A murit Rabinul Jonathan Sacks

În ziua de 7 noiembrie 2020 a murit Rabinul Jonathan Sacks, răpus de cancer la 73 de ani. A fost prim rabin al Marii Britanii, profesor universitar și membru al Camerei Lorzilor. Rabinul Sacks a fost una din cele mai mari somități contemporane evreiești în probleme de etică și morală și unul din cei mai importanți teologi.

Începând din 1991, timp de peste 20 de ani, el a fost prim rabin al comunității evreilor din Commonwealth și Av Bet Din Londra. În același timp a fost și profesor le Yeshiva University din New York. În anul 2009 a fost numit membru pe viață al Camerei Lorzilor. Prințul de Wales l-a numit „un far al națiunii, un prieten devotat și un consilier valoros”. După ce și-a încheiat rolul de prim rabin s-a stabilit la Ierusalim, împărțind timpul între Londra și Ierusalim. Mulți evrei religioși, printre care și eu, îl întâlneam la sinagogă sau la alte evenimente, sau pur și simplu îl vedeam pe stradă.

Rabinul Sacks a fost foarte apreciat în România. Multe din articolele lui au fost traduse în limba română și dacă nu mă înșel, din cele 25 de cărți pe care le-a publicat, au fost și unele traduse în limba română. Rabinul Rosen obișnuia să-l citeze, iar rabinul Shaffer îl citează chiar foarte des în lucrările lui pe teme religioase evreiești.

Iată că numai după câteva luni după ce lumea evreiască l-a pierdut pe marele înțelept, Rabinul Adin Steinsaltz, a dispărut încă un mare înțelept, Rabinul Jonathan Sacks. Aceste pierderi lasă un gol profund și de nerecuperat în intelectualitatea evreiască actuală.

Yehi zichro Baruch.

Asher Shafrir

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Asher Shafrir commented on November 13, 2020 Reply

    Am crezut că vor fi mai multe adăugări la scurta informație. Fiindcă ele lipsesc, aș vrea să subliniez faptul că Rabinul Saks este văzut mai ales în Israel ca cel mai important reprezentant contemporan al poporului evreu și al iudaismului în lume. A fost denumit săptămâna aceasta „prim rabinul tuturor evreilor”. El era și rabin dar în același timp și filosof, sociolog, antropolog, cu multe cunoștințe în științe exacte. Mai ales trebuie amintit ca unul din cei mai mari specialiști în probleme grele de etică și morală. El ne va lipsi acum când lumea se confruntă din ce în ce mai mult cu întrebări de felul pe cine să primească la ATI și pe cine nu sau cui să-i dea puținele doze de vaccin care nu vor suficiente.

  • Tiberiu Ezri commented on November 12, 2020 Reply

    Yehi Zichro Baruch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *