Vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi – comunicat FCER

În numele conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, preşedintele Federației își exprima indignarea sa totală, însoţită de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse.

În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului.

Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale.

Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România.

De îndată ce vom avea informaţii din partea autorităţilor în drept, vom informa opinia publică din România şi de peste hotare.

   Dr. Aurel Vainer
Președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • doron coler commented on April 5, 2019 Reply

    distrugerea mormintelor ne ingrozeste.
    cei care au devastat cimitirul din Husi trebuie pedepsiti. pina atunci – oamenii din Husi , primarul si guvenul – trebuie sa declare ca nu sunt de acord cu vandalismul si imediat sa repare mormintele.
    se poate ca ne asteapta inca alte distrugeri de morminte in alte localitati? astept ca toti primarii oraselor din Romania sa se exprime impotriva distrugerii si sa se pregateasca , sa previna asemenea distrugeri in alte orase

  • Mirjam Bercovici commented on April 4, 2019 Reply

    Ca evreu, cetățean român, supraviețuitor al holocaustului, cu trei ani stagiu în Transnistria,cer să se facă tot posibilul să se găsească cei vinovați care sigur nu sunt niște copii, cum de obicei autoritățile îi incriminează în astfel de cazuri.
    Este o rușine să te lupți cu morții.

  • Tiberiu Georgescu commented on April 4, 2019 Reply

    Avand in vedere recrudescenta antisemitismului cam peste tot in Eeuropa se impune gasirea vinovatilor si a celor-probabil-aflati ni spatele lor..Azi am vazut la tv biscuiti produsi in Romania pe al caror ambalaj aparea Hitler.Intrebat producatorul de ce a facut asemena traznaie a raspuns senin:”e personaj istoric.”.te pune pe ganduri asemenea intamplari.Sunt curios sa vad cum va finaliza politia si justitia asemenea caz .Sper sa nu faca pui asemena ispravi.
    Tiberiu Georgescu

  • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on April 3, 2019 Reply

    Comunitatea Evreilor din Brasov se coalizeaza la infierarea unor astfel de fapte si direct la faptele de la Husi. De asemeni cere ca neintarziat organelele abilitate sa lamureasca autorii care nu pot sa ramana anonimi la o astfel de grava fapta.Consderam imposibil sa nu poata fi lamurita foarte concret o astfel de stare de lucruri care ridica intrebari si impun raspunsuri rapide si concludente.

    Plugaru Valer Brasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *