Cinci moduri de a purta mai multă culoare

Viitorul e luminos. Şi colorat. Când spun „viitor”, mă refer la primăvara care tocmai a debutat şi la vara pe care o așteptăm „ca şi când”. Iar când spun „colorat”, mă refer la o multitudine de tonuri pline de energie bună – de la roșu-muşcată şi albastru-garofiţă, trecând prin liliachiu, roz bujor şi alte nuanțe picante -, care abia așteaptă să ne îmbrace, să îşi facă loc în garderobele noastre, sa ne binedispună diminețile!

Pentru ca în weekendul acesta ţin un workshop dedicat în mod special culorilor – care sunt cele care ni se potrivesc, cum le asortşm şi combinăm, câte purtam intr-o tinuta, cum le diferentiem pe cele calde de cele reci, cum ieșim din obișnuința purtării negrului, dar şi despre regulile de combinare ale imprimeurilor! -,m-am gândit să fac o scurtă trecere în revistă a celor 5 culori-vedetă de care ne vom tot ciocni în lunile următoare prin magazine, feed-uri de social media şi pagini de revista.

Toate au nume de flori şi începem cu…

Roșu muşcată

Cel mai potrivit antidot la oboseala stilistică acumulată de-a lungul iernii este roşul. În orice declinare a lui, dar în special în această variantă caldă, strălucitoare, plină de viaţă.

IRINA1

Dacă nu vă încumetați să purtați o rochie de culoarea muşcatelor, începeți prin a îmbrăca o pereche de pantaloni sau o fustă roșie. Este foarte la îndemână să îi asortați cu o bluză albă sau un tricou cu dungi marinărești, dar vă încurajez să schimbați registrul: asortați roşul-muşcată cu o piesă de culoarea tabacului, să spunem un blazer lejer. Adăugați apoi un tricou cu un slogan de inspirație retro. Aveți, astfel, o ținută suficient de elegantă pentru o întâlnire la birou, dar şi indeajuns de relaxată, ca pentru un brunch cu prietenele. Din punctul meu de vedere, o piesă roşie în garderoba de primăvară e echivalentul rujului roșu când îmbrăcați o tinută neutră: un semn de exclamare, un accent de culoare care dă viață unei prezenţe altfel discrete.

Roz bujor

Ați zice că o asemenea nuanță, atât de fină şi delicată, nu e făcută pentru femei în toată firea, nu-i aşa? Greşit. Multe dintre colecţiile de primăvară ale designerilor internaționali, de la Kenzo la Ferragamo, au inclus acest tip de roz, ceea ce demonstrează ca a trecut din registrul rezervat „milenialilor” în cel al sofisticării contemporane.   


Ca să îl purtați cu aplomb şi fără a cădea în sirop, recomandarea mea e să evitați fustele diafane şi rochiile vaporoase. În schimb, orientați-vă către piese cu note masculinizate, în croieli structurate (tailored), care mai temperează ludicul acestui pastel. Asortați, de pildă, un sacou roz şi o pereche de pantaloni drepți roz cu un trench nisipiu şi o pereche de pantofi oxford gri deschis. Completați ținuta cu o geantă geometrică, eventual din piele ştanţată ca de reptilă.

Galben crăiță

Nu e vorba de galbenul-muștar al toamnei, ați observat? Nuanța acestei primăveri e mai luminoasă, mai solară, cu o umbră de oranj deschis: e ca şi cum galbenului clasic i-am aplicat un filtru de Instagram, care aduce cu lumină de miere a unei după-amieze de vară târzie… E o nuanță splendidă, însă dezavantajată de prejudecăţi: multe femei au impresia că nu se potriveşte pigmentației lor, la fel ca galbenul-muștar.

Nu am de gând să intru în explicații aici (pentru asta am creat workshopul, vedeți că mai sunt 3 locuri libere, grăbiți-vă să le ocupaţi!) – ce vă spun pentru moment e că, dacă vă place o culoare dar vă e teamă ca nu vi se potrivește, nu sunteți obligate să o îmbrăcați. Dar o puteți încălța. Sau purta la brâu. Sau la urechi… Adică sub forma de accesorii sau încălțăminte. Eu, de pildă, vizualizez deja o pereche de sandale sau pantofi galbeni, purtați cu o fustă verde, cu o rochie roșie, cu niște pantaloni bleu, cu o salopetă cărămizie sau de culoarea cognacului

Albastru garofiță

Spre deosebire de albastrul cobalt al sezoanelor trecute – atât de intrusiv şi strident, încât ardea retina şi strepezea dinții -, cel care se va purta în primăvara aceasta e mai blând, mai temperat.

Albastrul-garofiță este perfect pentru ținutele de birou (înlocuiește cu ușurință bleumarinul clasic), dar şi pentru outfituri de weekend (se apropie mult de culoarea denimului clasic). Secretul este ca, în funcție de tipul de garderobă, să mizați pe alt gen de croieli, siluete şi texturi: relaxate, moi, ultra-moderne pentru weekend; structurate, cu ținută, clasic-modernizate pentru orele de birou.

Nu are sens să vă luptați cu realitatea: ultravioletul lui 2018 e diluat, dar ultra-prezent. Cu alte cuvinte, magazinele vor fi înțesate cu declinări cromatice ale violetului, de la un liliachiu delicat şi distins, la un violet ametist îndrăzneț. Vă invit, în primul rând, să lăsați deoparte prejudecățile asociate acestei culori.

Mov liliachiu

Nu are sens să vă luptați cu realitatea: ultravioletul lui 2018 e diluat, dar ultra-prezent. Cu alte cuvinte, magazinele vor fi înțesate cu declinări cromatice ale violetului, de la un liliachiu delicat şi distins, la un violet ametist îndrăzneț. Vă invit, în primul rând, să lăsați deoparte prejudecățile asociate acestei culori.

Violetul arată splendid – modern, original, elegant – când este asortat cu albul curat; așadar, la o primă încercare timidă, alăturați piesa violet cu una albă sau ecru. Cândva faceți curaj, combinați violetul cu verde măsliniu, bleu, portocaliu sau roz somon.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei: https://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *