Rețeta ţinutelor festive: piese de zi, străluciri de seară

Suntem la jumătatea lui decembrie, ceea ce înseamnă că ai bifat deja câteva petreceri de sezon, iar în inbox mai așteaptă câteva invitații la evenimente – daca nu oficiale, cum e cea cu colegii de birou şi clienții, măcar un Secret Santa cu un grup de amice, o seară de cocteiluri cu „fetele” din gașcă, o aniversare în familie, o seară culturală, o cină festivă anuală cu prietenii înaintea vacanţei de iarnă… Eficientizarea (stilistică) devine cuvânt de ordine în perioada asta, iar „rețetele” functionează şi în afara bucătăriei: de ce sa pierzi vremea construind de la zero o ţinută nouă pentru ocazia after-work, când o poți ajusta pe cea purtată în timpul zilei? De ce să te schimbi complet în miezul zilei, când poți înlocui doar una dintre hainele purtate? în timpul rămas iți împrospătezi machiajul, împachetezi cadoul, iți îmbrățișezi copilul şi săruți partenerul, plus mai dai câteva telefoane şi postezi ceva în social media.

Asadar, m-am gândit la câteva soluții ușoare, aplicabile contra-cronometru şi, zic eu, realiste.

Soluţia #1: o fustă strălucitoare

Din fericire, o parte din „uniforma” obișnuită de birou purtată zi de zi (o bluză simpatica şi un sacou business, eventual un pulover clasic în culori neutre) poate fi considerată o baza excelenta pe care poți construi o ținută semi-elegantă, cu note festive. E suficient sa înlocuiești pantalonii de birou sau fusta creion cu o fusta midi din paiete. Da, o poți purta cu cizme cu toc mediu sau înalt, nu e obligatoriu să încalți pantofi de seară sau sandale.

Soluţia #2: rochia neagră

Poate că pentru Coco Chanel şi Audrey Hepburn simpla rochie neagră era suficientă în sine, but we know better. Ca sa mă exprim altfel, astăzi știi să folosești o piesă clasică pentru o ținută în suprapuneri. Pentru zi, poarta rochia neagră peste o helancă subțire, o cămașă sau o bluză fină, pentru ca rochia să nu pară prea elegantă când alergi dintr-o întâlnire în alta. La lăsarea întunericului (să zicem, dupa ora 5 sau 6 seara), descotorosește-te de stratul de dedesubt (bluza, helanca, cămașa) şi poartă peste rochie o haina trei-sferturi din catifea. Brusc, rochia va căpăta o tuşă luxoasă şi ultra-modernă.

Alternativ, aruncă-ţi pe umeri o haină scurtă din blană artificială, strecoară-ţi încheietura într-o brăţară cu strasuri şi aplică pe buze un ruj roşu, care să nu lase urme pe paharul de șampanie.

Soluţia #3: tonuri ale aceleiași culori, din cap până-n picioare

Ţinutele de iarnă pot ușor deveni plictisitoare şi mohorâte – pe cat de gri sunt zilele reci, pe atât de mult negru începem să purtam… Însă cum nimeni nu te forțează să te îmbraci (doar) în culori întunecate, te poti folosi de perioada asta ca să îmbraci ţinute tonale: alb hibernal şi ecru onctuos, griuri sofisticate, bejuri catifelate, vișiniu profund, roz delicat, luminate de strălucirea unui satin, fire de lurex, aplicații cu perle sau mini-cristale… Iți recomand să alegi ca primă piesă a ţinutei un pulover lejer sau o helancă supradimensionată, pe care să o asortezi cu o fustă din satin într-o nuanță apropiată. Diferența de texturi şi materiale – satin şi tricotaj, luciu stins şi suprafață mat-pufoasă – sunt elementele care transformă ținuta, dar o şi mențin într-un registru de zi, în tendințe. Spre seară, dezbracă puloverul şi înlocuiește-l cu un top elegant. Plusează cu o pereche de botine metalice.

Soluţia #4: o rochie midi (sau maxi)

E un gest îndrăzneț, recunosc – pe care nimeni nu l-ar face în orele de birou, în orice altă perioada a anului! Pe de altă parte, în condițiile în care este bine aleasa, o rochie lungă – al cărei tiv se apropie de glezna, dar nu ajunge la pământ – poate fi o tinută extravagantă şi totusi acceptabilă pentru o zi de luni, marți, miercuri… Evident, nu vorbesc de clasica rochie de seară (strălucitoare, cu trenă sau nenumărate straturi de tulle, încărcate de dantelării, volane şi strasuri, cu zone transparente, decoltee abisale frontale sau dorsale, despicături seducătoare şamd), ci de una clasică, relativ conservatoare. De pildă, un model cu un imprimeu deosebit în culori închise (snake print, abstract, geometric, micro-buline), asortat cu un sacou şi cizme până la genunchi, rămâne o ținută profesională. After work, vei renunța la sacou, adaugi o pereche de cercei spectaculoși şi o geanta mică din blană sau perle, iar ținuta de party e gata!

Soluţia #5: străluciri de zi şi de seară

Dacă mai sus propuneam fie o ținută în tonuri luminoase, stil scandinav şi texturi diferite, fie schimbarea fustei conice business cu una din paiete, aici iți propun o formulă similară, dar inversată. Din perspectiva mea, e ideală pentru o zi de vineri. Începi ținuta cu o pereche de pantaloni colorați satinați (model jogger, palazzo sau drepti cropped) şi, pe timpul zilei, în partea de sus porți un pulover obisuit sau un top simplu, accesorizând totul cu tuşe profesionale: o pereche de botine cu toc mediu, o pereche de pantofi oxford, un ceas elegant, o eșarfă multicoloră. Datorită discreției acces rizării, ținuta nu va părea flamboaiantă. Imediat cum ai ieșit „din tură”, înlocuiești puloverul cu un top din paiete, în aceeași culoare cu pantalonii şi îţi modifici machiajul. Cheamă-ţi un Uber, petrecerea te așteaptă!

În cazul în care niciuna din opțiunile de evenimente de mai sus nu (mai) sunt valabile pentru cât a mai rămas din acest an, salvează linkul la acest articol şi pune sfaturile mele în practică în viitorul sezon festiv. Have fun!

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei: https://www.stylediary.ro/wordpress/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Eva Grosz commented on December 20, 2019 Reply

    Sărbători fericite cu straie de sărbători și lumină în suflet !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *