Adevărul doare, dar vindecă!

Am ezitat până acum să comentez despre situația din America de Nord (USA și Canada), după moartea tragică a lui George Floyd, dar cred că este momentul să spunem adevărul, în ciuda faptului că unora le va fi greu să-l digere!

Aş vrea însă să încep prin a preciza că moartea unui om, în orice situație, este un eveniment tragic pentru familia sa şi pentru întreaga comunitate.

Cele ce s-au petrecut cu George Floyd nu ar fi trebuit să se întâmple, iar politiştii în cauză – dacă vor fi găsiţi vinovaţi  în instanţă – trebuie pedepsiţi cu toată asprimea impusă de lege!

Am să adaug însă că deşi de peste 45 de ani îmi împart timpul între Canada şi SUA şi am fost destul de activ în cauze politice şi sociale, precum şi în presă – pe ambele latituduni ale continentului – ideea că mai există rasism OFICIAL integrat în societate, in special împotriva negrilor şi minorităţilor, nu este ceva cu care am avut de-a face.

Desigur, există anumite persoane care se opun, sau chiar urăsc, alte grupuri sociale sau etnice, dar acesta este un fenomen comun în întreaga lume, chiar şi în România.

Negrilor nu le plac albii, în general, chinezii vor să fie numai între ei, albii se cred superiori, nemţii cred că sunt destinaţi să conducă lumea, francezii se uită cu dispreţ la ceilalţi europeni şi spaniolii sunt de multe ori cu nasul în sus faţă de alţi muritori. Chiar şi în România situaţia nu este foarte diferită! Pentru mulţi români, evreii sunt jidani, ungurii sunt bozgori, romii sunt ţigani şi alte nume de insultă! De asemenea, sunt sigur că pentru cei care vin din Ardeal sau în prezent trăiesc acolo, cuvintele de ocară în limba maghiară la adresa altor naţionalităţi sunt cunoscute si auzite destul de des!

De aceea cred că înainte de a arunca cu pietre împotriva unei ţări aflate
la 7.000 de kilometri, ar fi mai bine ca cei care batjocoresc America să se uite întâi în oglindă! Deoarece situaţia cu decedatul George Floyd este mult mai complicată decât ceea ce citim în presă şi cred ca este momentul să fie cunoscută.

Înţeleg că anumite persoane cu idei preconcepute vor fi deranjate, chiar indignate dar, ca în multe alte ocazii, adevărul doare însă vindecă! De fapt cine a fost George Floyd?

La vârsta de 42 de ani, uriaşul de aproape 2 metri şi cu un fizic de vreo 130 de kilograme, a avut un trecut îngrozitor. A fost în puşcărie de mai multe ori, ultima dată în Texas, timp de cinci ani pentru “jaf cu uz de armă”, a participat activ în “home invasions”, era cunoscut ca un “trouble maker” în cel puţin trei state din SUA! Nu a avut vreodată o meserie stabilă, în afara de câteva luni când a lucrat ca paznic la un bar de noapte, frecventat de scursorile societăţii! Şi cum a ajuns în situaţia care i-a precedat arestarea şi decesul prematur?

Cum domnului  Floyd îi plăcea să fumeze, în ciuda sănătăţii şubrede, dar nu avea întotdeauna banii să cumpere ţigări, în ziua fatidică el s-a dus, ca de obicei, la un magazin de cartier, condus de un musulman care se pare că închidea ochii atunci când George înșfăca câteva pachete fără să plătească! Pentru propietarul foarte scund, ideea de a-l înfrunta pe acest uriaş nu părea foarte plăcută. Din nefericire, în acea zi proprietarul era absent, fiind înlocuit de un tânăr salariat care, după cum se pare, îşi lua slujba foarte în serios.

Când Floyd a luat două pachete de ţigări şi a încercat să “plătească” cu o bancnotă evident falsificată, salariatul a refuzat bancnota falsă şi a cerut plata cu bani buni, sau să-i restituie ţigările. Floyd, care, potrivit relatărilor salariatului, părea beat şi incoerent, a smuls bancnota falsă şi a plecat, luând cu el ţigările neplătite. După care salariatul a făcut ceea ce era normal, a telefonat poliției locale ca să anunțe furtul. Între timp Floyd nu a fugit, ci s-a întors în maşina cu care venise şi a început să fumeze cu cei doi amici din ţigările luate cu japca. Cum plata cu o bancnotă falsă, deşi ilegală, nu era o prioritate, poliţiştii au venit la faţa locului cu o oarecare întârziere, fiind convinşi că hoţul şi amicii lui dispăruseră demult. Nu am amănunte, dar cred că poliţiştii s-au mirat că i-au mai găsit la locul unde parcaseră maşina, fumând fără nici o grijă! Ceea ce s-a întâmplat după aceea este încă în dispută.

Fapt este că Floyd s-a opus cu înverșunare arestului, continuând să se zbată şi după ce a fost încătuşat. Oare se credea nevinovat sau era sub “influenţă”, este greu de determinat în momentul de faţă, dar este clar că presiunea aplicată de ofiţerul Chauvin pe gâtul lui Floyd, timp de peste opt minute, a fost, după cum se pare, total exagerată şi a avut urmări fatale. Ca un punct final, menţionez că până în prezent au fost efectuate trei autopsii, prima de către medicul legist de la spitalul local şi următoarele la cererea familiei răposatului, respectiv de către procuratură.  Deşi diferă în anumite concluzii, toate autopsiile au determinat câteva amănunte foarte interesante! În primul rând, George Floyd era un om foarte bolnav! Circulaţia sanguină, inima şi plămânii îi erau foarte afectaţi, avea semne de diabet si alte probleme grave. Din păcate, în ciuda sănătății precare, s-au găsit și dovezi de consum permanent de alcool, fumat intensiv şi consum de droguri ilegale, în special o substanţă extrem de primejdioasă, fentanyl, de obicei combinată cu cocaină! Potrivit statisticilor din SUA pentru anul 2019, 47% din zecile de mii de decese cauzate de droguri ilegale au fost provocate în urma consumului de fentanyl.

Nu vreau să pretind că George Floyd merita să moară din cauza viciilor lui şi sunt convins că ofiţerii în cauză au accelerat procesul fără niciun motiv valabil. În consecinţă aştept desfăşurarea procesului pentru a afla adevărul. Chiar dacă doare!!

PS. În ultimul moment am aflat de la medicul legist că George Floyd fusese informat în urmă cu peste două luni că avea virusul COVID-19. În ciuda acestui fapt, el nu s-a izolat şi a continuat să fie în contact cu zeci de prieteni, rude, cunoștințe, etc. fără ca măcar să poarte mască, expunând aceste persoane la un virus nemilos. Mă întreb ce alte surprize ne mai așteaptă!

Jack Chivo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

41 Comments

  • Ivan G. Klein commented on June 9, 2020 Reply

    Stimate d.J.Chivo – cazul prezentat de dvs. paralel cu cazul prezentat de d. J.Chivo nu va convinge cu raportul de 1: 1 . Pentru un raport 1:200 merită urmărit comentariul primăriței de Chicago referindu-se la cazul G.F. și la Trump care ar fi dorit să liniștească lucrurile cu ajutorul armatei , dar nu suflă o vorbă de cele 200 de crime care au avut loc în orașul condus de ea ( Jan. 1 -May 20 ) .https://www.youtube.com/watch?v=dQ8AFIcpCZ4 .În articolul recomandat mai jos ( June 7 ) , raportul menționat era de 1:700 . K.I.

    Mulțumiri , K.I.

  • Andrea Ghiţă commented on June 8, 2020 Reply

    Dl. Chivo care cunoaşte mult mai bine decât mine sistemul de justiţie american afirmă într-un comentariu anterior următoarele:: “După cum am citit într-un ziar local, astăzi a fost ucis în Tampa, Florida, un fost jucător de football american Afro-American, Reche Caldwell…Desigur presa nu a făcut mare tevatură despre aceasta crima, deoare el nu a fost omorat de un polițist alb, dar de un alt Afro-American din același cartier.” Se pare că în acest caz de judecata a avut loc instantaneu şi s-a şi dat un verdict privind ucigaşul…

    • Ivan G Klein commented on June 9, 2020 Reply

      E adevărat . Organizatorii protestelor au dat verdictul în ambele cazuri și au decis în consecință . K.I.

  • Jack Chivo commented on June 8, 2020 Reply

    Din nefericire, și din păcate, doamna Ghita in comentariul domniei sale, nu înțelege sistemul juridic american, ca de altfel sistemul juridic din Europa, inclusiv Romania. Doamna Ghita afirmă că “adevărul este că G. Floyd a fost ucis de un polițist alb…” și așa mai departe! Cum a ajuns doamna Ghita la aceasta concluzie pripită, cand în Statele Unite și peste tot în lumea civilizată, o persoana este considerată totdeauna drept nevinovată (inocenta) pana cand o condamnare și o sentință au fost declarate de un tribunal. Care sunt urmate de apeluri, pana cand sentința este considerată definitiva. Și in cazul lui George Floyd, polițiștii in cauza, inca nu au fost judecati sau condamnati. Acest principiu de prezumptie de nevinovatie, este integrat in hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, cat si în Codul Penal
    al României. Și nu are nimic de-a face cu “cei care gestionează politica SUA”. Dacă ne aducem aminte de cazul celebru Trayvon Martin, si alte asemenea judecati, odata ajunsi in fata unui juriu, unde erau mulți negrii, faptele și decizia juriului nu au confirmat isteria inițială!

  • Andrea Ghiţă commented on June 8, 2020 Reply

    Cazul uciderii lui Reche Caldwell “cam de aceeaşi vârstă cu George Floyd” nu se aseamănă decât prin faptul că ambii erau afro-americani şi aveau aceeaşi vârstă. Nu cred că doriţi să demonstraţi prin inducţie (deloc completă) că afroamericanii sunt consumatori de droguri şi infractori…Adevărul este că G. Floyd a fost ucis de un POLIŢIST (din nefericire alb) şi că această chestiune e politică, un revelator pentru chestiunea rasială, cu toate implicaţiile sale socio-economice – acest termen nu e deloc comunist puteţi verifica aici https://en.wikipedia.org/wiki/Socioeconomics- care se cer soluţionate sau măcar luate în seamă de cei care gestionează politic SUA.

    • Veronica Rozenberg commented on June 8, 2020 Reply

      Afirmatia facuta de dl Chivo, apropos de socio-economic nu este corespunzatoare realitatii. Acest termen pe langa ca este definit si in linkul Andreei, sau mai jos “Socioeconomics is the social science that studies how economic activity affects and is shaped by social processes. In general it analyzes how modern societies progress, stagnate, or regress because of their local or regional economy, or the global economy. Wikipedia este un termen intre sociologie si economie, care continua sa fie folosit si n prezent, el neapartinand trecutului.
      America arde se spunea la televiziunea israeliana, desi posibil ca demonstraiile s-au linistit si s-a reusit sa se renunte la violenta. Adevarul, daca exista o asemenea entitate nu pare a fi foarte important, dar probabil ca cele intamplate au ridicat la suprafata problematica grava a societatii americane, cea libera, cea progresista, cea capitalista, pe care atatea generatii au s-au straduit s-o abordeze. tara tutror posibiitatilor.

  • Jack Chico commented on June 8, 2020 Reply

    După cum am citit într-un ziar local, astăzi a fost ucis în Tampa, Florida, un fost jucător de football american Afro-American, Reche Caldwell, cam de vârsta lui George Floyd. Cum numele nu poate sa fie cunoscut pentru mulți, Reche a fost un jucător de un anumit renume, ca “wide receiver” (primitor de mingi aruncate în cursul jocului) cu trei echipe americane de liga intaia, intre care faimoasa New England Patriots din Boston. După șase ani, în care timp a câștigat milioane, el a fost lăsat să plece din cauza abuzului de droguri și al altor substanțe nocive. Desigur, el ar fi putut sa traiasca o viata placuta cu milioanele primite, dar a risipit totul pe droguri, bautura și alte păcate, alunecand în traficul de stupefiante, hoții, jafuri cu mana armata. Acum cateva saptamani, neavând încotro, el și-a admis vinovăția într-o crimă recentă și trebuia sa intre la închisoare la sfarsitul lunii Iunie. Desigur presa nu a făcut mare tevatură despre aceasta crima, deoare el nu a fost omorat de un polițist alb, dar de un alt Afro-American din același cartier. În mod sigur, Joe Biden și Al Sharpton, printre alții, nu vor apare la inmormantare! Și nu vor fii demonstrații de protest în jurul lumii! Desigur că cei mai suparati sunt huliganii de la Antifa și Black Lives Matter care vor trebui să amâne jafurile și distrugerile, asteptand o alta ocazie!

  • Ivan G. Klein commented on June 7, 2020 Reply

    Un articol deosebit care trebuie neapărat citit
    https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-is-america-being-torn-apart-by-a-total-complete-but-provable-lie
    Pentru articolul d. J.C. – cei care folosesc minciuna știu că adevărul doare , – sicriul cu cadavrul lui G.F. e purtat în orașe ca un simbol / martir ( ??!! ) în orașe unde se țin memorials – Așa au procedat legionarii cu trupul lui Moța căzut eroic în luptă ( de fapt lovit de o bombă în timp ce era în WC ) în Spania în 1936 . K.I.

  • Jack Chivo commented on June 7, 2020 Reply

    In mod normal, eu evit sa raspund la comentarile lasate la unul din articolele mele, deoarece sunt de parere ca fiecare persoana are dreptul sa aiba opinia sa, si chair daca sunt greseli minore, intentia a fost buna. De data asta insa, vazand volumul comentarilor, si citind unele opinii bazate pe informatii cu totul false, socotesc ca este nevoie de a face anumite clarificari. Nu ca sa justific actiunea politistilor, dar ca sa restaurez adevarul. Asi vrea sa incep cu opinia unui cititor care sustinea ca Floyd fura sa isi suporte “familia”. Care familie?? Aflam din presa ca George Floyd a avut cel putin cinci copii cu cinci femei diferite, ca care nu s-a casatorit, si nu s-a ocupat de niciunul din ei. Cu timpul s-ar putea sa mai apare si altii!! Cei mai in varsta, Mason, 27 de ani si sora lui Connie, 26, au fost conceputi cand Floyd avea vreo 18 si 19 ani, desigur varsta “apropiata” pentru cineva sa devina un tata responsabil. In declaratile facute presei dupa ce au aflat cine fusese tatal lor, ei au destainuit, ca potrivit descrierii mamei, nu il vazusera pe George din timpul cand erau “knee high”, adica aveau 2-3 ani!!
    La fel cu ceilati copii si mamele lor!! De ce se grabesc chiar acuma sa iasa deodata la suprafata?? Pur si simplu probabil ca au auzit de sumele imense de zeci de milioane donate pentru familia lui George Floyd, si vor sa aiba si ei partea lor. Poate ca o compensatie pentru anii de neglijenta si lipsa de ajutor!

    Un alt comentariu ma intreaba sa explic sitatuatia “socio-economica”, care ar fi determinat evolutia lui George Floyd intr-un criminal de profesie, si trebuie sa admit ca intrebarea m-a amuzat un pic. Deoarece nu mai auzit acest termen de peste sase decenii, cand eram obligati sa ne ducem la cursurile de marxism-leninism, unde ni se baga in cap ca problemele asa zise “socio economice” care erau la temelia tuturor dificultatilor din lume.Sincer sa fiu nu pot explica elementele socio-economice care l-au fortat pe raposatul Floyd sa aibe copii inca din scoala, s-au care l-au impins sa comita jafuri cu arma in tinerete. Dupa cum am citit in NYT, intr-unul din cazuri, el tinut un revolver la tampla unei femei, fortand-o sa desvaluie unde avea banii si bijuteriile. De cinci ori el a facut puscarie si nu a invatat nimic!! Deaceea cu pareri de rău, nu pot sa gasesc problemele socio-economice cerute de catre cititor.
    In sfarsit am citit cu mirare un alt comentariu in care se pretindea ca politistul Chauvin l-ar fi sufocat pe Floyd cand a apasat genunchiul pe beregata acestuia. Daca era adevarat, ar fi fost o crima premeditata care trebuieste sa fie tratata cu toata asprimea!
    Dar nu este adevarat, si provine, dupa cum se pare, dintr-o confuzie a anatomiei unui corp uman. Sunt sigur ca doctorii care scriu pentru Baabel sau il citesc, vor fi in stare sa clarifice confuzia. Vedeti, beregata se afla in fata gatului, sub barbie, in timp ce ceafa, “neck”, unde Chauvin si-a pus bocancul, este in partea opusa, deci deasupra spatelui. Beregata este o parte foarte sensibila a corpului uman, nu numai pentruca adaposteste laringele, dar si arterele care merg la creier, Deaceea orice presiune sau rana acolo, se poate termina cu consecinte fatale! In realitate, ofiterul Chauvin, din motivele lui. a aplicat presiune
    pe ceafa, care este o suprafata foarte rezistenta, in multe ocazii. Daca cineva este familar cu competitile de halterofilie, este evident ca in anumite ocazii aceste sportivi folosesc ceafa ca un loc pentru o pauza scurta, cand bare de otel cantarind cate odata 200 de kilograme sunt plasate acolo inainte de a incerca sa le ridice deasupra capului! In mod normal, pentru un individ sanatos de doi metrii si cantarind cam 130 de kilograme, o presiune pe ceafa durand cateva minute, nu duce la deces. Dar Floyd nu era sanatos, si, in orice caz, o presiune de peste opt minute nu este acceptabila!

  • Peter Farkas commented on June 5, 2020 Reply

    Multumim pentru articolul interesant de Dl. Jack Chivo. Poate ne spune mai mult despre sine insusi decit despre problema pe care o discuta.

    As vrea sa fac doua observatii. Intr-un anumit sens al cuvintului “OFICIAL”, rasismul in Statele Unite nu este oficial. Dar rasismul exista si este prezent in multe organizatii, inclusiv organizatii de guvern. Adevarul doare, dar Dl. Chivo ar trebui sa priveasca adevarul in fata. Dl. Chivo scrie 5 (cinci!) paragrafe lungi (630 de cuvinte) despre George Floyd, si scrie 1 (un!) paragraf scurt (40 de cuvinte) despre felul in care George Floyd a fost ucis. (Erau 4 politisti, iar George Floyd era pe pamint, in catuse). Inteleg ca Dl. Chivo scrie despre adevar, dar nu mi-e clar despre care adevar. Dl Chivo evita sa scrie despre adevarul relevant, care doare.

    • Ivan G Klein commented on June 6, 2020 Reply

      Stimate Domnule G.F., Poate dvs. veți fi persoana care va contra , cu dovezi , afirmația mea că Media n-a abordat subiectul rasism în perioada 1998-2008 ca mai apoi să devină subiect prioritar , aproape exclusiv („ noroc „ cu COVID-19 ). Experiența mea în N.Y. contrazice afirmația dvs. despre existența rasismului oficial în organizațiile guvernamentale / administrative – cele cu care am avut eu de a face au un personal format cu precădere din negrii și minorități ( acestea sînt posturi călduțe , cu multe avantaje ) . Poate la dvs. în sat situația e diferită . În ceeace privește adevărul – G.F. e descris în adevărata sa lumină , descriere ( sigur incompletă ) ce exclude transformarea lui în martir / simbol . Logic , acest adevăr trebuie să-i doară pe interesații care susțin ideea . Ce bine mi-ar fi prins mie să încep să mă luminez prin anii 60 știind că Ceaușescu a fost fiul unui dezertor ( caz rar în armata romînă în WWI ) care s-a întors în satul său în Oltenia în timp ce armata se retrăgea spre Moldova . Cei care l-au împușcat pe Ceaușescu erau interesați în moartea lui – polițistul implicat în incident cu G.F. , nu ( știa că e filmat ).Că G.F. a fost omorît cu premeditare / din rasism o poate afirma numai unul care cunoaște toate detaliile incidentului , ce spune regulamentul în litera & spiritul lui ( și la detaliu , căte minute permise .. ) și eventual știe că polițistul cunoștea fișa medicală a lui G.F. ( cu ani în urmă unui polițist i s-a reproșat că a împușcat într-un appartament pe cineva care venea spre el cu un cuțit – el n-avea de unde să știe că tipul era autist ). Adevărul supără dar nu întotdeauna vindecă . Dl. Chivo cred că nu știe gluma cu bețivul & taxatoarea – B . : „ Ești urîtă „ T. : „ Ești beat „ B. : „ Da , dar mie îmi trece .” . K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on June 6, 2020 Reply

        1. Domnule Klein, dacă a ţine minute în şir genunchiul pe beregata unui om încătuşat, care se zbate, NU este ucidere cu premeditare atunci, probabil, poliţistul era posedat de un demon care-i luase minţile. Dacă se poate demonstra că nu era responsabil pentru faptele sale atunci se pune întrebarea ce căuta în poliţie, cine l-a angajat şi de ce-l ţinea.
        2. Nu am ştiut că Ceauşescu era fiul unui dezertor dar nu văd legătura cu subiectul.

  • Tiberiu Ezri commented on June 5, 2020 Reply

    Bine-nteles ca nimic nu indreptateste crima acestui politist.

    • Ivan G Klein commented on June 5, 2020 Reply

      T.E.- Există crimă cu și fără premeditare . Primul tip nu e îndreptățit . Să așteptăm justiția să decidă tipul K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on June 5, 2020 Reply

        Chiar daca Floyd era un tip plin de pacate, criminal nu era, si fusese deja capturat, politistul care il tine sub genunchi timp de 8 minute, prizonierul rugandu-se sa i se ofere posibilitatea de a respira si ceilalti politisti stand in jur si “cascand gura”, oare se poate vorbi aici de premeditare, sau de nepremeditare? Un politist nu poate fi un OM BUN, dar nici nu se poate afirma ca a facut actul pe care l-a vazut toata lumea din greseala sau din devotament fata de stat..

        • Veronica Rozenberg commented on June 5, 2020 Reply

          Cum e in US cu reeducarea celor care au fost arestati pentru diferite infractiuni, de tip jaf si trouble making ? Nu stiu unde exista proceduri de reeducare mai bune sau mai rele, o societate corecta si cu finante ar fi de asteptat sa conduca si asemenea proceduri.

  • Tiberiu Ezri commented on June 5, 2020 Reply

    Nimic nu justifica vandalismul! Nu poti sa cauti tot timpul motive de inegalitate sociala in sclavia care a inceput acum cateva sute de ani. Si cine i-a vandut ca sclavi? americanii? Nu, ci fratii lor din Africa si navigatorii arabi. Este clar ca sistemul american capitalist par exelence nu face destule eforturi ca sa reduca inegalitatile, dar principalul lucru care lipseste in aceasta poveste tragica este efortul personal si vointa de a reusi, a intemeia of familie, si de a te integra in sociatate, asa cum au reusit sa faca multi emigranti. Avem si noi plangaretii nostri in Israel, de obicei activi in sindicate, care invinuiesc pe cei din jur pentru nereusita lor, si care prin presiune politica pretind ca sunt defavorizati. Nici ei nu au facut inca saltul calitativ necesar. Este clar ca la emigrare au fost defavorizati, din lipsa de mijloace ale statului Israel. Si bunicii mei, care au emigrat in 1948 au stat un an in corturi dar nu s-au vaicarit, ci au iesit din cort prin munca sarguincioasa.

    “Nu te vindeci daca nu vrei sa intelegi adavarul”.

  • Ivan G. Klein commented on June 5, 2020 Reply

    A.G. – democrația americană fiind poate cea mai avansată , probabil va dovedi că John Adams a avut dreptate afirmînd ” There never was a democracy yet that did not commit suicide .”

    – democrația americană e ciudată – fiecare negru omorît de un alb , indiferent de împrejurări. , devine martir iar Media îl reamintește pînă la saturare săptămîni – un număr de zeci de ori mai mare de negrii omorîți de negrii nu sînt în atenția nimănui – un polițist căzut la datorie e menționat de Media în ziua înmormîntării .

    Recomand citirea modelului de dezinformare https://romania.europalibera.org/a/tot-ce-trebuie-sa-stii-proteste-sua/30648606.html

    OFICIAL înseamnă OFICIAL – vai de cine încearcă discriminare la un loc de muncă guvernamental .- e un ex. – Reamintesc ce pare de necrezut pentru unii – în perioada 1998-2008 Media nu a relatat cazuri de discriminare , ca mai apoi să fie temă predominantă .După ce va fi înțeleasă această constatare a mea , poate vor oferi o explicație ……K.I.

    • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

      Ivan G Klein – Democratia “aluneca” sau spre anarhie sau spre dictatura, lucru demonstrat in multe tari seja. Democratia necesita un public informat, o presa libera si oameni care sa voteze si sa nu stea acasa in ziua votului. Trebuie de inteles de ce nu s-a ajuns la gloante si lupte de strada cum in mod sigur se ajungea in alte tari.Politia nu a deschis focul pentru ca publicul au si ei arme in afara de caramizi si Molotov cocktails. Politicienii au ordonat Politiei sa nu foloseasca forta, oferind o “supapa de descarcare” publicului care s-a dovedit inutila ducind la anarhie si distrugeri masive de bunuri materiale. Trump era gata sa bage armata federala in Washington ca sa pazeasca Casa Alba si capitala si lucrurile s-au linistit imediat. Alti primari nu au facut asta si violenta a continuat.

  • Yossi ABIR commented on June 5, 2020 Reply

    In my opinion, although the fact of holding someone for a whole 8 minutes under your knee, is wrong, but it is necessary, sometimes to use force with some peoples!
    It is not acceptable to refuse to cooperate with the LAW, in this case the Policeman, who was trying to do his duty. We are very much aware, in what is happening in many Countries, where the LAW, is not followed as it should be. Racism exists everywhere, it does not mean that it should be accepted, but the LAW, should be correctly applicable and accepted by the citizens and all citizens should obey it! I wish to see in other Countries of the world more respect for the LAW enforcement. I hope the investigations will lead to the fact that that “man”, who permitted himself to disobey the LAW, didn’t die from the fact that he was held down by the policeman. This policemen was doing his duty, by putting himself in danger.
    The explosion in the United States of America, was going to happen even without this incident! There were many other reasons for the “Upraise”.

    • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

      Yossi Abir are dreptate – politia reprezinta numai parte din lege – cand politia te aresteaza, daca te opui in sine reprezinta o infractiune care se adauga la acuzari. Trebuie sa respecti politistul care de fapt te duce la “sectie” unde un judecator te vede in citeva ore cu un avocat care stie legea. Daca ajungi la judecata, nu judecatorul te condamna ci un juriu de oameni din judet. GF s-a opus arestului si politia a folosit forta in mod excesiv, rezultatul fiind moartea lui. Lucrurile sunt deosebite in SUA si nu numai din punctul asta de vedere. Europenii in general nu inteleg de ce se intimpla anumite lucruri in SUA.

    • Ivan G Klein commented on June 5, 2020 Reply

      Y.A. – are dreptate exceptînd încheierea – există interesați să fie ” upraise ” care profită de incidente cînd nu le creează . K.I.

  • Mike Klein commented on June 5, 2020 Reply

    Domnule Chivo, mulțumesc pentru amănuntele despre viața și starea de sănătate a lui George Floyd, dar în cazul de față nu au nicio importanță. Unicul lucru important este felul oribil în care polițisții l-au schingiuit și omorât. Numai în ultimii 20 de ani, de când toată lumea are un aparat de filmat am văzut și noi cu ochii noștri cum se comportă poliția. Este de neiertat, chiar dacă victimele nu erau îngerași. Oare câte crime au fost comise de poliție care nu au fost filmate? Adevărat, nu este discriminare OFICIALĂ dar societatea discriminează sistematic împotriva afro americanilor, mai ales a celor mai săraci care sunt în situații dificile. Cei care angajează, cei care închiriază locuințe, cei care dau bani împrumut au un bias rasial care chiar dacă nu e oficial, este real.

  • Tiberiu Georgescu commented on June 5, 2020 Reply

    Admirabil prezentata situatia din St.Unite si din Transilvania; am locuit in Oradea si pot confirma ca autorul are dreptate.
    Cum se va termina ?Sigur, politistul va fi condamnat,lumea isi va vedea de treaba dar problemele vor continua sa existe,inclusiv epidemia de covit 19 care isi va face mai departe meseria.

  • Eva Grosz commented on June 4, 2020 Reply

    1. Nimeni nu batjocorește America. Cel puțin pentru Israel, America a fost și a rămas marele prieten.
    2.Oare de ce a ajuns George Floyd la situația socio-economică în care era, la situația de “trouble maker ” și neîngrijit medical?
    3.Cum am fi reacționat noi, evreii, dacă un evreu ar fost omorât în acest fel?

    • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

      Eva – imposibil sa judeci si sa intelegi situatia din America – este absolut unica in lume – se pare ca George Floyd a fost un om cumsecade – om de familie cu doi copii, bolnav care incerca sa faca ilegal niste bani pentru familie – a dat peste un politist cu care a lucrat in trecut, si posibil au avut un conflict. Nimic care justifica moartea lui. In acelasi timp toti negrii care au inceput sa lucreze in ultimii trei ani s-au trezit peste noapte fara lucru si trebuind sa stea acasa unii peste altii – la asta s-a adaugat istoria lor de 400 de ani in America. La asta se adauga si ca au murit foarte multi de Corona care ei interpreteaza ca discriminare cand de fapt e din cauza de saracie. Asta a declansat aceasta explozie fara precedent.

      • Grosz Eva commented on June 5, 2020 Reply

        Mulțumesc pentru explicație . Și sunt de acord cu ea.

    • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

      Eva – cum am fi reactionat noi evreii in situatii similare? desi evreii sunt si ei o minoritate in America ca si negrii, negrii au fost adusi cu forta si pusi in sclavie, pe cind evreii au venit de buna voie si au fost mult mai putin discriminati ca nicaieri altundeva in lume exceptind Israel. Ca raspuns la intrebarea ta trebuie sa analizezi macelul de la sinagoga din Pitsburgh (Etz Haim) din 2018 – comunitatea s-a concentrat pe elogierea victimelor si pe adunari de doliu la care au participat toate nationalitatile si religiile incluzind musulmanii.

      • Grosz Eva commented on June 5, 2020 Reply

        Și asta este adevărat. Ce este interesant că evreii sprijină minoritățile și se alătură protestelor, când de fapt afro- americanii consideră pe evrei ca sprijinitorii celor albi. În ultimele proteste s-au distrus sinagogi au fost scrise inscripții antisemite pe pereți și au fost jefuite prăvăliile evreilor.” Nu se știe de către cine…”Scrie în articolul apărut la noi în Ynet. Articolul vorbește în special despre locul evreilor din America în acest conflict de sute de ani. Știu și de manifestări ale negrilor împotriva evreilor . În schimb există și evrei negrii. Cum se împacă toate astea ….îmi amintește de un cântec, în care un soldat evreu merge în război în Lebanon . De acolo scrie o scrisoare soției , că fiecare urăște pe celălalt, dar toți mă urăsc pe mine…adică pe mine-evreul….Oricum o iei e complicat. Sigur nu ușor de înțeles.

        • Veronica Rozenberg commented on June 5, 2020 Reply

          Eva, ii idealizezi pe evrei in mod absurd si nejustificat.
          Evreii din Israel sunt o populatie, in procente nu neglijabile,obraznica,care jigneste cu usurinta, dispusa la scandal si uneori bataie, dar ceea ce este dincolo de orice indoisla, li se pare ce totul li se cuvine.
          De la copilul de gradinita si adeseori pana la cei din guvern.
          Situatia in America, relatia alb-negru, la oficial, nu are acest aspect, fara sa ma refer la populatia care, din motive socio economice, dar si educatie, ajunge la incalcarea legii producand situatii de conflict.

          • Eva Grosz commented on June 5, 2020 Reply

            Veronica, în primul rând am scris și am întrebat unde se află evreii din America în acest conflict. Am vrut să înțeleg. În general ei au sprijinit minoritățile oriunde s-au aflat. Cât despre evreii din Israel nu i-am lăudat și nu i-am criticat. Dar dacă aduci vorba îți spun ce părere am eu și toată familia mea: nu cunosc multe popoare care au creat un Stat de nivel ridicat, în atât de scurt timp, cu atâtea premii Nobel, în condițiile de nesiguranță și războaie în care au trăit , având în compoziție cam 70 de etnii. Sunt bucuroasă că au dreptul să deschidă gura.Fără teamă . Copiii aceștia “obraznici” se sacrifică în armată pentru civili ca tine și ca mine .Cetățenii nu sunt de gradul al 10-lea și nu trebuie să-și aplece capul pentru că sunt evrei. Asta nu înseamnă că au dreptate în tot ce fac. Dar au o CASĂ un Templu al lor și libertate …ceea ce nu au avut de mult….Am văzut făcut popoarele “civilizate cu politețea lor.”..

            • Veronica Rozenberg commented on June 5, 2020 Reply

              Cele spuse de mine nu neaga valoarea statului Israel, dar daca urmaresti de atatia ani cele intamplate exista si aici inegalitate sociala, masiva, neputinte economice grave, oameni nemultumiti, oameni revoltati, care nu se mai bucura sa isi sacrifice viata pentru atatia ani de armata, situatia care la momentul de fata nu pare a avea vreo solutie. Discrepanta economica intre straturi va aduce si aici revolte, daca lucrurile nu se vor schimba.
              A pune cizma pe gatul unui impasuit se poate intampla si aici, Greselile in a omora oameni nevinovati nu lipsesc. Doar ca totul este la proportii corespunzatoare cu marimea statului si a populatiei.

              Iar daca copiii se sacrifica in armata, copii al caror numar se reduce in ultimul deceniu, ei nu au nici un drept sa fie obraznici in felul in care te poti intalni aici la orice pas, tipand, scuipandu-te sau injurandu-te.. Si asta chiar si cand nu mai sunt copii.

              Experientele sunt personale, iar reactiile corespunzatoare.

              • Eva Grosz commented on June 5, 2020 Reply

                Sigur că există și aici inegalități. Dar nu totul este alb sau negru cum spune foarte bine D-ul Virgil Duncan . Există și cenușiu, ca peste tot. Și noi suntem oameni ca peste tot, dar nu specie sub omenească. Eu am cunoscut mulți copii prin intermediul copiilor mei. Începând cu grădinița prin anii de armată, apoi studiile superioare și viața de familie.Nici unul nu a fost obraznic. Sigur că sunt. Sunt plini de curiozitate și dorință de a trăi. Eu iubesc copiii Israelului . Educația are nevoie și aici de sprijinul guvernului și învestiții serioase. E mult de făcut. Dar, copiii sunt ca și cactusul, înțeapă pe dinafară și sunt dulci pe dinăuntru .Sunt chiar deosebiți. Vor să învețe, vor să facă o carieră, după ce au pierdut cei mai frumoși ani în armată.

        • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

          Relatia dintre evrei si negri este complicata si s-a schimbat in ultimii 30 de ani. La inceput evreii i-au sprijinit pe negri in miscarea lor de emancipare. Cu timpul evreii au trecut de stadiul de emigranti si s-au integrat perfect in societatea americana. Majoritatea sunt bogati si unii sunt si liberali pe deasupra desi multi negri au devenit antisemiti. In concluzie astazi evreii sunt considerati ca “albi” si asa se explica de ce sinagogile sunt atacate. Trebuie sa fii atenta cand clasifici ceva – exista alb, negru si cenusiu in toate societatile. Citesc si eu ynet, este destul de bun dar are o inclinatie liberala.

          • Eva Grosz commented on June 5, 2020 Reply

            Virgil Duncan, care ziare in care citiți vi se pare mai aproape de zona adevărată ?Poate fi în engleză, română, maghiară. ivrit .
            Există o frază în prefața cărții The Doctor and the Soul a lui V. Frankl supraviețuitor al holocaustului, medic psihiatru care merită citată.Traducliber: Noi trebuie să rămânem conștienți de faptul că atâta timp cât adevărul absolut nu e accesibil nouă și nu va fi niciodată adevărurile relative au funcția de corectare mutuală. Apropiindu-ne de adevăr din diferite direcții, uneori chiar din părți opuse, noi nu putem ajunge la adevăr, dar cel puțin îl putem încercui. Cartea The Doctor and the Soul”a scris-o înainte de a fi concentrat în Dachau ,el fiind medic în cercul de psihiatrie vienez al lui Freud. În lagăr a ținut manuscrisul ascuns sub jachetă cu riscul vieții, a fost prins, dar a scăpat viu. Mai târziu a scris ideile importante ale cărții pe petece de pânză sau hârtie până a fost eliberat pe jumătate mort.Frankl e un exemplu al teoriei filozofice existențialiste ;” Dacă îl avem pe DE CE orice CUM este posibil.”

            • Virgil Duncan commented on June 6, 2020 Reply

              Eva – am cartea lui Frankl – “Man in search of meaning” a fundamental book – da, si eu caut adevarul din diferite surse – in ziua de azi trebuie sa fi atent la stiri si analize false – in Israel as citi ‘Yediot’, in SUA ‘Newsmax’ si le-as trece prin capul meu. Sunt si citeva carti extraordinar de bune care explica lucruri fundamentale cum ar fi tendinta omului de a visa utopii in care mor milioane de oameni. Din ce oras esti din Romania, si la ce virsta ai facut alya?

    • Ivan G Klein commented on June 5, 2020 Reply

      E.G – 1 – Adevărat dacă în Israel n-au avut demonstrații pentru G.F.
      – 2 – Special interest pt. G.F ? De ce pt. el , căci mai sînt probabil sute de mii ca el , pt. care nu e chemată poliția . Cei care au venituri zero sau minime au asistență medicală gratuită ( stimulent să lucrezi la negru – se poartă ) și anumite ajutoare financiare / mîncare . Imigranții ilegali se pot duce în caz de mare nevoie la Emergency care n-are voie să-i refuze ( bani n-are cum să le ia ) .
      – 3 – Dacă nu s-a întîmplat înseamnă că e o diferență între atitudinea față de lege / poliție a negrilor și a evreilor – în poliție fiind mulți negrii dar nu evrei după știința mea . K.I.

      • Grosz Eva commented on June 5, 2020 Reply

        1. Nu știu să fi fost demonstrații . Oamenii s-au exprimat în diferite feluri, dar cum se știe avem problemele noastre nu mai ușoare.
        2.Nu special interes pentru GF. Povestea este veche și se repetă ,cum se repetă și povestea noastră . Ele diferă foarte mult și totuși au și ceva comun.

  • Andrea Ghiţă commented on June 4, 2020 Reply

    Am citit cu interes articolul scris de Jack Chivo, aşteptând să aflu care este adevărul dureros, dar tămăduitor. Am aflat că în timpul celor 45 de ani de când trăieşte în Canada şi SUA, autorul nu “a avut de-a face cu ideea existenţei unui rasism OFICIAL”. Am mai aflat amănunte privind persoana lui George Floyd care, iată – în ciuda antecedentelor penale şi modului său de viaţă nesănătos, a bolilor care îl măcinau, a infecţiei cu COVID19 şi posibilului său comportament iresponsabil – a devenit un martir, un simbol al luptei, culmea, împotriva rasismului!! Oricâte păcate ar fi avut George Floyd, el a devenit turnesolul rasismului din SUA, cel pe care autorul încearcă să-l minimizeze, înşirând o serie stereotipii şi comparând situaţia din America cu tensiunile interetnice din….Transilvania. America fierbe! Unde e adevărul şi unde mistificarea lui? De unde izvorăşte revolta şi durerea şi de unde poate veni vindecarea?

    • Veronica Rozenberg commented on June 5, 2020 Reply

      Poate pare absurd, dat tind sa cred ca inegalitatea sociala, creatoare a nenumarate inegalitati de alta natura este una dintre cauze.
      Spuneam si inainte, rasismul, oricat ar fi invocat nu este decat un trigger de moment al revoltei si al manifestarilor de vandalism care au cuprins USA.Ele nu pot fi reprimate aka rezolvate prin aplicarea fortei.

    • Virgil Duncan commented on June 5, 2020 Reply

      In SUA nu exista rasism, decit in cazuri foarte rare. Companiile mari trebuie sa angajeze bazat pe “equal opportunity” adica daca populatia afro-americana e de 15%, trebuie sa angajeze 15% din salariati afro-americani. Asta duce de multe ori la cazuri de “reverse discrimination” unde oameni capabili nu sunt angajati sau promovati in favoarea unor minoritati. Personal am fost afectat de asta si am fost discriminat din cauza ca eram si barbat si alb. Aceasta politica si legi de “equal opportunity” de asemenea insulta minoritatile capabile pentru ca multi se uita la ei spunind: “aha, tu ai fost promovat/angajat pe baza de culoarea pielii sau origine si nu pe merit”. Cei care au trait in Romania isi aduc aminte de “originea sanatoasa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *