5 semne (+1 motiv) că ţi-ar prinde bine o editare de garderobă

Ultimele 4-5 zile m-au bulversat complet. La fel şi pe voi, sunt convinsă.

Știri şi scenarii catastrofice, stări de confuzie şi anxietate comunicate şi amplificate public, dovezi de iresponsabilitate civică, toate intr-un context în care nesiguranța este (paradoxal) o certitudine. La extrema cealaltă, mesaje încurajatoare şi optimiste, gesturi emoționante şi vindecătoare, acțiuni care se traduc în generozitate şi susținere reciprocă, până şi un izvor inepuizabil de glume şi mișto-uri.

Toate acestea sunt, din perspectiva mea, felul în care ni s-au activat mecanismele de apărare. Ne speriem, paralizăm de frică, devenim agresive sau, din contră, ne folosim de umor, credință, ritualuri mici, bucurii mărunte şi multă dragoste pentru a face faţă unei situații excepționale.

Toate acestea: cât efort, ce poveri pentru mintea, sufletul şi corpul nostru. Pentru că le simțim din plin, nu-i așa? Simțim îngrijorarea şi frica, gândurile negre se înghesuie sub frunte, pulsul ne este accelerat de dimineața până seara, ne pierdem somnul. Suntem mereu în gardă, adrenalina şi cortizonul ne energizează fals, ne îmbuibăm cu mâncare (deși poate ne simțim stomacul strâns ca un pumn), uităm să respirăm adânc, ni se activează alergiile şi eczemele. Resimțim ruperea unui ritm normal de viață, ne chinuie solitudinea impusă, plângem din orice, consumăm excesiv orice înseamnă media. Pe scurt am face orice să ne calmăm, să ne liniștim, să ne readucem în starea de stază.

Dacă vi se pare că până aici am bătut câmpii, aveți încă puţină răbdare.

Am făcut o introducere mai lungă pentru că, dintr-un anume unghi, ceea ce trăim nu este decât o amplificare (uriașă!) a ritmului şi stresului pe care îl aveam până acum. Mințile noastre oricum erau încărcate, frustrate, îngrijorate, într-o vrie continuă, consumate de FOMO (fear of missing out, pentru cine nu cunoaște termenul); cotidianul nostru oricum era aglomerat, dezorganizat, suprasolicitat, cu foarte puțin timp pentru noi înșine.

Acum, forțate de împrejurări, vom avea ceva timp la dispoziție – putem (re)învăța să îl umplem cu folos şi cu frumos? Sau vom continua să îl aglomerăm, fără să îl savurăm?

Spun asta pentru că în ultimele zile am văzut nenumărate persoane scriind adevărate bucket lists, pregătindu-se pentru perioada următoare ca pentru ultimele săptămâni de viață. Tot ce nu au făcut în ultimii ani va fi făcut în următoarele săptămâni: yoga, citit întreaga biblioteca, văzut toate filmele premiate cu Oscar şi Palme d’Or, gătit 365 de rețete, vizitat virtual toate muzeele lumii, învățat cel puțin șapte skills-uri noi (ca e Photoshop, cântat la ukulele, pus murături sau tricotat), zugrăvit apartamentul, digitalizat toate albumele cu fotografii din copilărie, completat puzzle-ul de 5,000 de piese primit cadou acum 3 ani şi încă nedesfăcut, ascultat 100 de episoade de podcast, telefonat tuturor celor din agendă etc.

Continuăm să facem, facem, facem; uităm să fim, nu vrem să luăm (sau să ne dăm) o pauză, evităm să stăm pur şi simplu.

Nu știu câte dintre voi își fac timp, o dată la câteva luni, pentru a-şi ordona şi evalua garderoba. Nu știu câte dintre voi își dau spațiu şi stare, o dată la câteva luni, pentru a se reconecta şi reîmprieteni cu propria garderobă. Știu însă că atunci când viețile ne sunt confuze, agitate şi aglomerate, mințile şi sufletele noastre sunt așijderea. Iar o vorbă care mie îmi place mult spune „messy closets, messy lives…”[i]

Vă spun 5 motive pentru care v-ar prinde bine un detox de garderobă, motivul este momentul actual! – o astfel de triere şi reevaluare periodică poate fi răspunsul la multe dintre nemulțumirile şi frustrările stilistice ale oricărei femei. Starea garderobei proprii influențează deciziile legate de ținutele pe care alegem să le purtăm şi care, la rândul lor, influențează cum trăim în ziua respectivă şi cum ne raportăm la noi înșine. Dulapul nu conține doar haine, ci ascunde şi amintiri, comportamente toxice sau benefice, emoții pozitive şi negative, indicii despre vârstele noastre, etapele prin care am trecut, definiția proprie a stilului şi feminității, dovezi ale raportului cu corpul şi imaginea proprie!

Chiar şi fără să intru în chestiuni complicate ce țin de psihologie, vă pot spune un lucru: detox-ul de garderobă duce, pur şi simplu, la ţinute mai bine construite, la alegeri simplificate şi la momente fără încordare în faţa dulapului.

Bun, şi care sunt totuși acele 5 motive?

1. Îţi spui mereu că nu ai nimic de îmbrăcat

Cu toate acestea ai un dulap care se prăbușește peste tine de câte ori îl deschizi, atât e de plin! Ai impresia că prea puține dintre haine se asortează între ele, sau că ceva lipsește din orice ținută asamblezi. Ba nu ai sutienul potrivit, ba nu găsești perechea de pantofi bună, ba ai prefera ca topul să aibă alta culoare, lungime sau croială. Oricum te apucă disperarea în fiecare dimineață şi te enervezi că nu mai știi ce ţi se potrivește, ce ar merita păstrat şi ce ar trebui pus deoparte.

2. Iți cumperi tot timpul haine noi

Şi te simți vinovată, pentru că știi că nu faci decât să adaugi la un morman de haine de care nu ești niciodată încântată sau satisfăcută. În plus, partenerul îți face reproșuri legate de cheltuieli, de cât de mult spațiu ocupă hainele tale, de câte pungi ascunzi, de câte comenzi livrează curierul săptămânal… Sunt mari șanse ca pe umerașe să îţi atârne multe piese nepurtate, care au încă eticheta cu prețul prinsă de ele şi pe care nu le arunci pentru că de fapt sunt încă noi-nouțe.

3. Porți doar ceea ce ți-e la îndemână şi disponibil

Mantra dimineților tale este „ia să văd ce am spălat, călcat şi pe primul umeraș pe care-l iau”. Ai doar vreo 4-5 ţinute care îți plac cu adevărat şi pe astea le tot porți… deși în dulap ai şi alte haine. Scenariul 2: faci o ținută care iți place de mori şi o porți la nesfârșit, până te plictisești de ea, apoi treci la ținuta 2, cu care faci la fel.

4. Te simți copleșită de câte ori deschizi dulapul

Eviți sa iți explorezi dulapul, pentru că e dezordonat, un talmeș-balmeș de haine aruncate unele peste celelalte. Fiecare umeraș e atât de încărcat, încât nici nu vezi care e primul strat, iar în sertare hainele stau grămadă, nu împăturite.

5. Ai foarte multe haine pe care nu le-ai îmbrăcat de ani de zile

Mi-ai spune că deși pe unele dintre ele le-ai purtat acum câțiva ani, încă te încap. Sau că păstrezi rochia cumpărată în luna de miere, salopeta purtată la prima ta sarcină de acum 10 ani şi sacoul îmbrăcat la primul job şi nu sunt „chiar atât de demodate sau deteriorate”, nu? Ca să nu mai spun că e posibil să ai în dulap haine într-o varietate de mărimi, de când ai slăbit sau de când te-ai îngrășat brusc, pe care le ții în caz că… slăbești sau te îngrași.

Indiferent de scenariul care rezonează cu garderoba voastră, puneți-vă de o parte niște timp pentru ea în zilele următoare. Faceți din acest mic proiect un moment de bucurie. Veți fi prezente în timp ce scoateți fiecare umeraș. Vă veți lăsa încântate de muzica ce picură în ureche din boxa așezată pe noptieră; cine știe, poate chiar o să dansați puțin prin dormitor! Veți avea satisfacția unui gest şi efort făcut cu intenție. Veți zâmbi. Veti întâmpina următoarea zi dintr-o stare de mulțumire, poate chiar de… gratie.

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro/wordpress )



[i] Asa că vă lansez o invitație, care are legătura cu garderoba voastră.

Vă va da de lucru (câte puțin în fiecare zi) şi va crea spațiu: fizic, mental, emoțional.
Va face ordine: în garderobă, în gânduri, chiar în ritmul şi tabieturile unei zile.
Va restabili legături: între voi, hainele voastre şi tiparele proprii de îmbrăcat, între voi şi ce vă poate aduce bucurie, între voi şi creativitate.
Veți tria, evalua, planifica, organiza, ordona, clarifica conținutul propriei garderobe, pentru a o redescoperi şi a o îmbrăca cu plăcere.

Mi-am propus să fac cu voi următorul exercițiu stilistic: să vă trimit zilnic, timp de 8 zile consecutive, câte o „temă pentru acasă”. Le veți primi în Inbox, pentru ca apoi să mergeți șnur la dulap. Fiecare temă durează (estimativ) o ora, timp în care ascultați muzică şi nu verificaţi facebook-ul (hmm, poate pregătesc şi un playlist zilnic, ce părere aveți?). La final, după cele 8 zile, vă veți fi domesticit, dresat şi disciplinat conținutul dulapului. Dacă vreţi să luați parte la „domesticirea garderobei”, e suficient doar să intrați pe acest link şi să vă lăsați adresa de e-mail. Începem miercuri, 18 martie, la ora 20:00. Let’s do this together, my darling women!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *