou ca să nu ne fie nici prea cald, nici prea frig. În momentul când scriu acest articol, sezonul de reduceri din magazine şi din online e în plină desfășurare, umerașele sunt pline de rochii subțiri şi bluze vaporoase, iar rafturile etalează genți împletite din rafie, pălării de paie, flip-flops şi papuci cu ciucuri. Care sunt toate drăgălașe, adorabile şi simpatice, dar deseori inutile pentru codurile vestimentare necesare unui program de la 9 la 5 (sau 6 sau 7, dupa caz!). Pentru că bretelele spaghetti şi ședințele de strategie nu fac casă bună.

Cu toate astea, cu minim de timp dedicat probelor de la cabină şi vizitelor prin câteva magazine, vă asigur că puteți găsi soluții stilistice numa’ bune de birou şi pentru a trece lejer, cu stil şi neșifonate de vară. Sugestiile, recomandările şi rezolvările mele le aveti mai jos.

Dilema stilistică a ţinutelor de vara #1: Fierb de căldură în pantaloni negri, dar nu-mi place să port fuste. În plus, încă nu sunt bronzată şi am picioarele prea albe…

Dacă rochiile şi fustele nu sunt piesele pe care le îmbraci din reflex vara, atunci îndreaptă-ţi atenția către culottes. Nu-ţi spun să îmbraci o pereche cu imprimeu floral sau tropical, dintr-un material foarte moale (care se mulează te miri unde), ci te îndemn să iei în considerare un model cu linie lungă, al cărui aspect să fie foarte similar unui pantalon de costum… doar că ceva mai larg, eventual evazat şi neapărat ceva mai scurt. Lungimea ideală este de la câţiva centimetri deasupra gleznei până la (aproximativ) o palmă sub genunchi, adică 7-10 cm. Poți căuta o pereche de culottes cu talie medie şi cu pense; este un model semi-elegant, care arată la fel de bine cu o cămașa şi tocuri, dar şi cu un tricou şi teniși sau espadrile. Ca să le păstrezi alura profesională, cauta modele în culori uni de vară – albastru, verde smarald, gri deschis, bej, verde măsliniu -, dar probeaza şi nuanțe atipice. Găsesti astfel de modele în multe magazine, însă mie mi-au plăcut foarte mult pantalonii samurai ruginii, cu pliuri mari, de la Happy Friday, cele doua modelele (bej şi galben mustar) de la Massimo Dutti şi cei verde măsliniu de la Zara. Altă variantă, cool şi modernă, sunt pantalonii cu croiala paper-bag (talie medie şi partea superioara a beteliei ornamentată de pliuri verticale, plus un cordon sau curea în talie), acestia bleu de la Mango arata foarte bine.

Dilema stilistică a ţinutelor de vara #2: Am nevoie de o rochie lejeră de birou, dar care sa nu îmi descopere sutienul

Din fericire, obsesia verii trecute de a decupa rochiile în stânga şi în dreapta, so to speak, nu a avut parte de continuare în sezonul 2018. Cel puțin, nu în cazul rochiilor de birou (multe din cele casual au totusi spatele decupat, lateralul răscroit foarte adânc sau bretelele foarte subțiri – ceea ce face purtarea unui sutien obișnuit dificilă). Pe piață există totuși câteva branduri romanesti care oferă rochii de vara, absolut minunate pentru birou : Chemistry, Mark.Off, Muna.Radu, Larisa Dragna şi Framboise sunt patru dintre ele. Pe lângă materialele deosebite şi culorile frumoase, atu-ul lor stă în seria foarte mică; sunt slabe șanse ca tu şi vreo colega de pe etaj să apăreți îmbrăcate în aceeasi ţinută. Dacă nu te deranjează asta, trage o fuga pana la H&M, Marks&Spencer, Zara, Mango sau COS pentru rochii-cămaşă, rochii-sarafan sau rochii simple din bumbac, chambray sau vascoza.

Dilema stilistica a ţinutelor de vara #3: Merg zilnic cu metroul şi transpir din cap până-n picioare; ce să îmbrac totuși, pentru ca ţinuta mea să nu fie un dezastru?

Dintr-un motiv pe care nu îl înțeleg, de câte ori discuțiile se învârt în jurul subiectului „topuri subțiri de vară”, foarte multe femei se blochează în „cămăși şi bluze din mătase”. Daca ești genul de femeie care nu transpira nicio picătură, indiferent de cât de cald e afară, atunci by all means, îmbracă un top de mătase când termometrele arată caniculă. Altfel, dacă ești la fel ca noi restul şi începi să transpiri când temperaturile depășesc 28 grade, orientează-te spre alte țesături: ușoare, care sa lase pielea să respire şi transpirația sa se evapore, care să nu se lipească de tine. Am scris aici un scurt ghid al țesăturilor textile pentru vara, iar recomandarea mea e sa te îndrepți spre poplin din bumbac, viscoză sau in. În cazul în care codul vestimentar organizațional iți cere să porți cămașă, probează cămășile din bumbac de la Pineberry, COS, Marks&Spencer şi chiar H&M. Ba chiar, daca iți place un look androgin combinat cu volumetrii oversized, înlocuiește camasa ta obișnuită cu o rochie-cămașă pe care o poți purta cu pantaloni țigareta slim.

Dilema stilistică a ţinutelor de vara #4: Coșurile impletite fac furori pe Instagram, dar în viața reala am nevoie de o geantă în care să încapă un laptop…

Ai dreptate, coșurile impletite – din rafie, iută sau papură – sunt omniprezente, dar se mulează doar pe ţinute lejere de weekend şi de plaja. Situația însă nu e disperata, exista opțiuni salvatoare şi fantastice dpdv al designului şi funcționalității. Asadar, daca ai nevoie de geantă noua şi cool pentru birou (şi implicit laptop) iți recomand genţile de la 1st Atribut (le gasesti luna aceasta la Alist Designers’ Boutique, în Bucuresti Mall) şi Atelier RSVD, rucsacii simpatici de la Laura Olaru şi Atelier 437, dar aruncă un ochi şi la Simina Filat, Iutta, Millissimo, Begg.ro.

Dilema stilistică a ținutelor de vară #5: Sunt forțată să mă îmbrac business la birou, dar eu tot vreau sa mă îmbrac de vară!

Dacă tot nu ai cum să eviți sacourile sau taioarele, iți propun sa iți lărgești „orizontul stilistic”. Sezonul asta ai noroc, pentru că găsești peste tot costume cu pantaloni (în diferite croieli, lungimi, culori şi materiale), dar şi pentru că „ţinuta business” nu se mai rezumă la linii clasice şi croieli sobre. Spre exemplu, la Mango poți cumpăra costume din viscoză în nuanțe de bej sau bleu, de la Massimo Dutti poti lua o fustă din in bej şi un sacou alb din in, de la Zara şi Framboise poți cumpără rochii midi din poplin de bumbac, colorate şi perfecte de birou. Separat, iți poti lua o cămaşă ultra-largă din poplin de la COS, o pereche de pantaloni țigareta gri (sau în carouri discrete) de la Marks&Spencer, încă o pereche de culottes (vezi dilema #1) de la H&M…

Irina Markovits

(articol preluat de pe blocul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *