Procesul de îmbătrânire afectează categoric și sistemul imunitar, fiind un fenomen cunoscut cu numele de imunosenescență. Există mai multe moduri în care îmbătrânirea poate diminua capacitatea de apărare a organismului. Toate celulele generează substanțe chimice numite radicali liberi, ca parte normală a metabolismului. Aceste molecule reactive și instabile pot deteriora ușor proteinele, lipidele și alte componente celulare prin oxidare. Odată cu îmbătrânirea apare creșterea producerii de radicali liberi, cuplată cu scăderea producerii enzimelor antioxidante, ceea ce duce la acumularea proteinelor deteriorate și a altor molecule care pot fi toxice celulelor.
Imunosenescența apare odată cu avansarea în vârstă și implică o reglare necorespunzătoare și a aparatului imun. Ea este corelată cu creșterea susceptibilității la infecții, boli autoimune, neoplazii, boli metabolice, osteoporoză și probleme neurologice. Principalii modulatori ai proceselor de imunosenescență sunt considerați a fi interacțiunea aparatului imun cu patogenii, prezența microbiomului intestinal, dieta, activitatea fizică, stresul, dar și mulți alți factori de mediu.
În fiecare sezon de gripă și, mai ales acum, în timpul pandemiei de coronavirus, ni se reamintește că persoanele în vârstă tind să fie afectate mai tare de infecțiile virale, cu forme ades grave evolutiv, dar și de alte boli legate de vârstă.
Imunosenescența este un proces important care stă la baza înrăutățirii sănătății când îmbătrânim. Ea crește nivelul circulator al citochinelor proinflamatoare, molecule care răspândesc inflamația în organism ca un incendiu stimulat de rafalele de vânt. Aceasta grăbește îmbătrânirea celulelor T, astfel încât acestea nu mai sunt în stare să contracareze bolile. Aceste celule imunitare îmbătrânite pot lăsă organismul și mai vulnerabil la genul de patogeni care te pot trimite direct pe patul de spital. Un număr mare de celule imunosenescente mărește probabilitatea ca vaccinul antigripal să nu-și facă efectul. Din cauza celulelor îmbătrânite, beneficiile medicinei preventive sunt drastic scăzute.
În plus, se estimează că numărul persoanelor de 65 de ani se va dubla până în 2060, iar numărul persoanelor de 80 de ani sau de peste 80 de ani se vă tripla până în 2060.
Să luăm în calcul și realitatea cunoscută că, în comparație cu persoanele sedentare, cele care fac exerciții fizice cu regularitate au un nivel mai scăzut de citochine proinflamatoare, astfel că răspund cu mai mult succes la vaccinări, bucurându-se de un sistem imunitar mai robust. Știind că imunosenescența este un proces natural care are loc odată cu înaintarea în vârstă, oamenii care fac mișcare ar putea să-l întârzie până spre sfârșitul vieții. Astfel, exercițiile habituale pot interveni pozitiv în reglarea imunității și pot întârzia imunosensecența. Acest lucru s-a materializat prin răspunsuri ameliorate la vaccinuri, un număr mai mic de celule T sensescente, o creștere a capacității de proliferare a celulelor T, un nivel circulant mai mic al citokinelor proinflamatoare (care cresc de regulă cu vârsta), creșterea activității fagocitare, scăderea răspunsului inflamator la încărcări bacteriene, o potențare a activității citotoxice a celulelor NK și o lungime mai mare a telomerilor leucocitari.
Exercițiile fizice, bine dozate, ajută la protejarea celulelor din organism prin contracararea inflamației și a imunosenescenței. Acum există și o explicație suplimentară a beneficiilor acestor exerciții la nivel celular: ele ajută la menținerea telomerilor, care sunt terminațiile cromozomilor, care au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Cercetătorii au descoperit că dimensiunea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate.
Aristotel zicea că „bătrânețea este o boală naturală”, cu alte cuvinte bătrânețea este, în fond, un proces fiziologic, pentru că nimeni nu este nemuritor. Unul dintre dictoanele atribuite Doamnei Profesor Ana Aslan – deși nu este un consens din punctul de vedere al apartenenței exclusive – spune că „obiectivul este să dăm viață anilor, nu ani vieții. Să ne conformăm cu demnitate anilor și să acceptăm conștient trecerea lor firească”.
Liana Monica Deac
6 Comments
Felicitari
DRAGA LIANA, MA BUCUR DE FIECARE INFORMATIE PRETIOASA CARE MI-OTRIMITI,ARTICOL’ PREMIU’ RECUNOASTERE INTERNATIONALA A MUNCII TALE. IN LEGATURA CU IMUNOSENESCENTA’ COVID NE-A ARATAT, 70 % DIN CEI ATINSI AU FOST ADULTI PESTE 70 DE ANI. DE ACEA IN ISRAEL AU FOST PRIMI VACCINATI.COLEGA SI PRIETENA DE FACULTATE’ AGY VASS FOSTA DEMULT FARKAS.
Buna ziua
Va multumesc pentru comentariile adresate randurilor mele din acest numar de revista BAABEL.
Doresc sa mentionez aici , ca termenul medical de senescenta e real si cunoscut / acceptat evident deja de buna vreme peste tot . E o realitate si nu doar MEDICALA asadar . Da, dupa ceva ani totul merge mai mult pe panta rei in organism, dar daca mai suntem vigilenti , nu curge usor nici viata sau anii nostri oricum .
Fiind direct la o varsta si eu, la care nu pot sa nu ma uit in oglinda si doar pe fereastra ca medic, am crezut de cuviinta sa reamintesc ca anii zboara ades la fiecare , cu rost sau cu impietati, de care e bine sa luam aminte. Drept urmare nu cred ca e ceva ultra medical ca scriere facuta totusi , ci doar o atentionare medicala de resort si preventiv initiata numai , poate cu speranta inca. Materialul adopta realitati ale “batarnetii organismului ” nostru , dar cu un iz pozitiv de prespectiva sper.Asadar dupa 60-65 ani , mai avem fiecare drepturi dar si indatoriri bune, pentru a ne mentine si fi sanatosi la orice varsta ne mai aflam ales bules pe pamant si asta chiar si in era COVID-19 , maladie care en tulbura efervesent pana si mintea la multi deja azi. E un adevar categoric , dar nu e imposibil sa mai fim sanatosi si asa si sa nu ne imbolnavim, credeti-ma si de am trecut de varsta jucausa a primei tinereti cativa. Evident, daca purtam masca , ne mai si distantam de potential betegi si pastram igiena uzuala corecta a mainilor , vom trai si noi , fara boli respiratorii in uz pe mai departe sper. Apoi pentru acest Covid -19 este deja pavaza , mai ales daca am apucat sa ne si vaccinam preventiv . Imunosenescenta instalata poate nu va opri aparitita raspunsului imun si dovada sunt cazurile numeric in scadare fata de gripa sau si Covid astfel. Nu fac propaganda pentru vaccin aici, ci raspuns cu DA ca e f buna sa se faca la orice varsta , pentru ca vaccinarea are rost si sens , iar dorinta de a ramane cat de cat integri e f posibila astfel si noua .
Evident ca si alte masuri devin substitut de sanateate si de aceea va convoc la o incercare de miscare in parc , dar mai bine sa o facem dupa ce trece acest val de nou frig din februarie. Vreau sa cred ca mai putem sa facem o echipa si sa ne indestulam plamanii de aer curat si mai ales sa fim veseli pe urma , la o cupa de ceai cald impreuna. Astept lista doritorilor si clar si impresiile ulterioare.
Privitor la acest inhalant de rasunet in uz , probabil ca va fi si el o incercare terapeutica de avalansa rapida doar, dar eu sunt mai putin credula ca va fi panaceu universal pt Covid cumva inca. Medicatia de avangarda contra bolii , e in asteptare parca mult, ca avem dupa 1 an numai tentative si incercati in uz si scheme si schemute terapeutice adaptabile , clar la caz si situatii date numai. Mai sunt si altii care au incercat trat. pneumologic pentru cazuri de Covid si de nu sunt identice parca. Sigur incercarea moarte nu are so betegii musai ajutati sa nu piara cumva.
Oricum mie mi-e greu ceva de inteles, cum cineva sub masca , poate suporta un inhalant administrabil totusi.
Ceea ce ne TREBUIE sigur TUTUROR , este credinta sigura, ca se va afla un trat . specific cat mai curand , pentru rebela etiologie virala ampla a acestei boli , ca sa reusim sa o stapanim cu adevarat. Ar fi asa chiar o repetitie la ceea ce medicina a reusit sa infaptuiasca fata de gripa , la care AZI avem trat . etiologic dar si vaccin preventiv in uz si asa morbiditatea / mortalitatea prin acesta boala, sunt deja controlate f bine mondial . Doamne da sa fie curand si pentru Covid-19 toate acestea posibile .
Multa sanatate si sa auzim numai de bine
LMD
Buna dimineata Dna doctor LMD 🙂
” Vreau sa cred ca mai putem sa facem o echipa si sa ne indestulam plamanii de aer curat si mai ales sa fim veseli pe urma , la o cupa de ceai cald impreuna. Astept lista doritorilor si clar si impresiile ulterioare.”
Totdeauna dispusa la o intalnire cu un ceai cald sau o cafea spumoasa, nu stiu unde ar putea avea aceasta intalnire, caci nu stiu daca sunteti si dvs in apropierea Andreei la Cluj. Eu ma aflu la Haifa in Israel si sper ca voi mai putea calatori. Nu sunt foarte optimista si incerc desigur sa respect cele cerute pentru a reduce sansa de a pune in alerta
imunosenescența
Cu multumiri pentru comentariul dvs, si cu urari de bine si de infrangere totala a primejdiei nesuferite, Veronica
Excelent articol desi-vorba doamnei Veronica Rozenberg poate unii termeni de specialitate ar fi fost bine sa fie ocoliti/explicati
Felicitari.
Multumesc.
Articol foarte doct, presarat cu termeni care dupa parerea mea ar fi fost bine sa fie explicati mai pe larg, si in primul rand, cred ca si definitia din titlul nu ar fi fost neglijabil de a-si fi gasit o traducere in limbajul muritorilor de rand.
“imunosenescență”
Citind articolul – pe cat am putut sa percep notiunile mai putin clare, si cunsocand cuvantul SENECTUTE, m-am gandit ca titlul reprezinta o legatura intre imunitatea la varsta senectutii. Este amintit cumva in prima fraza, dar pentru mine nu era suficient de clar.
L-am cautat in DEX, nu l-am gasit, de asemenea pe google, apare doar in alte limbi, dar i-am dedus sensul
E o abordare interesanta asupra problematicii imunitatii, care impreuna cu atatea componente ale sanatatii oamenilor in varsta, este si aceasta in degradare, ca urmare a inaintarii noasrtre catre ceea ce se mentioneaza la primul articol din noua editie.
O “incurajare” in intelegerea mai profunda a ceea ce nu se intampla, o incercare de auto-convingere ca e nevoie de mai mult sport si msicare, drept care ma apuc sa imi fac portia zilnica pe aparatul banda de alergat. Nu alerg dar merg intre 20-30 de minute, Si asta daca nu ies la plimbare. Din pacate nu o fac zilnic.
Multumesc pentru articol, poate ca unele lucruri as fi preferat sa fie traduse si in termeni mai” prietenosi”.
Si o intrebare, poate retorica, daca se poate:
Daca acest virus e atat de violent si virulent, distrugand sub forme diferite capacitatea de respiratie a celor care il achizitioneaza, ma gandesc cu e posibil, la nivle logic desigur, ca un lichid in cantitate foarte mica, inhalal precum se inhaleaza substante de tip bronhodilatoare (Bricalin, Ventolin) si doar in urma inhalarii a 3 portii, poate atat de repede sa atace “mortal” sa distruga sau descompuna, acest “dusman” puternic, care a produs atata moarte in ltimp atat de scurt, Medicamentul inventat, conceput la Tel Aviv, spitalul Ichilov determina celor care il inhaleaza, in portii de odata pe zi o imbunatatire semnificativa doar dupa 3-4 zile de la prima folosire.
Mi se pare o realizare – speram ca isi mentine calitatea – formidabila bazata (as dori sa stiu pe ce) pe un element aparent unic si de foarte mare eficienta.
Ma scuzati daca am luat-o razna, posibil ca nu era locul de a pune aceasta intrebare tocmai aici.
prinr-o inhalatie