Vă recomand să vizionați documentarul american „Keep Quiet” (Netflix), despre foarte controversatul cetățean maghiar Szegedi Csanád. Cu toate că auzisem despre el, filmul m-a șocat și vă voi povesti și de ce. Dar pentru că nu toți cititorii știu la cine mă refer, să vi-l prezint mai întâi pe scurt.
Csanád Szegedi are azi 36 de ani. Între 2003 și 2012 a fost membru în partidul de extremă dreaptă, cu orientare ultranaționalistă și chiar fascistă Jobbik (traducerea în limba română este ambivalentă: mai bun/mai de dreapta). A ajuns chiar vicepreședintele partidului şi membru al Parlamentului European de la Strassbourg. S-a remarcat chiar și printre camarazii lui prin antisemitismul lui crunt.
Până aici nimic deosebit pentru membrul unui partid profascist din Europa; doar că în 2012 i se aduce la cunoștință și mai târziu se convinge personal că a avut „nenorocul” să aibă bunici și mamă evreică. Mai mult decât atât, bunica a fost supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz și avea numărul tatuat pe braț. Revelația a avut-o la vârsta de 30 de ani! A demisionat din partid, a trecut la iudaism, a fost la Auschwitz, e religios, și-a cerut iertare de la comunitatea evreiască din Ungaria. A participat la numeroase conferințe și întâlniri în care și-a împărtășit amintirile despre perioada neagră în care a activat la Jobbik, a vorbit împotriva antisemitismului și continuă să o facă. Până aici povestea lui.
Controversele despre personalitatea lui continuă: cine este adevăratul Szegedi, antisemitul și extremistul de dreapta, sau omul care a avut curajul să-și recunoască greșelile și să se consacre luptei împotriva rasismului?
Una dintre cele mai zguduitoare întâlniri le-a avut la Berlin, cu ocazia unei conferințe. O tânără din public, evreică originară din Budapesta, i-a spus că ea a plecat din Ungaria din cauza valului de antisemitism, unul din propovăduitorii lui cei mai înverșunați fiind însuși vorbitorul (Szegedi).
Și acum vin întrebările: Cum a fost posibil ca acest om să afle abia la vârsta de 30 de ani că este evreu? De ce nu i-a povestit nimeni că bunica lui a fost la Auschwitz? Nici când băiatului a intrat într-un partid profascist și a progresat în ierarhia lui, devenind al doilea ca funcție în partid, nici atunci nu a intervenit nimeni din familie. A întrebat-o pe bunica lui de ce i-a ascuns faptul că e evreică și a fost la Auschwitz, iar ea i-a răspuns că după părerea ei în zilele noastre așa era mai bine pentru toată lumea. Bine, a continuat Szegedi, dar cum se explică faptul că nu am văzut niciodată numărul de identificare de pe brațul tău? Bunica i-a răspuns că a purtat dinadins cămăși și tricouri cu mânecă lungă, pentru ca să nu-și șocheze nepoții. Iar când Szegedi a întrebat-o pe mama lui de ce nu a intrevenit când a văzut că băiatul ei a devenit antisemitul numărul unu din țară, ea i-a răspuns că nu voia să-i strice cariera parlamentară!!!!!
Personal nu am cunoscut cazuri asemănătoare, dar știu că au fost suprviețuitori ai Holocaustului care au ascuns faptul că au fost în lagăre de concentrare și-au folosit „metoda cămășilor cu mânecă lungă“ pentru a-și acoperi tatuajele de pe brațe.
Nu am niciun drept să-i judec, dar am dreptul să-i întreb: dacă lui Csanád Szegedi i s-ar fi povestit de la început despre proveniența lui și despre infernul prin care bunica lui a trecut la Auschwitz, ar fi devenit el oare conducătorul unui partid profascist????
Azi mai trăiesc doar puțini supraviețuitori ai holocaustului, dar există generația a doua și a treia, copiii și nepoții lor. Ei au datoria să vorbescă și să povestescă lumii despre tragedia părinților și bunicilor lor !!!!!
Andrei Schwartz
7 decembrie 2018.
6 Comments
Nici tatăl meu nu purta cămăşi cu mâneci scurte. Nicoodată. Îmi spunea că în copilărie părinţii i-au cerut medicului care făcea vaccinul antivariolic să-l vaccineze pe picior pentru a nu-i face vreun semn pe braţ, iar la Auschwitz l-au tatuat pe braţ. În 1970a fost la o specializare la universitatea din Aachen. A fost cazat la un cămin cu spălător comun. Un tip l-a întrebat ce e cu cifrele acelea de pe braţul lui. Tata i-a spus că este tatuajul de la Auschwitz. Persoana respectivă nu avusese habar de Auschwitz….
L-am cunoscut personal pe acest Csanád Szegedi…l-am intrebat de ce nu activeaza si in sanul fostilor lui prieteni de partid ci numai in sanul evreilor care l-au adoptat…nu a raspuns….nu cred in convertirea lui care a avut loc in lipsa unei alternative….dar vorba lui Churchill…mai bine ca este in cortul nostru si se……..
Mă miram odată de entuziasmul unui supraviețuitor al Holocaustului pentru dezacordul public manifestat de copiii unor naziști de rang înalt față de cele făcute de părinții lor . Și ei vorbeau în cortul nostru ( sau în orice caz mai mult pentru noi ) dar îi consider mai sinceri .
Holocaustul a provocat in randurile supravietuitorilor o permanenta trauma, a carei simptome sunt variate de la caz la caz.
Nimic nu ma mira cand aud de o comportare bizara a unuia din cei care au scapat din ghiarele mortii, mai ales cei din Auschwitz.
GBM
Denumirea completă a partidului Jobbik este Jobboldali Ifjúsági Közösség—Jobbik Magyarországért Mozgalom, în traducere Alianța Tinerilor de Dreapta—Mișcarea pentru o Ungarie mai bună. Cunosc toată povestea lui Szegedi, nu prea cred într-o ”convertire”sinceră, chiar pasul făcut de el i-a garantat destulă publicitate pentru o altă carieră. Sunt de acord cu faptul că supraviețuitorii, oricât de greu le vine, să-și spună povestea. sunt din ce în ce mai puțini martori și generațiile tinere trebuie să știe adevărul.
Pentru mama lui Szegedi lucrul cel mai important era cariera parlamentară a fiului . Deci nu trebuie să ne mirăm de conduita fiului . K.I.