Nu știu dacă ați observat, însă în ultimele sezoane puloverele tricotate se bucură de elan creativ, iar tendințele le tot metamorfozează: le aplica volane discrete la gulere şi pe mâneci, mânecile devin mai lungi sau bufante în stilul sfârşitului de secol XIX, sunt brodate cu detalii militărești, ni se propun în color blocking, în animal print şi volume oversized…
Ca tot ce e atins de trenduri, tricotajele sunt atrăgătoare şi depășesc limita lor funcțională (a ne ţine de cald în sezonul rece), devin piese estetice, capabile a modifica stylingul ţinutelor în care sunt integrate. Însă, ca tot ce e atins de trenduri, ele au o foarte scurtă „viaţă la raft”. Peste un an vor părea depăşite, caraghioase, nepotrivite. Nu înseamnă ca nu vă puteți amuza, probând şi cumpărând un model simpatic, colorat, XXL – din contra, va insufla o notă de modernitate ținutelor casual sau clasice. Totuși, înainte de a vă umple sertarele şi rafturile cu cele mai noi modele, verificați să aveți în garderoba (măcar) câte unul din cele 4 modele esențiale de pulovere.
Un pulover cu guler rulat
Helancile – căci acesta e termenul corect pentru acest tip de pulover, mai ales când e tricotat din fire subțiri sau de grosime medie – au un aer parizian, chiar retro (când urmăresc îndeaproape conturul corpului). Nu știu să fi existat o perioadă în modă când helancile nu au fost considerate elegante, iar acum pendulează între ultra-moderne (când sunt foarte subtiri, bune de purtat pe sub cămăşi masculine largi sau rochii) şi modern-minimaliste (când sunt ceva mai groase, cu gulerul foarte înalt şi linie lejeră).
O helancă neagră va fi etern şic, una purtătoare de dungi orizontale bretone va fi perfectă pentru weekenduri, iar una colorată va deveni piesă de baza în multe ţinute datorită versatilității ei. Indiferent de modelul ales, purtaţi-le în betelia unei fuste cu talie înaltă sau a unor pantaloni largi, pentru a echilibra proporţiile şi volumul ţinutei. Dacă aveţi chef să daţi ţinutei o notă retro franțuzească, purtați şi o beretă.
(nota de subsol: stiu că multe persoane folosesc termenul „maleta” pentru aceasta piesă vestimentară. Nu mă încumet să spun ca e 100% incorectă, deşi Dex-ul definește maleta drept servietă şi nu amintește nimic de vreun articol vestimentar. Fără să ma documentez, am impresia ca „maleta” a intrat în vocabularul nostru via unui franțuzism, „maille” este cuvântul care include orice tip de tricotaj subțire, de tip tricot. So there you go: helanca, nu maleta).
Un pulover cu torsade
Știți zilele alea cu lapoviță, cer gri şi vânt rece? Pentru ele sunt făcute puloverele tricotate cu torsade, acele reliefări asemănătoare unor frânghii răsucite, care le ornamentează pieptul sau mânecile. Dacă sunt şi într-o culoare care bine dispune – galben, roșu, bleu, roz, verde smarald, portocaliu! -, cu atât mai bine. Pentru început, puteti asorta puloverul cu torsade la o pereche de jeanşi sau pantaloni în carouri, ulterior cu o fustă plisată sau o pereche de pantaloni din catifea reiată. La final, adăugați o cana cu ciocolata fierbinte…
Un pulover multicolor, hai sa ii spunem „statement”
Imaginați-vă un pulover în care se regăsesc toate culorile curcubeului. Poate nu chiar toate, dar suficiente cat să îl transforme într-o piesă spectaculoasă a garderobei de sezon rece.
Color blocking-ul este o variantă care nu se demodează la fel de rapid ca alte trenduri, mai ales când aşezarea culorilor este relativ cuminte (dungi orizontale late, V-uri adânci tip chevron). Idem pentru un pulover cu animal print, în culorile lui clasice (maron, bej, negru) şi pentru cele cu model scandinav. Arată fantastic cu jenași sau, dacă îndrăzniți o ținută mai modernă, cu o fustă midi în una din culorile puloverului.
Un pulover din cașmir
E unul din simbolurile rafinamentului, se pare că a fost lâna fetiş a lui Balzac, a Dianei Vreeland şi, în zilele noastre, ale unei mici armate de actrițe şi celebrități (Nicole Kidman, Victoria Beckham, Julia Roberta, Meg Ryan, Madonna etc). Cașmirul de calitate este moale, dar nu foarte pufos, elastic, rezistent, cu un aspect ușor strălucitor şi o suprafață perfect netedă. Îl recunoașteți şi pentru că nu va face scame, indiferent de numărul de purtări. Fără să intru în detalii tehnice, e suficient să știți că un pulover bun de cașmir va avea un preț pe măsura, va avea o linie clasic-modernă (ceea ce îl face ultra-versatil) şi, de cele mai multe ori, va fi produs într-o paleta neutra de culori (alb, crem, gri, bejuri, negru). Asta nu înseamnă că, daca ai deja în garderobă pulovere în nuanțe sobre, nu poți adaugă unul într-o culoare vitaminizata: roșu, roz, albastru, violet, galben. în orice caz, simplitatea liniei lui îl face potrivit pentru juxtapuneri cu alte piese la fel de simple: o fustă creion sau evazată din piele, o pereche de jeanşi evazați, niște pantaloni din stofa fină sau din triplu voal…
Irina Markovits
(articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)