Acest Centenar ciudat

Dacă socotim că Anul Centenar se referă la aniversarea Unirii de la 1918, mai exact a Marii Adunări de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918,  când Transilvania a proclamat unirea cu Ţara, atunci am putea spune că odată cu festivităţile de Ziua Naţională a României anul jubiliar s-a încheiat. După părerea mea, acordul final – petrecut într-o zi geroasă, dar însorită – a fost destul de reuşit. Lume multă, parade militare, inaugurare de monument, discursuri solemne (decente),  multe steaguri şi cocarde, muzică şi dans popular, entuziasm, focuri de artificii şi foarte puţine incidente neplăcute… Din păcate, printre ele s-a numărat şi scurtul film de propagandă proiectat la şedinţa solemnă a Guvernului României ţinută la Alba Iulia. În acest film – alături de alte neadevăruri netoxice – a fost  amintită cu mândrie naţională şi descoperirea insulinei, legată de numele savantului Nicolae Paulescu care – de fapt – nu descoperise insulina, în schimb a avut o contribuţie „ştiinţifică” majoră la „teoria inferiorităţii rasei evreieşti”…

Festivităţile şi serbările de 1 Decembrie 2018 vor rămâne, cu siguranţă, în amintirea copiilor îmbujoraţi care agitau steguleţe. Şi nu numai în memoria lor. După cum şi inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului – cu toată controversa stârnită în jurul ei – va rămâne legată tot de Centenar.

Poate că iniţial se credea că avea să se facă mai mult, că se putea marca şi mai bine trecerea unui secol de la actul de reîntregire, dar – în acest sens – eu nu simt vreo frustrare. Au existat o mulţime de proiecte la nivel local (oraşe, şcoli, instituţii) desfăşurate sub genericul Centenarului: simpozioane, expoziţii, editări de volume,  filme documentare, caravane TV, excursii, concerte, etc. Ba chiar şi numeroase reclame cu texte inspirate (câteodată chiar…neinspirate) din povestea Unirii. Astfel, mulţi, foarte mulţi oameni, din ţară şi din afara ei, au luat cunoştinţă de acest jubileu, au putut participa, s-au putut exprima, s-au putut raporta la el.

A fost, totuşi, un Centenar ciudat în care am luat startul cu mult entuziasm, am lâncezit o grămadă de timp făcând doar vorbire despre „Marea Unire”, am reuşit, totuşi, să-l încheiem onorabil, dar dezamăgiţi. Speram într-o unitate şi solidaritate mai mare a „românilor” dar iată că tocmai Centenarul ne găseşte dezbinaţi, nemulţumiţi de o clasă politică sub aşteptări, incapabilă să gestioneze obiective demne de Centenar, dar dibace în a-şi urmări cu obstinaţie propriile obiective, divergente faţă de interesele majore de edificare şi modernizare a ţării.

Într-un articol din ianuarie https://baabel.ro/2018/01/ce-mi-doresc-de-centenar/ îmi exprimam câteva aşteptări legate de Centenar. Nici aşteptările mele nu s-au împlinit. Mă gândesc la faptul că noi, minorităţile convieţuitoare, n-am prea fost incluse în scenariul oficial al festivităţilor şi că, din păcate,  s-au auzit voci şovine şi xenofobe şi au avut loc incidente şi provocări. E drept, sporadice, din fericire.

Pe de altă parte, minorităţile, naţionalităţile conlocuitoare au avut prilejul să marcheze Centenarul, să reflecteze asupra evenimentului istoric şi veacului care a trecut de atunci, să scoată în evidenţă contribuţia proprie la propăşirea ţării din care fac parte, dar să prezinte şi aspecte dureroase, încă neoblojite, care le-au umbrit existenţa în secolul care s-a scurs de la 1 Decembrie 1918. Eu cred că aceste evenimente au fost necesare, iar dacă majoritarii ar fi arătat mai mult interes şi empatie faţă de ele, ar fi încercat să înţeleagă mai bine istoria şi specificul minorităţilor convieţuitoare, precum şi valoarea adăugată pe care unitatea prin diversitate a adus-o Unirii, atunci al doilea centenar ar avea şanse să fie mai bun şi mai rodnic, chiar dacă începutul lui se prefigurează destul de… complicat.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Joseph commented on December 9, 2018 Reply

    Nu este vorba de altceva decât de urà contra noastrà, a evreilor, adicà de antisemitism. Si totusi nu trebuie uitatà atitudinea multor persoane cum a fost Preotul Gala Galaction, mare prieten al obstii evreiesti din România. Este doar un exemplu pozitiv. Dar nu trebuie uitat un numàr foarte mare, din pàcate, de evrei antisemiti care au fàcut mai mult ràu coreligionarilor lor. Vezi istoria între 1945 si 1990 fàrà minciunile de rigoare!

    • Andrea Ghiţă commented on December 9, 2018 Reply

      Stimate domnule Joseph. Poate că vreţi să spuneţi evrei antisionişti, dar nu cred că-i putem cataloga antisemiţi.

  • Edith Simsensohn commented on December 7, 2018 Reply

    Apreciez foarte mult schimbarea de exprimare din antepenultimul rand. Da, nu suntem doar nationalitati conlocuitoare, suntem asa cum ai scris , minoritate convietuitoare nu impartim doar spatiul. Mi-a spus mie candva un sef ca noi evreii suntem etnie tolerata suntem nationalitate tolerata nu convietuitoare cu ceilalti. Ba da,suntem convietuitori cu ceilalti. Impartim si bune si rele. Ne iubim radacinile si traditiile si cultura specifica si religia. Ne apartin si le apartinem dar iubim si simtim romaneste. traim romaneste, vorbim romaneste, suntem acasa aici chiar si cei ce sunt plecati. E absolut corect si cinstit sa ne numim etnii sau minoritaati convietuitoare. Iti multumesc Andrea pentru precizare.

  • Tiberiu Georgescu commented on December 7, 2018 Reply

    Ma numar printre cei indignati de construirea catedralei;un edificiu inutil, de prost gust, asezat intr-un spatiu nefericit ales; n-o spun eu, e parerea specialistior.In randul preotilor din tara nemultumirea este unanima pt. ca au fost siliti sa cotizeze,silirea mergand uneori pana la santaj.Adevaratii preoti ortodocsi spun un singur lucru: “pt. mantuire e suficient un spaitu sacru, oricat de mic;nu grandoarea, nu fastul sunt necesare.Iar felul in care a decurs toata procesiunea citez tot un preot;” a fost un dezmatz mistic domnule si nimic altceva”.

    Tiberiu Georgescu

  • popzsoka commented on December 6, 2018 Reply

    Imi place ca esti optimista, Julika, in ce priveste al doilea centenar! Daca va ma fi…………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *