Supă de chimin – supa “Epocii de Aur!

Recunosc din capul locului că ani de zile, în anii copilăriei şi adolescenţei, nu am putut suferi supa de chimin, care făcea parte din meniul familiei şi eram nevoită s-o mănânc o dată pe săptămână, fără nazuri. Nici nu-mi imaginam că peste ani şi ani , mai exact în anii 1980, aveam s-o gătesc la rândul meu, nu numai pentru că era ieftină, ci şi pentru că în condiţiile penuriei generale de alimente – carnea  şi ouăle erau pe cartelă şi trebuia să stai la rânduri interminabile ca să le cumperi, dacă aveai norocul să nu se termine pe când ajungi la tejghea – chiminul se putea cumpăra la băcănie, la „Plafar” sau la piaţă şi dintr-o pungă găteai de mai multe ori. Aş putea spune că devenise „supa Epocii de Aur”, cel puţin în Ardeal, iar fiul meu, Vali, o poreclise „supă de cămin”, fiind gătită frecvent şi la bucătăria grădiniţei cu „orar prelungit”.

Dacă nu mă înşel, chiar şi pe 21 decembrie 1989, am avut la masă tot supă de chimin şi tăieţei cu mac (pentru că şi mac se găsea la „Plafar” şi la piaţă, iar tăieţeii erau destul de uşor de procurat). Întâmplările acelei zile le-am povestit deja în Baabel, în articolul Relatare despre 21 decembrie 1989 ( https://baabel.ro/2018/12/relatare-despre-21-decembrie-1989/ ) iar acum, după 30 de ani de când nu am mai gătit supă de chimin, m-am gândit ca măcar s-o scriu dacă nu o voi şi prepara (deşi nu e exclus). Cred că, pentru a nu uita anii dictaturii şi a cădea în nostalgia comunismului, ne-ar face bine să reconstituim câte ceva din acele vremuri, măcar o reţetă de…penurie, chiar cu riscul de a fi gustoasă.

Ingrediente

2 linguri de ulei

2 linguri de făină

1 ceapă roşie

1 linguriţă de chimin

Boia şi sare după gust

crutoane de pâine (felii tăiate mărunt şi prăjite uşor într-o tavă în cuptor)

Ceapa roşie se căleşte în uleiul fierbinte până devine sticloasă, se adaugă făina, chiminul, boiaua, se amestecă puţin şi se toarnă peste ele apa rece, treptat, amestecând, pentru a se evita formarea cocoloașelor. Se mai adaugă un praf de sare şi se fierbe 10-15 minute. Se strecoară şi se serveşte cu crutoane. Potrivit vestitei cărţi de bucate a bunicii – din care am mai redat în Baabel câteva reţete –   supa  de chimin se poate drege cu un ou bătut care se adaugă în timp ce fierbe supa. Eu nu am încercat însă – trebuie să recunosc – mai puneam în ea şi Vegeta dacă reuşeam să fac rost de ea, la negru, adusă din Ungaria sau Iugoslavia. Se pare că supa de chimin gătită de mine era destul de gustoasă dacă ajunsesem s-o mănânc şi eu!:)) Totuşi, după încheierea abruptă a “Epocii de Aur”, a ieşit total din meniul familiei. Probabil că depăşisem planul la supa de chimin, cel puţin pentru următoarele trei decenii.

În final, aş preciza că TOTUŞI supa de chimin (ca şi ceaiul, de altfel) are calităţi benefice pentru sănătate. Chiminul contribuie la îmbunătăţirea digestiei (activează glandele salivare, stimulează bila şi este carminativ), ameliorează diabetul, întăreşte imunitatea şi e bun chiar şi împotriva insomniilor. Nu am adormit niciodată după ce am mâncat supă de chimin, în schimb am gătit-o şi sub formă dietetică.

Reţeta dietetică, fără făină, boia şi ceapă călită, ci cu morcovi, pătrunjel şi ţelină:

Chiminul de prăjeşte în ulei, până i se intensifică aroma, se stinge cu apă, se adaugă o ceapă întreagă şi fierbe vreo 10 minute, după care se strecoară. În zeama rămasă se adaugă zarzavaturile tăiate cubuleţe şi sarea după gust. Se lasă până se fierb bine zarzavaturile. Se poate servi ca atare sau dată prin blender. În acest caz se serveşte tot cu crutoane.

Poftă bună!

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • evagalambos commented on December 9, 2019 Reply

    Nu este supa săracului. Am iubit supa de chimion de când mă știu, simplă, fără zarzavaturi, doar cu chimionul și făina prăjite să dea acea culoare maronie tipică acestei supe. Ceapa am fiert-o întreagă. Uneori o strecuram, alteori nu, ca să pot ronțăi chimionul prăjit. O făceam, de fapt o fac și astăzi, sau cu crutoane sau cu zdrențe. Este excepțională!

  • Hava Oren commented on December 8, 2019 Reply

    O supă asemănătoare, tradițională în Olanda, este SUPA DE MUȘTAR. Se călește ceapă, se face un rântaș, se toarnă apă rece și se fierbe. Se pune sare, sau mai bine praf de supă. Iar în loc de chimen se adaugă o lingură de muștar și niște smântână sau lapte. La sfârșit se pot adăuga crutoane, feliuțe de cârnat sau crenvurști, ceapă verde tocată. Cred că toți adepții supei de chimen se vor delecta cu această variantă.

  • Vincze Zoltán commented on December 7, 2019 Reply

    Noi aveam obiceiul să prăjim felii întregi de pâine pe platouașul rotund, ce se așează pe aragaz. Ínainte sá punem astfel rumenita felie în supă, o rupeam în bucăți mai mici sau mai mari, după pofta de moment. Și nu lăsam pâinea să se înmoaie, îi dădeam voie doar câteva secunde, cât să se îmbibe de gustul supei, ca să nu se destrame în gură.

  • Schwartz Andrei commented on December 6, 2019 Reply

    Îmi place teribil aceasta supa! Aștept sa ma invite cineva la o supa buna de chimen!

  • Eva Grosz commented on December 5, 2019 Reply

    Noi gătim supa asta de multe ori . Mai ales când ne stricăm stomacul cu mâncăruri grele. Pentru noi este o supă ușoară ,delicioasă și sănătoasă. Eu pun mai mult köménymag -chimin, Dar nu pun ceapă . În schimb pun alături de sare și boia [ cel puțin o lingură] și piper . Fierb până se îngroașe lichidul . Și trec prin storcătoare .Separat prăjesc cuburi de pâine sărate și pipărate .Ele se servesc la masă.

    • Andrea Ghiţă commented on December 5, 2019 Reply

      Mulţumesc pentru completări şi sugestii.

  • Olga Ronai commented on December 5, 2019 Reply

    facultativ, se arunca un ou in supa (‘zdrente’) ca sa fie nutritiva

  • ANNA FARKAS commented on December 5, 2019 Reply

    komenymag leves….
    culoarea era problematica, un fel de bej cenusiu; mama noastra, a lui Peter si a mea, Helen, careia ii placea foarte mult in ciuda faptului ca din povestirile ei asta era supa pe care o mincau la inchisoare “ilegalistii”, o introdusese si la noi.

    • Eva Grosz commented on December 5, 2019 Reply

      Ca să nu fie de culoare bej-cenușie, trebuie adăugat multă boia-piros paprika .La început mai puțin și la sfârșitul fierberii mai mult. O lingură mare cu vârf. Cine are magyar szegedi paprika e și mai bine.Se poate adăuga și ceva praf de supă de pui pentru intensificarea gustului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *