Diferența dintre o ţinută satisfăcătoare şi una extraordinară

Momentele dinaintea îmbrăcării unei ţinute – procesul de decizie, revizuirea criteriilor, alegerile finale, asortările ş alăturările – ne oferă atât de multe opțiuni, încât pot fi paralizante. Psihologul Barry Schwartz chiar a studiat felul în care ne comportam când suntem nevoiți să alegem dintr-un sortiment foarte bogat, indiferent că e vorba de a alege 1-2 feluri de mâncare dintr-un meniu de restaurant, un anume desen de tapet pentru sufragerie, o anumită ţinută pentru ziua în curs sau melodia preferată dintr-un playlist cu 100 cântece. „Paradoxul alegerii”  şi  „paralizia analizei” sunt dependente una de cealaltă.

A avea prea multe opțiuni, la fel cu a avea insuficiente opțiuni, înseamnă potențial egal pentru dezastru.

La fel ca voi, şi eu imi doresc ca în fiecare dimineața sa mă îmbrac depunând efort minim  şi în cel mai scurt timp posibil. În egală măsura, îmi doresc să mă prezint cât mai bine în faţa lumii, să corelez cat mai bine elementele unei ţinute, să arăt cât pot de bine când ies pe uşă. Dar stiu  şi cât de usor e să ai o zi în care nimic din cele de mai sus nu se întâmplă cum ar trebui.

Nu plec niciodată de acasă cu intenția de a purta un outfit prost alcătuit şi, cu toate astea, am zile când dau greș. Cum mi s-a întâmplat, de pildă, în primăvară, când făcând-mi bagajele pentru o scurta vacanţă, mi-am împachetat cele mai nepotrivite haine. Nu știu nici azi unde îmi era mintea… Am pus-o pe seama constrângerilor de timp, dar ulterior mi-am dat seama că nu ținusem cont de… propriile recomandări. Vorba ‘ceea, nici nu mai știu câte articole am scris despre „arta făcutului de bagaje”, dar asta e, mi-am neglijat propriile sfaturi…

Pentru început, am uitat să verific prognoza meteo. Greșeală de călător începător şi, iată, deși se întâmpla la final de primăvară, acolo unde am ajuns burnița permanent şi bătea un vânt rece ca gheaţa. În al doilea rând, am lăsat acasă toate piesele mele cvasi-basic, pe care le pot asorta la absolut orice. De ce nu mi-am luat puloverul negru oversize cu guler înalt? De ce nu am scos din sertar tricoul HeatGen din microfibră, pe care îl port direct pe piele în zilele când știu că îmi poate fi frig? De ce mi-am luat o geacă din denim cu mine, dar nu  şi un cardigan tricotat? Anyway, acum nu mai contează şi lecţia e învăţată.

Cu vârf şi îndesat, de fapt. Pentru că, dincolo de recomandările legate de împachetatul hainelor, am mai înțeles ceva. Există anumite elemente stilistice care „ridica” şi susțin o ţinută. Un outfit poate fi satisfăcător, rezonabil sau din categoria „meh, merge”, la fel cum foarte bine poate fi transformat într-unul extraordinar, deosebit, cu adevărat interesant. Iar elementele sunt mult mai la îndemână decât aţi crede.

De pildă…

Hainele să (vi) se potrivească maiximum posibil

O haină prost tăiată şi finisată, o haina cu proporțiile greșite, o haină cu croiala nepotrivită pentru silueta fiecăreia este nu doar neatrăgătoare, ci şi incomodă. Un prim pas este să vă familiarizați cu brandurile şi ateliere ale căror croieli şi estetică elimină aceste probleme. Un simplu sacou sau un tricou banal pot modifica aspectul întreg al unei ținute, dacă vi se potrivesc asa cum scrie la carte. Atenție  şi la tivuri (lungimi  şi tipuri), mâneci, revere, buzunare aplicate, manșete: fiecare dintre ele poate distruge, suprima sau minimiza frumusețea aspectului final.

Genţile şi incaltamintea sunt vedetele ale oricărei ţinute

Nu e nevoie sa fie cumpărate de la vreun brand recunoscut (ba v-aş sfatui contrariul: cu cât mai recunoscut e logoul unei piese, cu atât piesa devina mai comercială, mai mercantilă, asadar mai puțin adaptată unui stil personal). Ideea e să fie de calitate, să fie un model actual, să fie o dovadă de un gust, să fie comode şi să fie într-o poveste stilistica complementara ţinutei – în ce ordine doriți voi. Odată ce aceste două elemente sunt bifate, ţinuta în sine capătă structură, prezenţă, verticalitate estetica.

Lăsaţi piesele complicate în seama fashionistelor de profesie

Dacă vă tentează ideea de a prelua un adevărat trend – adică imediat ce a apărut „pe piață” un volum neobișnuit de rochie, o forma noua de încălțăminte, o lungime nemaivăzută de rochie, o suprapunere surprinzătoare de piese, o alăturare magica de culori  şi imprimeuri -, asta implică sa reproduceți ţinutele respective cu măiestrie, cu aplomb, fără sa va gândiți „oare ce va spune X?”, fără sa puneți problema „nu se potriveste la birou”. Cu alte cuvinte, paradigma celor care își doresc sa aiba ținute cu adevărat în tendințe este „go big or go home”. Tendințele nu se poarta cu discreție şi nu se armonizează cu vreun gram de stil clasic.

Altfel, a va strădui din răsputeri sa reproduceți un look care nu e „al vostru” e rețeta sigură pentru o greșeala stilistică. Sfatul meu e sa rămâneți calme, sa mizați pe ţinutele în care vă simțiți voi înșivă şi în largul vostru, să lăsaţi briz-briz-urile stilistice altora. Sa nu fiu greșit înțeleasă: simplu  şi clasic nu înseamnă plictisitor sau banal. Din contra, poate însemna distincție  şi eleganţă, poate însemna confort şi culoare, poate însemna o doza de modern echilibrata de o accesorizare divină.

Amuzați-vă cu accesorii pline de personalitate

Stiu ca sună general, dar imaginați-va ca cea mai simpla ținută se metamorfozează când îi adăugați cercei pe care nu îi vedeti purtati de toate colegele, rame de ochelari vintage, o mână de broșe, o eșarfa mare măiestrit înnodata, un guler de blană artificiala aruncat pe un umăr, o beretă colorată înclinată jucăuş, câteva agrafe cu perle prinse la breton, .

Aplicați principiul high-low

Chiar dacă genţile şi încălțămintea pot fi vedetele unei ţinute, nu înseamnă ca restul ţinutei să fie neglijată. Dar nu e cazul nici ca întreaga ținută sa fie doar din piese vedeta! La fel ca la un spectacol sau într-un film, vedetele sunt sprijinite de personaje secundare sau de backing vocals. Din punct de vedere stilistic, asta se traduce prin: nu creați ţinute doar din piese semnate de designeri sau cu croieli arhicunoscute, jucați-vă cu principiul high-low  şi echilibrati piesele-vedeta cu altele în linii distinse, curate, minimaliste, alăturați imprimeurile spectaculoase cu nuanțe neutre, mizați pe texturi  şi transparenţe când alegeți croieli complicate, subliniați notele moderne ale unui ooutfit adăugând şi un element vintage şi tot așa…

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Eva Grosz commented on December 5, 2019 Reply

    În 1975 când am emigrat în Israel aveam voie să aducem de persoană 70 de Kg. în care era u și plapuma ,perna, lenjeria de pat și alte stricturi necesare. Așa că îmbrăcămintea am limitat-o la maximum. Eu aveam două fuste, ceva bluze, scurtă și …pantofi roșii. De ce roșii? Habar nu am. Cert e că m-am dus cu fusta plisată și pantofii roșii la lucru la cabinetul de stomatologie. Deodată observ că toți ochii sunt ațintiți la pantofii roșii. M-am chinuit, dar degeaba, să-i ascund sub scaunul stomatologic. De atunci nu mai cumpăr pantofi roșii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *