De la robotul destinat apărării graniței teritoriale, la colonoscopul de unică folosință

În anul 2011, într-una din zonele industriale ale municipiului Beer-Șeva lua ființă IBEX Technologies Ltd, o unitate de proiectare-cercetare-dezvoltare. În scurt timp, echipa s-a concentrat pe creativitate neto: start-up-uri.

Relatarea urmează în continuare traseul care, de la un start-up dezvoltat pentru necesități de securitate și civile, rezultatul fiind robotul Robosleeve, a ajuns la un start-up suplimentar: endoscopul de unică folosință, un dispozitiv medicalpentru depistarea în fază incipientă a cancerului de colon.

Numitorul comun între cele două start-up-uri îl reprezintă integrarea unui nucleu tehnologic identic, însă adaptat aplicației specifice mediului de lucru. De menționat că ambele start-up-uri s-au dezvoltat în două companii-surori: Robosleeve la IBEX Technologies Ltd, iar colonoscopul la Consis medical.

  1. ROBOSLEEVE
    1. Introducere

Atacuri teroriste pe teritoriul israelian asupra cetățenilor civili au fost nenumărate și nu puține s-au soldat cu morți și răniți.

În ultimele două decenii, una din problemele acute de securitate națională ale Israelului (HLS, Homeland security) o reprezentau tunelurile care porneau de pe teritoriul inamic și pătrundeau pe teritoriul israelian, ele constituind un potențial real de infiltrări și atacuri teroriste prin surprindere asupra populației civile; din păcate au și existat asemenea atacuri și s-au soldat cu victime. Analiza operațiunii militare Țuk Eitan/Stânca Protectoare a forțelor de apărare ale armatei israeliene în Fâșia Gaza (8 iulie – 26 august 2014) a reconfirmat pericolul acut al acestor tuneluri.

Se punea problema soluționării a două aspecte, strâns legate între ele: (*) localizarea capătului de tunel aflat pe teritoriul israelian, urmată de o (**)tehnologie de investigare prealabilă a acestuia.

În iulie 2018 purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a anunțat că a fost detonat un tunel subteran care pătrundea adânc pe teritoriul israelian dinspre fâșia Gaza. Era primul tunel anihilat.

Tunelul subteran și momentul neutralizării sale

  1. Robosleeve: aspectul (**) combaterea terorismului reprezentat de canalele subterane.

Robotul Robosleeve permite completarea capacităților de protecție a frontierelor în general. În particular, e înlesnită supravegherea pasajelor subterane adiacente frontierei (cercetare, cartografiere etc.).

În principiu, robotul este constituit din două componente principale: componenta frontală, cea care se deplasează în interiorul spațiului subteran, este o platformă echipată cu camere foto și senzori, precum și un sistem de direcție. Componenta a doua, cea statică, aflată la celălalt capăt, este sistemul computerizat de operare și control. Din considerente cyber, în momentul operațiunii comunicarea dintre cele două componente este realizată printr-o fibră optică protejată în interiorul unui manșon.

Robosleeve

Transmisia nefiind realizată cu elemente mecanice (lanț, curea, roți dințate etc.), o caracteristică importantă a funcționării robotului o reprezintă propulsia total silențioasă la deplasarea componentei frontale în interiorul unui spațiu închis. Principiul de acționare – împingere și revenire – este pneumatic: presiunea aerului pompat într-un manșon flexibil fabricat din țesătură din nailon. Manșonul în sine se ”desface” la înaintare, cu reversibilitate/repliere la retragere. Flexibilitatea manșonului permite depășirea oricărui obstacol (piatră, groapă etc.), obiecte tăioase sau ascuțite întâlnite pe traseu. Datele colectate de senzori sunt transmise și analizate on-line de către sistemul de operare și control. Componenta frontală dispune de grade de libertate pentru a-și schimba direcția, în funcție de comanda primită. Robotul poate ajunge la distanțe de sute de metri.

  • Robosleeve: aplicații suplimentare

Acest tip de roboți, eventual la dimensiuni micșorate, în funcție de necesitate, au aplicabilitate în multiple domenii civile:

  • pentru supravegherea și investigarea diverselor ”canale” (tuneluri, pasaje subterane etc.), folosite de contrabandiști (droguri, țigări, băuturi spirtoase, arme etc.). Ele sunt răspândite în special în acele zone în care există ziduri despărțitoare între țări/națiuni.
  • pentru descoperirea și salvarea supraviețuitorilor în cazul unor cataclisme naturale (cutremure, inundații etc.), soldate cu prăbușirea unor clădiri, poduri, sau spații închise (de exemplu surparea unor galerii de mine), în care sunt blocați oameni sub dărâmături. Între senzorii de colectare ”vizuală” a datelor din zona periculoasă și operator există distanță de siguranță. Din culegerea și analiza datelor colectate și transmise către operator, inclusiv starea supraviețuitorilor, poate fi întocmit un plan operativ de salvare al acestora. Un alt aspect important al acestui tip de robot este posibilitatea de a transfera oxigen și apă către supraviețuitori.
  • Un domeniu potențial de utilizare îl reprezintă inspectarea canalelor și conductelor de canalizare (de obicei subterane) în caz de avarii. În acest context, stabilirea termenului pentru întreținere preventivă ale acestor canale și conducte reprezintă un aspect important. Pentru aprecierea prealabilă a stării de uzură, datele culese pe teren de către robotul-”inspector”, dotat cu senzori specializați, reprezintă un factor de bază.

Cei interesați de detalii suplimentare pot accesa link-ul http://www.ibex-robotics.com/.

  • ENDOSCOPUL DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

În plus, colectivul de la IBEX Technologies Ltd s-a orientat către utilizarea potențialului tehnologic al ideii în domeniul medical: endoscopul de unică folosință pentru descoperirea în fază incipientă a cancerului de colon, dispozitiv medical aflat în curs de dezvoltare la Consis medical, companie-soră cu IBEX Technologies Ltd.

Endoscopul de unică folosință

  • Motivele care au condus la dezvoltarea endoscopului.

Cancerul colo-rectal (CRC) este al doilea cel mai letal cancer. Screening-ul pentru CRC este extrem de eficient în prevenirea și tratamentul acestui tip de cancer. Se recomandă ca adulții cu vârsta între 50 și 75 de ani să fie examinați în mod regulat pentru depistarea cancerului colo-rectal.

Endoscopia gastrointestinală este una dintre cele mai utilizate proceduri medicale din lume, fapt care face ca cererea pentru această procedură să crească an de an. În traducere, aceasta înseamnă multe, foarte multe milioane de dolari…

Și totuși, în ciuda progreselor tehnologice recente, soluțiile convenționale de colonoscopie prezintă încă o serie de dezavantaje majore, posibilele infecții post-procedură constituind una din problemele acute. Procedurile de curățire și sterilizare ale acestor dispozitive sunt costisitoare și dificile, din cauza lungimii dispozitivului și a cavităților cu secțiune mică.

Cazurile recente de infecții fac ca cerințele de sterilizare să fie tot mai stricte, ceea ce se traduce prin costuri crescute pentru clinicile care trebuie să dețină mai multe dispozitive scumpe pentru a rămâne operaționale în orice moment, menținând în același timp ciclurile de sterilizare. Instalațiile și reactivii de sterilizare nu sunt ieftini, uneori costând chiar mai mult decât colonoscopia.

În consecință, trebuia gândit și creat un dispozitiv mai sigur, eficient din punct de vedere al costurilor, care să ofere un diagnostic de calitate, reducând în același timp costurile operaționale, inclusiv cheltuielile legate de sedare și sterilizare.

Revenind la endoscopul de unică folosință, nucleul tehnologic este identic cu cel al robotului Robosleeve, însă adaptat aplicației medicale specifice. Desigur, comparativ cu macro-dimensiunile robotului, endoscopul are mini-dimensiuni.

Elementul esențial al acestui tip de endoscop este configurarea simplă: un manșon gonflabil, autopropulsant, de unică folosință, combinat cu un cap care poate efectua investigații multiple, fără disconfort în timpul procedurii; rentabilitatea e asigurată, printre altele, de reducerea cheltuielilor legate de sedare și sterilizare.

În continuare, în loc de a descrie elemente suplimentare fără suport grafic, vă propun să accesați link-ul http://consis-medical.com/, inclusiv vizionarea clip-ului watch the video (02:24 min), care oferă multiple detalii celui interesat.

Strul Moisa

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • george arghir commented on November 15, 2020 Reply

    Felicitari. Realizari deosebite, necesare, de actulitate.

  • Ioan Chirila commented on November 14, 2020 Reply

    Felicitări, de a doua varianta de testare am beneficiat, o dezvoltare excepțională și o înțelepciune marcată de alegerea celor mai bune cai de creație și apărare a vieții, și putina mândrie emulativa!

  • Maria Stoicanescu commented on November 14, 2020 Reply

    Felicitari!

  • Strul Moisa commented on November 13, 2020 Reply

    Stimate d-nă dr. Veronica Rozenberg,

    Vă mulțumesc pentru aprecieri; dar mai ales pentru intervenția bine-venită adresată pentru liniștirea cititorului, referitoare la acel NON SECURE, ce apare la accesarea ambelor site-uri ce le-am indicat în articol.

    Șabat șalom, cu SĂNĂTATE!

    Cu stimă,

    strul

  • Strul Moisa commented on November 13, 2020 Reply

    Stimate d-le prof. Ezri

    Fraza dvs ”Articolul dumneavoastra mi-a retrezit mandria de a fi israelian!” e deosebită, exprimă o SEMNIFICAȚIE PROFUNDĂ. În ceea ce mă privește, semnificația profunzimii MÂNDRIE/ישראלית גאווה e dublă. Iar dacă vă veți întreba DE CE LA MINE E DUBLĂ, vă voi răspunde TOT cu o întrebare: AȚI DESCHIS LINK-URILE INDICATE? Eventual, dacă veți deschide/viziona linkul http://consis-medical.com/, veți primi un răspuns la întrebarea anterioară.

    Șabat șalom, cu SĂNĂTATE!

    Cu aprecieri deosebite,

    strul

  • Strul Moisa commented on November 13, 2020 Reply

    Stimate d-le ing. Uri George Schimmerling,

    Vă mulțumesc pentru aprecieri: scurt și inginerește; mi-am recunoscut colegu-mi inginer.

    În comentariul dvs ați utilizat atribute nete pentru cele două domenii prezentate în articol: militar și medical. Personal, pentru primul atribut (militar) am utilizat mai mult expresia de apărare (anihilare, neutralizare, etc), expresie ce am considerat-o mai adecvată. Din păcate, situația de ”pe teren”, impune să te ocupi și de domenii de apărare, și nu doar de aspecte civile, precum domeniul medical. DIN PĂCATE !

    Șabat șalom, cu SĂNĂTATE!

    Cu considerație,

    strul

    • George Schimmerling commented on November 14, 2020 Reply

      Vă mulțumesc și eu pentru răspuns. Vreau doar să fac o mică precizare în legătură cu răspunsul Dvs. Termenul “militar” nu mi se pare in nici un caz un termen cu o conotație negativă . In legătură cu asta o mică intâmplare- Acum câțva ani cînd lucram la Rafael un coleg a plecat de acolo și s-a transferat la o companie medicală . Cineva grabit i-a spus că pleacă dintr-un loc unde se scurteaza vieți la unul in care se salvează vieți. La care seful de departament a zis- Ba din contră -și noi in industria militară salvăm vieți – ale civililor noștri și chiar ale civililor de pe cealalta parte . Și stiind cât efort se dispune ca sistemele balistice sa fie cat mai exacte si sa-i evite pe civilii neimplicați in terorism, stiu ca are dreptate . Vorba dlui Ezri-Articolele din acestea și industria de high-tech in general (spre deosebire de alte domenii) iti retrezesc mândria de a fi israelian

  • George Schimmerling commented on November 13, 2020 Reply

    Bun articolul scris clar, inginerește . In hi-techul israelian există două domenii ceva mai dezvoltate decât altele- cel militar și cel medical. Acum văd că se poate face o legătură între ele

  • Veronica Rozenberg commented on November 12, 2020 Reply

    Deosebit de interesant articolul dvs. !

    • Veronica Rozenberg commented on November 12, 2020 Reply

      Dle Srul Moisa, e adevărat că apare înaintea numelui site-ului Non secure, dar ambele site-uri se pot urmări fără nici o problemă..

      Motivul aparitiei cuvintelor Non-secure, care apare alături de numele site-ului nu este expresia unei probleme în a-l deschide şi a-l investiga. Motivul apariţiei este acela că Serverul prin care este accesat site-ul nu foloseşte în comunicarea sa cu clientul care i se adresează (în cazul acesta calculatorul oricăruia care îl deschide) protocolul de SECURITY obişnuit care se numeşte SSL. Folosirea acestuia este obişnuită în majoritatea site-urilor dar nu în toate. Acest fapt nu face ca site-ul să fie “problematic”, este o măsură care se poate lua şi care dacă e pusă în funcţiune (adică introducerea acestui protocol de comunicare ca partea relaţiei intre Serverul pe care se află site-ul acesta şi cei care i se adresează,) este opţională, eventual asigură desigur un surplus de securitate în cazul că “cineva” ar interfera pe această cale.
      Dar pentru multe dintre site-uri probabil că nu este luat în seamă şi fiind vorba de lucruri mai rar accesibile şi desigur ne tentante, nu este nici o problemă în a deschide cele două propuse de dl Moisa mai sus.

      Despre protocolul SSL se poate citi pe WIKIPEDIA, chiar in romaneste. Am copiat mai jos cateva randuri:

      SSL (Secure Sockets Layer) este un acronim care reprezintă un protocol web dezvoltat de compania Netscape pentru a transmite fără risc documente private prin Internet. Pentru a cripta datele, SSL utilizează un sistem criptografic cu două chei: una publică, cunoscută de oricine, și una privată, secretă, cunoscută numai de destinatarul mesajului. Majoritatea browserelor web suportă SSL, și multe situri web utilizează protocolul de utilizator pentru a transmite informații confidențiale, cum ar fi numerele de carduri de credit. Prin convenție, URL-ul care are nevoie de o conexiune SSL începe cu https: (în loc de http:).

  • Tiberiu Ezri commented on November 12, 2020 Reply

    Articolul dumneavoastra mi-a retrezit mandria de a fi israelian!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *