Filatelia este unul din hobby-urile cele mai răspândite. Dar ce este filatelia? Este studiul timbrelor poştale şi istoria poştei.
Printre primele transporturi poștale se numără cele făcute cu porumbei, cai, curieri, poștalioane, Ballon Monté, poșta maritimă, poșta prin cale ferată, poșta prin navele aeriene Zeppelin și la urmă transportul prin avioane. Fiecare sistem de transport poștal a fost folosit în diferite epoci ale istoriei.
Pe la mijlocul sec. al XVIII-lea au fost amenajate hanuri poștale pentru vizitii și călători. De aici plecau poștașii călărind și ducând poșta, care la sosire era anunțată cu trâmbițe.
Ballon Monté a fost folosit în timpul asediului Parisului în războiul franco-prusac din 1870-71. Erau baloane umplute cu hidrogen sau heliu, dar care din păcate de multe ori nu își atingeau ținta.
Poșta prin nava aeriană Zeppelin a fost folosită în Germania între anii 1908-39.
Înainte de folosirea timbrului se punea doar o ștampilă pe plicul poștal și destinatarul trebuia să plătească o taxă pentru a primi scrisoarea.
Apoi au apărut timbrele, prin care taxa era plătită taxa dinainte. Pentru a crea un timbru, un artist proiectează desenul, apoi un gravor face o matriță din metal cu același desen. Această matriță este folosită pentru a imprima o serie de timbre. Exemplu, crearea timbrului Salome:
Primul timbru poştal a apărut în 1840, în Anglia. El este cunoscut sub numele de Penny Black. Primul timbru de pe teritoriul României datează încă înainte de Unirea Principatelor. El a fost emis la Iaşi, în 1858, de către Principatul Moldovei. Timbrul, numit Cap de Bour, reprezintă stema Moldovei.
Cel mai rar timbru este cel emis în 1847 în Mauritius, o mică insulă din Oceanul Indian, fostă colonie britanică.
Ca domeniu de colecționare, filatelia a apărut curând după introducerea timbrelor poştale. La sfârşitul secolului al XIX-lea existau deja sute de mii de filateliști din toate clasele, cifra ajungând la milioane în secolul XX. Au apărut cataloage de timbre, ca Stanley Gibbons, Yvert et Tellier, Zumstein şi Michel.
Printre primele expoziții filatelice internaționale a fost cea din Londra, în 1890. În 1926 a fost fondată Federaţia Internaţională de Filatelie (FIP). Prima Expoziție Mondială Filatelică a fost ținută în Praga în anul 1962.
Ca urmare a numărului mare de emisiuni de filatelie şi a diversității lor, s-au diversificat și colecţiile. În afara colecţiilor de filatelie clasică au apărut și colecţii tematice, cu subiecte extrem de variate, cum ar fi istorie poştală, aero-filatelie, astro-filatelie, muzică, pictură, artă, medicină și farmacie, iudaica. Un subiect înrudit este colecția de autografe.
Cele mai multe expoziții la care am participat au fost la Tel Aviv sau la Ierusalim. O asemena expoziție ocupa o sală mare, care avea şi un colț educativ, cu diverse activități pentru copii. De exemplu copiii puteau desena o schiță pentru un timbru. Desenele erau tipărite pe loc, iar copilul își putea lua acasă propria creație filatelică. Existau și cercuri filatelice pentru copii în cadrul școlilor, unde un îndrumător experimentat le povestea despre frumusețile filateliei. În era digitală, când copiii își petrec o mare parte a timpului liber la computer sau la telefonul mobil, aceasta era o idee creativă, care îmbogățea cultura, capacitatea de concentrare și dezvoltare a creativității individuale a copiilor. În perioada pandemiei actuale această activitate, la fel ca multe altele, a fost suspendată.
Am participat și la expoziții tematice de filatelie de peste hotare, la unele personal, la altele mi-am trimis colecția prin delegatul federației israeliene de filatelie. Personal am fost la expoziția din Bad Griesbach im Rottal din Germania și la Mondorf-les-Bains din Luxemburg. Cu delegați mi-am trimis colecția în Tailanda, în Coreea de Sud și în Belgia, la Anvers.
Expozițiile filatelice sunt deschise timp de mai multe zile, fiind vizitate de persoane de toate vârstele. Între timp juriul expoziției stabilește punctajul fiecărui participant. La sfârșit se anunță diplomele și medaliile. Sunt câteva categorii de medalii, de la cea mai mică la cea mai mare: bronz, argint mic, argint mare, vermeil și vermeil mare, aur și aur mare. Fiecare din aceste medalii se acordă mai multor participanți.
La expoziția tematică de muzică există o medalie oferită unui singur participant, premiul special Massari, denumit după compozitorul Italian Augusto Massari (1887-1970), care era și filatelist. El a compus, între altele, Cântecul filatelistului (Il Canto del Filatelico). Premiul Augusto Massari pentru muzica în filatelie a fost decernat pentru prima oară în 1972 de către fiul compozitorului, Severino Massari, în memoria tatălui său.
Eu m-am ocupat cu filatelia tematică legată de muzică, în special de muzica romantică.
Muzica are diferite perioade, de la muzica omului primitiv (ritmuri, dansuri), până la muzica electronică. Pentru a alcătui o colecţie, cu multitudinea şi diversitatea materialului filatelic, trebue să concentrezi materialul la o anumită perioadă. Muzica romantică se caracterizează prin legăturile ei cu celelalte domenii de cultură universală: pictură, sculptură, literatură, istorie, religie, ştiinţele naturii şi altele.
Juriul unei expoziţii filatelice apreciază colecțiile după diferite criterii:
-Planul exponatului
-Dezvoltarea planului
-Inovaţii
-Cunoştinţe tematice
-Cunoştinţe filatelice
-Calitatea materialului expus
-Raritatea
-Prezentarea
Colecția mea a primit note bune pentru diferitele criterii, doar nota pentru raritate a fost mai mică, pentru că nu aveam în colecţie exemplare de mare raritate.
Planul exponatului meu era: Muzica și muzicienii în era romantică.
Legăturile cu alţi filatelişti se fac prin diferite mijloace. Grupurile tematice publică reviste cu cuprins filatelic pentru tema respectivă. În domeniul muzicii există reviste de filatelie precum: Der Musikus, Il Podio, Baton etc. Ele apar trimestrial, dar grupul german publică săptămânal toate actualitățile pe Internet.
În trecut erau magazine filatelice serioase la Tel Aviv, Haifa, Ierusalim. În cursul anilor, cu ocazia călătoriilor în străinătate, am vizitat magazine filatelice la Budapesta, Viena, Milano, Roma şi în Germania. Aceste vizite erau o delectare pentru mine. Au fost chiar magazine unde m-am împrietenit cu proprietarul. Uneori nu avea în stoc exemplarul pe care mi-l doream. Atunci îmi promitea că îl va trimite prin poștă imediat ce va face rost de el. Promisiunea era întotdeauna ținută. Unul din aceste magazine era la Budapesta, pe Váci utca. Și acum îmi amintesc numele proprietarului – Lacza Lászlo. Acolo mă simțeam în al noulea cer! O mică problemă era răbdarea soției mele, care prefera să-și petreacă timpul la cofetăria din apropiere, mâncând înghețată și ștrudel cu vișine.
Odată cu răspândirea computerelor, vânzarea şi cumpărarea materialului filatelic se face prin Internet. Magazinele publică ofertele şi clientul poate comanda prin Internet.
Interesante sunt licitaţiile deschise, la care se vând anumite exemplare. Firma publică data și ora exactă (cu minute şi secunde) a încheierii ofertelor. Până la ultima secundă a licitaţiei nu ştii dacă ai obținut exemplarul dorit. Puţină tensiune!
În Israel s-au organizat întâlniri lunare ale cercurilor tematice. Întâlnirile se țineau la Muzeul Poștei, care se află în incinta Muzeului HaAretz din Tel Aviv. Aici ne întâlneam cu vechii filateliști. De ficeare dată unul din ei expunea tema propriei colecții. Soțiile participau cu prăjituri pregătite de acasă. Specialitatea soției mele era prăjitura cu vișine. Membrii cercului abia așteptau să ajungă la gustare. Atunci și soția mea se trezea din letargie.
Filatelia nu a murit. Multe ţări s-au alăturat la emisiunile filatelice (în special ţările din Africa). Anul acesta este aniversarea de 250 ani dela naşterea lui Beethoven. Foarte multe ţări au emis timbre sau serii de timbre, sau alte efecte poştale.
Din cauza pandemiei din acest an, întâlnirile au fost suspendate. Acum se încearcă publicarea materialului filatelic sub formă de expoziţii virtuale. Prima a avut loc în luna octombrie a acestui an, sub patronajul Congresului Filatelic din India.
Beethoven “Moonlight” Sonata, III “Presto Agitato” Valentina Lisitsa
https://app.philavirtu.com/virtual/hall/lobby
[Puteți deschide ușile virtuale și intra în sălile virtuale pentru a vedea colecțiile.]
Bibliografie:
-Internet
-Handbook of Thematic Philately by W.E.J. van den Bold.
-Colecția personală de filatelie.
Frederic & Eva Grosz
10/26/2020
10 Comments
Felicitari ! Am citit articolul cu mare placere .Eu am fost in aceias situatie cand sotul meu se ingropa in libraria cartilor straine de pe Vaci utca .Era singura librarie care in anii 1960 , 1970 aducea albume de arta din Europa Occidentala .
Soțul tău a fost și tu ai rămas o mare iubitoare de artă. În artă ca și în filatelie găsești întotdeauna frumusețe, relaxare, Ea ne îmbogățște sufletul.și imaginația.. Mulțumim pentru comentare.
Se pare că filatelia este o pasiune care contaminează,în sensul cel mai sănătos al cuvântului,familia.Mi-a plăcut cu câtă considerație o amintiți pe sotia Dvstră,,așteptându-vă într-o cofetărie pe Vaci utca.În ce mă privește,am primit de la tatăl meu o carte a lui Val Tebeica.Pe mine ați reușit să mă convingeți că filatelia nu a murit!
Ne bucurăm că vă place !
Mulțumesc pentru comentarii și aprecieri.
Superba colectie filatelica si textul pe masura!
Va multumim , cite cunostinte reusiti sa ne transmiteti din domenii atit de variate, si reusiti in acelasi timp ca prezentarea sa aiba un caracter unitar.
Aparitia timbrelor postage, filatelia. muzica romantica, colectiile de timbre,expozitiile tematice filatelice.
Felicitari din inima pentru cultura dvs remarcabila, munca staruitoare si Modestia unor persoane de mare calitate.
Foarte interesant scrisa este istoria postei si a timbrelor postale!
Multumesc pentru acest minunat articol care a facut putina lumina intrducandu-ne in lumea ADEVARATILOR filatelisti, care colectioneaza timbre dincolo de frumusetea lor, cum facem noi, colectionarii de duzina. Felicitari!
Mă bucură că v-a plăcut !